‘Heeft Floortje Dessing dan geen vliegschaamte?’

Volkskrant-columnist Peter de Waard vindt het bevreemdend om te zien hoe Floortje Dessing ‘schaamteloos’ reclame maakt voor de nieuwe serie van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld. Hij vraagt zich af of zij geen vliegschaamte heeft. Dat schrijft hij vandaag in de krant. Dessing propageert verre vliegreizen, vindt De Waard. “De paradox is dat ze mensen bezoekt die zeggen bewust te hebben gekozen voor isolement en anonimiteit, maar toch de rode loper uitrollen voor de tv.”

Kennelijk schuilt er in elke kluizenaar een Emile Ratelband die aandacht nodig heeft, aldus De Waard. “Voor het oog van Dessing pronken ze uitvoerig met hun primitieve levensstijl“, zegt hij. “Vaak staat er wel een SUV voor de deur en moet er een helikopter komen als er iets misgaat met de gezondheid.”

Mensen worden alleen maar opgezweept om ook dat soort ‘lastige’ reizen te maken, aldus De Waard. “Wie het thuis helemaal voor elkaar heeft, zo zit de menselijke psyche in elkaar, voelt de behoefte naar een plek te gaan waar het aan alles ontbreekt. Bij thuiskomst wordt dat weer geëtaleerd met foto en film.”

Eigenlijk zou daar in het kader van de duurzaamheid een keer een stokje voor moeten worden gestoken, schrijft De Waard. “Zo wordt voorkomen dat de toeristenhordes die met de rolkoffers nu de binnensteden terroriseren, straks ook op het noordpuntje van Siberië staan.”

De NPO moet hier uit vliegschaamte lekker mee ophouden, adviseert De Waard in zijn Volkskrant-column.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen