Henk Westbroek mag geen Zwarte Piet zingen van MAX

Henk Westbroek heeft er eind 2017 voor gezorgd dat er een crisisvergadering werd belegd bij Omroep MAX. Dat vertelde de zanger dinsdagavond in Jensen. Westbroek trad destijds op in het programma met zijn liedje ‘Sinterklaas, wie kent hem niet’. “Ik ging live zingen bij Omroep MAX. Het werd groot aangekondigd. Ze zeiden: ‘Dan doe jij dat legendarische liedje ‘Sinterklaas, wie kent hem niet?’’ Dat was vlak voor Sinterklaas. Ik zei: ‘Natuurlijk, joh.’ Met een pianist erbij.

Vervolgens veranderden de plannen. “Toen werd ik een dag van tevoren gebeld en toen zeiden ze: ‘Ik wil graag dat je het doet, maar kun je dan het woord Zwarte Piet vermijden?’ Omroep MAX, hè? Ik zeg: ‘Hoe vermijd ik die in de zin: ‘Maar natuurlijk Zwarte Piet die in zijn vrije tijd opvallen bleekjes ziet?’’ Toen zeiden ze: ‘Ja, ja, ja.’”

Er werd een extra vergadering over belegd bij MAX, aldus Westbroek. “Toen hebben ze een extra vergadering van het programma gehad en daar kwam uit dat ik één keer ‘Zwarte Piet’ mocht zingen als ik de rest andere kleuren deed. Dat heb ik ook braaf gedaan. ‘Groene Piet’, zong ik. Dat zegt iets over de totale…”

Waar gaat dit liedje over, weet je? Ik heb heel veel liedjes mede geschreven en het grootste onbenullige volstrekt nietszeggende liedje is ‘Sinterklaas, wie kent hem niet?’ Dat is alleen maar leuk. Het liedje gaat nergens over. Echt, er vloeit geen bloed uit.”

Westbroek schreef het liedje in 1987. “32 jaar nadat het geschreven is begonnen de bedreigingen binnen te lopen. Die komen dan uit Amerika, van: ‘Vuile, smerige racist.’ Het is te gek voor woorden.”

Foto: RTL

Meer in Omroep MAX

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen