Jan Slagter wil minder buitenproducenten bij NPO

Geplaatst op Sun 10 Feb 2019 om 9:00

Omroep MAX-baas Jan Slagter wil dat buitenproducenten veel minder ruimte krijgen bij de NPO. De omroepen zelf moeten veel meer gaan produceren. Dat laat hij weten in het programma BM Talk van BMTV. Slagter wijst erop dat er bijna geen puur Nederlandse productiehuizen meer zijn. “Ik maak me zorgen over de buitenproducenten waarmee we werken. We zien dat er bijna geen echte Nederlandse onafhankelijke producenten zijn. Ze zijn allemaal overgenomen“, zo vertelt hij.

Ze zijn nu allemaal in buitenlandse handen, aldus Slagter. “Door Franse, Amerikaanse, Duitse en Engelse bedrijven. Ik neem het ze niet kwalijk, maar het zijn commerciële bedrijven. Het zijn bedrijven die onderaan de streep gewoon een dikke vette winst willen maken, want de aandeelhouders willen rendement.”

Dat geld kan volgens hem beter gewoon in Nederland blijven. “Ik vind het jammer dat al dat geld – om maar even heel populair te zeggen – jouw en mijn belastinggeld, waar die programma’s mee worden betaald, naar het buitenland gaat. Dat wordt niet geherinvesteerd in nieuwe content. John de Mol doet dat gelukkig nog wel.

Slagter ziet liever door passie gedreven tv-makers dan door geld gedreven tv-makers. “Ik vind het jammer dat er geen buitenproducenten meer tussen zitten die met ziel en passie die programma’s maken. Dat doen ze wel, maar de drijfveer is een andere: winst maken.”

Het zou veel belastinggeld schelen als we geen geld meer overmaken naar het buitenland, aldus Slagter/ “Ik durf te stellen dat omroepen makkelijk 20 procent goedkoper kunnen zijn, want wij hebben geen aandeelhouders. Als we onderaan de streep iets overhouden, wat ook wel eens gebeurt, dan gaat het naar een ander programma. Ook onze inkomsten van het blad gaan allemaal naar de programma’s.”

Ik vind dat we zelf veel meer moeten produceren. 30 procent is geloof ik wat we wettelijk moeten besteden bij buitenproducenten. Als we dat vasthouden vind ik prima, maar het moet absoluut niet meer worden.”

De BM Talk met Jan Slagter kunt u hier bekijken.

Foto: Stef den Boer, MAX
25 Reacties op “Jan Slagter wil minder buitenproducenten bij NPO”


 1. Hoo Lee Fak

  Nog beter zou zijn om de staatsNPO op te heffen en om de overheid zich niet meer met televisie te laten bemoeien.

 2. west

  WAAROM BEN JE NIET IN HONG KONG GEBLEVEN?

 3. Hoo Lee Fak

  Omdat jullie leiding en sturing van mij nodig hebben in deze kwestie. Oost beats west!

 4. Lies

  De NPO heeft nog 2 jaar, dan zit Baudet in het torentje en dan is het gauw gedaan met de NPO

 5. Jan

  Daar heeft deze irritante kerel helaas wel een punt. IDTV, tuvalu en noem er nog maar een par. Allemaal buitenlandse aandeelhouders die poen willen en een nederlandse ceo die hoge managementfee pakt. Enige probleem is dat buiten producenten wel creatiever zijn dan een log intern apparaat.

 6. Jan

  Overigens stelt idtv weinig meer voor, los van wie is de mol en de evenementen afdeling. Daar kan ceo rijssemus, met zijn cliche linkedin posts, helaas weinig aan veranderen met 20k mgt fee in de maand.

 7. Paolo

  Slagter heeft volkomen gelijk wanneer hij kijkt naar de kosten van producties voor tv. Aan de andere kant lees ik een heel ander verhaal van de producenten over dat omroepen juist niet flexibel genoeg zijn en niet altijd vernieuwend en evenmin pluriform wil of durft te zijn.
  Ja zoals altijd, praat iedere kapelaan voor eigen parochie, gok ik zo.

  https://www.spreekbuis.nl/toekomstvisie-producenten-laat-ons-wat-meer-ondernemer-zijn/

 8. Stille

  Onzin, de sector zorgt nog steeds voor Nederlandse banen. Er blijft juist geld over voor programma’s door de rol van dure en onnodige omroepen te verkleinen.

 9. Ikke

  Zou er niet een reden zijn waarom Nederlandse producenten zich verbinden aan buitenlandse partijen? Zou de oorzaak misschien kunnen zijn dat vanwege vriendjespolitiek in Hilversum vaak niet de beste formats op de buis komen, maar middelmatige formats van middelmatige producenten omdat ze beste maatjes zijn met de omroepbazen? Kijk eerst in de spiegel Jan Slagter en NPO voordat je zoiets in de pers roept.

 10. Tim

  Ik vrees dat als ze het zelf gaan produceren hetzelfde programma twee keer zo duur wordt. Efficiency is nou niet bepaald een huismerk van de PO.

 11. west

  @LIES leuk en aardig , maar als niemand met FVD wil regeren of samemnwerken , staat hij alleen , en gelukkig dat er veel partijen zijn die staan voor een sterke p omroep dus wat hij wil, zal wel nooit gebeuren , net zoals BOER KOEKOEK
  ja die wou het politieke hangijzer in het agrarisch land schap wel even oplossen
  veel partijen willen veel, maar krijgen doorgaans weinig voor elkaar !en let op mijn woorden vvd cda d66 er wel voor dat populisten niet in de regering komen
  En uw droom een Nederland zonder NPO kan gewoon niet
  Er zal altijd een overkoepelend orgaan zijn die de regie over de publieke. omroepen heeft
  met daarin een vinger in de pap van de politiek, dat is in heel Europa zo

 12. Sander

  @West: dat de andere partijen niet willen samenwerken met zogenaamde ‘populisten’ zegt erg veel over die andere partijen dan.

  Wat wij als burger kunnen doen is op zijn minst juist wel op partijen als FvD of PVV te gaan stemmen. Al is het alleen al om een statement te maken dat we het zat zijn wat er op dit moment gaande is in Nederland.

 13. Hendrik Sihasulewaneputty

  De po heeft liever wc eenden.

 14. west

  @SANDER het nederlandse volk zijn meelopers Je hoeft maar populair over te komen en hup 17 zetels , zie de laatste pijlingen voor FVD
  Natuurlijk moeten we eens van die oude vooroorlogse partijen af met hun oude vastgeroeste denkbeelden maar men weet nu wat je hebt en weet nooit wat nieuwe ppartijen ons zullen brengen!

 15. Hendrik Sihasulewaneputty

  @west is ook gewoon een doorgedraaide krijsende linksgekkie die zich krampachtig aan verliezers kant schaart. Zielig.

 16. west

  .By the way As de NPO en de omroepen worden opgeheven , staat heel Nederland op zijn kop ! in een beschaafd land zal dat nooit gebeuren, dat maak je alleen mee in schurken staten waar de kijker monddood wordt gemaakt en waar cencuur heerst , ook bij de geschreven pers ! Als je dat wil, ben je echt van het padje af!

 17. west

  @HENDRIK ik laat me door geen enkele politieke stroming beinvloeden
  Lees zorvuldig hun partij programmas door en beslis op de laatste dag op welke partij ik stem , Niet stemmen is altijd dom, Maar kies het beste !uit de vele kwade die poliek voor de mens altijd in petto heeft , want er wordt wat afgeklaagt over de politiek

 18. Hendrik Sihasulewaneputty

  west, jou po gaat diep in gesneden en flink gehakt worden met de botte bijl. Wen er maar aan.

 19. Hendrik Sihasulewaneputty

  @ west. 15.07 uur Wijze woorden van jou.

 20. Vaste kijker

  Baudet wil samen met Wilders de kar trekken!! God behoede dit!! Het is niet te geloven hoe dit land afzakt naar dat soort lozers! Gelukkig zal de NPO zeker nog 10 jaar blijven, want dat zijn afspraken. Een net minder, dat zal wel gaan gebeuren. Als het maar niet alle waardeloze programma’s van SBS en RTL overblijven! Dan kijk je nog niet ga je zeker zeggen! Klopt!!!

 21. AUB

  Pfff al die linkse schrijvers die zo nodig de commerciële zenders moeten verdedigen…

 22. ikkijkniet

  Hij bedoelt koop geen Talpa programma;s meer

 23. André

  Slagter heeft er ook geen problemen mee om buitenlandse formats te kopen. Die man heeft boter op z’n hoofd.

 24. JDJ

  Nog beter om al die omroepen op te doeken en de programmamakers direct te laten onderhandelen met de zenderbaasjes.

 25. Peter

  Jan Slagter kletst onzin. Ik ben al bijna 30 jaar een kleine producent die 100% Nederlands is en waar geen procentje groot ander bedrijf in zit, laat staan een buitenlands bedrijf. Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen terwijl al onze moeite en risico zit in het maken van zo mooi mogelijke producties. Ik denk dat Slagter op een hele andere agenda koerst.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.