HHB-Maroeska in Jinek: ‘Ik wilde hier al eerder zitten’

Maroeska Metz vindt het heel erg irritant dat Omroep MAX haar de afgelopen weken heeft verboden om aan te schuiven in een talkshow op televisie. Dat zei ze maandagavond in Jinek op NPO 1. Metz was tijdens de afgelopen serie van Heel Holland Bakt veelvuldig in het nieuws omdat haar status als amateurbakker in twijfel werd getrokken én omdat ze nogal betweterig overkwam. Ze beweerde dit weekend in het AD dat MAX haar bewust onsympathiek heeft afgeschilderd.

Daarover kwam Metz maandag, een dag na de door 4 miljoen mensen bekeken finale van Heel Holland Bakt, tekst en uitleg geven bij Jinek. “Ik was eigenlijk een beetje naïef. Ik ben aan het programma begonnen omdat ik het leuk vond en het programma educatief is. Ik kende de Engelse versie beter dan de Nederlandse versie.

De Nederlandse versie is echt minder, vindt Metz. “De Engelse versie is iets serieuzer. Ik heb me helemaal niet gerealiseerd dat er enorm gemonteerd wordt, wat natuurlijk logisch is, want er wordt twee dagen continu gefilmd. Ik zag de eerste aflevering en dacht: help, dit ben ik helemaal niet. Van de tweede aflevering schrok ik nog meer.”

Wat deed MAX verkeerd? “Ze hadden dingen eruit gepikt wat zogenaamd grappig is, maar wat ik niet grappig vind en waarvan ik denk: waarom laat je dat zien en waarom niet dat ik een taart in elkaar zet? Ik moest bijvoorbeeld naar de wc en dan denk ik: is dat nou interessant? Ik schrok er heel erg van. Ze hebben me neergezet als een soort betweterig iemand en dat viel heel erg verkeerd. Er is ook gigantisch op gereageerd.”

Heksenjacht

Er ontstond een heuse heksenjacht, meent Metz. “Twitter kun je natuurlijk uitzetten, maar ze hebben zelfs mijn bedrijfsaccount gehackt. Van: ‘je bent een oplichter.’ Het ging extreem ver. Ik werd er heel erg zenuwachtig van. Na die tweede keer barstte het hele Twitter-gebeuren los en ik werd er doodnerveus van. Ik dacht: pff, zondag weer, wat maken ze ervan, mijn God. Ik ging met zweethanden kijken.”

Nu zit Heel Holland Bakt erop. “Ik ben zo blij dat het afgelopen is en kan nu gewoon weer relaxed tv kijken op zondag.”

‘MAX tekortgeschoten’

Ze vindt dat MAX tekort is geschoten. “Er waren heel veel aanvragen van talkshows die mijn kant van het verhaal wilden horen, maar Omroep MAX heeft categorisch geweigerd om mij daarin toe te laten, want je tekent een contract en zij hebben dan zeggenschap over jouw mediaoptredens. Ik had het wel prettig gevonden als zij mij op een andere manier hadden kunnen belichten en dat hebben ze niet gedaan.”

Ik moet wel zeggen dat ik heb gezegd: ‘Ik trek het niet.’ Ik heb wel het idee dat ze gaandeweg iets meer van mij hebben laten zien, ook andere kanten. Iedereen heeft elkaar geholpen in die tent en dat lieten ze van de ene persoon meer zien dan van de andere. Dat wekt dan sympathie op. Dat soort trucs.”

Finale

Waar heeft ze zondag de finale van Heel Holland Bakt gekeken? “Ik heb in de studio van Omroep MAX gekeken. Dat is verplicht, contractueel. Dan moet je met z’n allen kijken en wordt er nog een soort spin-off-programma gemaakt. Dat was eigenlijk best leuk, want je ziet alle medebakkers weer. We hebben ook wel gelachen.

Metz wist de finale van Heel Holland Bakt overigens niet te winnen.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen