Eva Jinek bespreekt ontslag van concurrent Twan Huys

Eva Jinek heeft het ontslag van haar directe concurrent Twan Huys maandagavond uitgebreid besproken met haar grote fan Angela de Jong. Ook minister Kasja Ollongren gaf haar mening. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jinek bewaarde het onderwerp tot het eind van de uitzending, zodat ze de afscheidswoorden van haar concurrent kon uitzenden. Huys zei daarin ‘alles te hebben geprobeerd’ om er wat van te maken. “Dat heb ik als kijker niet gezien“, aldus De Jong.

Wat is er misgegaan? “De mismatch tussen de presentator en de show die hij moest presenteren. Hij moest een show presenteren die vanaf week drie zo ongeveer lichter was dan Humberto Tan maakte. Dat klopt gewoon niet en dat kreeg ook de doorsnee kijker in zijn hoofd niet bij elkaar.”

De Jong weet precies wat het kantelpunt was. “De dag voor Prinsjesdag maakte hij zo’n gekke draai. Het was niet meer Prinsjesdag wat eraan kwam, maar The Handmaid’s Tale, een anderhalf jaar oude serie. Toen dacht ik: nu zijn jullie zodanig in paniek met die dalende kijkcijfers dat ik niet meer zie dat het goed komt.”

De AD-diva staat vanwege het bashen van Humberto Tan ook wel bekend als de Humberto-killer. Huys heeft ze gespaard. “Ik heb minder over dit Late Night geschreven dan over het vorige, omdat het geen factor meer was. Er zat niemand aan gasten waarvan je dacht: dit kan nieuws opleveren.”

Eva Jinek aan minister Ollongren: “Er zaten ook weinig bewindspersonen aan tafel, zeg je. Is er een reden dat u er bijvoorbeeld niet vaak zat?

Ollongren: “Bij mijn weten ben ik er zelfs nooit voor uitgenodigd eerlijk gezegd.”

Jinek: “Niet voor uitgenodigd? Was u daar verbaasd over?

Ollongren: “Nou, nee, ik heb daar niet zo over nagedacht. Ik ben wel bij Humberto geweest een keer. Wat ik wel jammer vind: Twan Huys is volgens mij een heel goede journalist en presentator. Hij heeft iets nieuws geprobeerd en RTL heeft iets nieuws geprobeerd en dat moeten we wel willen dat je af en toe nieuwe formules probeert. Dit is mislukt, maar als je nooit iets probeer wordt het ook nooit wat.”

De Jong: “Maar het probleem is een beetje dat het niets nieuws is geworden.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen