Jaïr Ferwerda vindt Eva Jinek beste uit het vak

Politiek verslaggever Jaïr Ferwerda vindt zijn werkgever Eva Jinek de beste uit het vak. Ze is gewoon heel erg goed in wat ze doet. Dat laat hij vandaag weten in Het Parool. De talkshow van Jinek is op de meeste avonden de grote winnaar op de late avond; concurrent Twan Huys staat diep in haar schaduw. En dat is niet voor niets, aldus Ferwerda. “Het klinkt misschien slijmerig, maar ze is echt heel goed. Eva weet altijd de juiste toon te pakken, of ze nu met Jan Smit of met een minister praat.

Vroeger werkte Ferwerda bij de beroemde late-night-talkshow Barend & Van Dorp. Frits Barend en Henk van Dorp ziet hij als zijn leermeesters. “Mijn carrière begon bij hen, zij leerden mij altijd te blijven sleuren, trekken, nooit op te geven. Ze bellen me nog steeds. ‘Met Henk. Niet altijd dezelfde Kamerleden voor de camera,’ krijg ik dan te horen.

Het dagelijkse item van Ferwerda is erg arbeidsintensief. Hij begint al om zeven uur ’s ochtends. “Op een dag verzamelen schiet mijn cameraman vaak anderhalf uur aan beeldmateriaal. Als we dan terugrijden naar de studio in Amsterdam ben ik op de achterbank aan het spotten welke beelden ik ga gebruiken.”

Rond een uur zes begint hij dan met monteren. “Dan gaat de eerste versie om ongeveer half tien naar Ewart van der Horst, de hoofdredacteur van Jinek. Er moet altijd nog wel iets veranderd worden, de definitieve versie is meestal pas vlak voor de uitzending af.”

Hoe houdt hij dat vol? “Ik zou het ook niet het hele jaar kunnen doen. Het is prettig dat Jinek en Pauw om en om drie maanden achter elkaar op televisie zijn.”

In de Jinek-loze maanden haalt hij veel tijd in met zijn vrouw en dochters van drie en negen, besluit hij in Het Parool.

Het Parool-artikel ‘Ik hou van bellen, leuren en sleuren’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Studio Kastermans

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen