Arie Slob vindt debatteren over Matthijs zonde van tijd

Minister Arie Slob (Media) vindt het heel erg zonde van zijn tijd dat hij steeds naar de Tweede Kamer moet komen om te debatteren over de topsalarissen van NPO-grootverdieners als Matthijs van Nieuwkerk. Daar moet voor eens en voor altijd een einde aan komen. Dat heeft hij gezegd in Den Haag. NPO-sterren mogen tegenwoordig niet meer dan 194.000 euro per jaar verdienen, maar volgens De Telegraaf is er voor Van Nieuwkerk een speciale constructie bedacht om dat te omzeilen.

Zonder een constructie ziet Van Nieuwkerk zijn salaris instorten van 580.000 naar 194.000 euro en daarom zou hij, samen met de NPO, een constructie hebben bedacht via productiebedrijf MediaLane.

Van Nieuwkerk gaat College Tour presenteren en ineens gaat de NTR het programma niet meer zelf produceren, maar besteedt ze dat uit aan MediaLane. De NTR betaalt MediaLane en Van Nieuwkerk zou dan via MediaLane een paar extra tonnetjes krijgen.

Dat is niet de bedoeling, zegt Slob in reactie op Kamervragen. “We hebben inmiddels navraag gedaan bij BNNVARA en zij hebben ons aangegeven dat de berichtgeving onjuist is en er geen sprake is van een salarisconstructie. Daar moeten we voor dit moment genoegen mee nemen. Ik zal wel de NPO vragen om heel specifiek naar deze casus te kijken en mij zo snel mogelijk daarover te informeren.”

Slob wil kijken of hij maatregelen kan nemen om dit soort constructies onmogelijk te maken. “We gaan kijken of we aanvullend dingen kunnen doen om ontwijkingen te voorkomen.”

Er zijn nog maar een paar presentatoren die onder het oude salarismodel vallen. “Dat is dus wel een sterfhuisconstructie. Die wereld draait in elk geval niet door.”

En daar is Slob blij mee. “Ik ben er klaar mee voor dit soort vragen naar de Kamer te gaan.

Foto: Rijksoverheid

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen