‘Frank Dane moest verplicht DanceSing promoten’

Frank Dane heeft in de ochtend van Radio 538 niet dezelfde artistieke vrijheid en onafhankelijkheid die zijn voorganger Edwin Evers had bedongen. Hij moet nu verplicht promotiepraatjes opdreunen van zijn werkgever Talpa. Dat constateert het AD na het beluisteren van zijn ochtendshow. Evers was zo groot en succesvol dat hij complete onafhankelijkheid kon bedingen bij John de Mol, maar Dane heeft die privileges niet. Het lijkt erop dat hij zijn oren laat hangen naar De Mol.

AD-mediajournalist Gudo Tienhooven heeft deze week een rondje gemaakt langs de Nederlandse ochtendshows en heeft ook die van Dane helemaal afgeluisterd. Eén ding viel hem op, namelijk dat de radiomaker enthousiast de SBS 6-show DanceSing aankondigde.

DanceSing was een enorme kijkcijferflop, niemand praat erover en het is voor Dane dan ook volstrekt oninteressant om het programma te bespreken. Toch had hij het erover.

Merkwaardig, vindt Tienhooven. “Danes voorganger Edwin Evers zei in een interview met deze krant zich nooit iets te hebben aangetrokken van de wensen van stationsbaas John de Mol. Dat er nu enthousiast wordt verwezen naar de finale van de SBS 6-kijkcijferflop DanceSing (ook van John de Mol) suggereert dat de verhoudingen nu anders liggen.

Dane gaf in december al aan dat hij in elk geval niet Evers’ muzikale vrijheid erft. “Nee, daar zag ik de noodzaak niet van in. Voel zelden behoefte om andere platen te draaien dan op de playlist staan, heb me nooit belemmerd gevoeld.

Overigens doet Albert Verlinde in 6 Inside precies hetzelfde. Daar werd vrijdag zelfs geopend met een onbenullig item over Utopia. “Naar Utopia wordt iedere dag heel veel gekeken. Zowel op tv als uitgesteld, zoals dat heet“, meende Verlinde.

Verlinde gaf recentelijk, toen Ruud de Wild hem confronteerde met de vele Talpa Radio-propaganda in 6 Inside, toe dat programma’s die bij dezelfde mediagroep horen elkaar nu eenmaal een beetje helpen.

Ik denk oprecht dat wat je de afgelopen jaren hebt zien gebeuren, de samenklontering van mediabedrijven, dat dat heftiger is geworden. De publieke omroep zal zichzelf ook promoten als het zo uitkomt en de commerciële omroep, of het nou RTL met het AD of SBS met de radio is, ook.

Foto: Radio 538

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen