Endemol in gesprek over terugkeer Big Brother

Geplaatst op wo 13 feb 2019 om 9:50

Tv-producent Endemol Shine is in gesprek over een terugkeer van de beroemde realityshow Big Brother op de Nederlandse beeldbuis. Dat vertelt topman Boudewijn Beusmans in NRC Handelsblad. Big Brother is nog altijd in 62 landen te zien, maar Nederland hoort daar al dertien jaar niet meer bij. Op de vraag of de realityshow weer terugkeert, antwoordt hij: “Dat is wel onze ambitie. Het is relevanter dan ooit in de huidige context. We weten meer en meer van elkaar.”

Hij vervolgt: “Het blijft een interessante vraag wat er gebeurt als je mensen met elkaar in één huis zet. Big Brother biedt de kans om relevante maatschappelijke thema’s aan te kaarten.”

Voor de NPO zou Big Brother te veel amusement zijn, SBS 6 heeft Utopia al. RTL dan? “We zijn met verschillende partijen in gesprek over de terugkeer van Big Brother. Het format hoeft ook niet uitsluitend op één zender. Je kunt ook denken aan meerdere platformen waarbij sommige content exclusief is voor een bepaald platform.

Daarop wijst NRC op de samenwerking die RTL is aangegaan met het AD. “Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn. Big Brother blijft natuurlijk een relatief duur programma. Het loopt drie maanden.

Maar het is het wel waard, aldus Beusmans. “Je kan je er wel mee op de kaart zetten. Zo heeft Channel 5 zich met Big Brother sterk weten te positioneren in het VK.

Tot slot: baalt Endemol er niet stevig van dat de SBS-groep tegenwoordig bijna alles afneemt van Talpa, ook van John de Mol? “Ja, we hebben te maken met de warme banden tussen Talpa en SBS”, zegt hij.

Maar: “De concurrentie tussen RTL en Talpa is goed voor de markt. Het zal de jacht op content versterken.

Het NRC-interview met Boudewijn Beusmans kunt u lezen op de NRC-site.

Lees ook: Paul Römer denkt dat Big Brother terug op tv kan (vorige week)

Foto: Veronica
51 Reacties op “Endemol in gesprek over terugkeer Big Brother”


 1. Flip de Beer

  Zet het op Nederland 1!

 2. Dennis

  Dat wordt dus duidelijk RTL als hij het over meerdere platforms heeft… Gedeelte op videoland en rtl(5?).

 3. Will van Bil

  Ziet nu niemand het patroon?
  1) Iets werkt niet meer.
  2) We zetten er een ander poppetje neer.
  3) het werkt nog steeds niet.
  4) we proberen dat wat vroeger wel werkte zo te recyclen dat het nu wel slaagt.
  5) het werkt nog steeds niet.
  .
  Hoeveel oude wijn je door welk poppetje ook in een nieuwe zak gaat stoppen, het gaat – op een enkel format na – niet meer werken. En de reden is dood- en doodsimpel; het medium heeft zijn langste tijd gehad. Het is terminaal.
  .
  Omroepen verliezen en masse leden omdat het de bejaarden zijn die omvallen en de jeugd heeft andere en betere alternatieven tot haar beschikkingen. Weldenkenden kijken in beginsel niet meer. Dan is het clubje dat overblijft nogal tanend. Het is ook geen hogere wiskunde om het paard te zien sterven.

 4. Vertrossing

  Zou leuk zijn als ze het meer op de Amerikaanse manier maken. Strak geformatteerd met leuke opdrachten en veel ruimte voor een strategisch (en soms gemeen) sociaal spel. 3 afleveringen per week op 5, waarvan 1 live, en dagelijks op Videoland.

 5. Bart

  @WvB Dat grote scherm in de huiskamers zal daar de komende 80 jaar nog altijd staan. Er komen programm’s terug en dat is een golfslag die er altijd al is. Alles is namelijk al een keer gedaan. Het is niet zo de jeugd geen normale televisie meer kijkt. Er zijn wel meer manieren bij gekomen en die gebruiken ze ook. Daar zijn die andere alternatieve echt niet allemaal veel beter. In tegendeel zelfs.

 6. Bart

  Wel dom als ze het voor 3 maanden gaan maken. Breng het terug en dan doorlopend.

 7. Will van Bil

  @Bart

  Agree to disagree. Ik zie een patroon waarbij het aantal kijkers stelselmatig minder wordt en waarbij het veilig is om te stellen dat de ‘oude media’ de nieuwe niet bij kunnen benen. En dat hooghartige zelfoverschatting en een zelfingenomenheid hier ten grondslag aan ligt. Maar wellicht heb je gelijk, we gaan het meemaken.

 8. Linde

  @Bart Dan krijg je Utopia 2.0.. Of in feite 3.0 en dat is niet de kracht van BB

 9. Sven L.

  Een met Bart. Het scherm wat we nu in de woonkamer hebben, zal blijven. De jeugd waar men nu zo op ‘jaagt’ ,omdat die amper tv kijkt, heeft over 15 jaar zelf kinderen. En dan verlangen ze naar goede televisie vanuit het comfortabele bankstel. Nederland is wat dat betreft stiekem best een conservatief landje hoor.

  Er zijn platforms bijgekomen ja, en die moet je goed benutten. Ik zie vooral dat het beide naast elkaar kan blijven bestaan. ben wél van mening dat live televisie een belangrijker fenomeen zal worden. Big Brother past in dit verhaal.

 10. J

  Gewoon sept/okt/nov op RTL5. Elke werkdag van 19:00-19:30
  Wekelijkse (live)show op maandag of woensdag om 20:30 uur.
  Elke week/dag een extra aflevering op videoland met extra content.

 11. den Draaiert Joost

  Mijn nee toch? Is er nu niemand in dat hele verrukte medialandschap die iets origineels kan verzinnen?

 12. Erik

  Prima maar dan wel met ‘echte’ mensen met weinig media ervaring dus en zo weinig mogelijk gescript.

  Flauwe uitdagingen zoals een week lang wasknijpers in elkaar zetten ook niet meer a.u.b.

  Gewoon filmen zoals het is en laat de mensen maar lekker praten met elkaar en af en toe wat drank voeren.

  Ik zie het al helemaal zitten :-)

 13. A

  Gouden Kooi zou pas leuk zijn. Daarbij natuurlijk wel met 24/7 livestreams.

  Internet, internet, internet!

 14. El

  “En dan verlangen ze naar goede televisie vanuit het comfortabele bankstel.”

  Wat heeft dat met Big Brother te maken?

 15. Michael

  Ze moeten het wel back to basic houden! Dat was het succes van deze serie. Geen telefoon, krant of nieuws uit de buitenwereld.

 16. Henk

  Voor Veronica TV was het programma in 1999 een enorme opsteker. Ze hadden haalden indertijd een marktaandeel wat schommelde tussen de 6 a 7 procent. Ze hadden hadden last van concurrent SBS6. Met Big Brother haalden ze een miljoen kijkers per dag en het marktaandeel schoot omhoog naar gemiddeld 10% per dag. Big Brother was leuk voor een paar keer, maar ik vind het een saai en slap programma. In het buitenland daarentegen scoort het nog erg goed.

 17. Ron

  Was te verwachten. Het is niet een kwestie van of maar wanneer Big Brother weer te zien is. Goed plan. Kijk goed naar de successen in de US.

 18. Mediaprak

  Weet iemand iets van het gerucht dat de 1,2,3 Show en Eddy Beckers ‘Kwistig met Muziek’ show terug komen bij RTL?

 19. dude

  Leuk!

 20. Jacob

  Zet het op RTL5 > recht tegenover Utopia
  Zorg voor goede deelnemers en geen deelnemers die al in Utopia of iets dergelijks hebben gezeten. Nieuwe mensen, die niemand kent
  en ik weet zeker> Big Brother blaast heel Utopia weg

 21. Sven L.

  @ El.. ja die opmerking hoort er eigenlijk niet bij. Wilde op twee posts reageren;)

 22. Koopman

  TV zenders in midlife crisis. Krampachtig jong proberen te blijven. Terug grijpen naar oude glorie en dan tot de ontdekking komen dat ze passé zijn en iets nieuws moeten doen. Dan maar hopen dat ze niet te laat zijn. Maar op deze manier komt het nooit goed. De wereld is veranderd, het publiek is veranderd. Houd daar rekening mee.

 23. Marc

  Dat zou leuk zijn, maar dan wel zoals het eerste seizoen in 1999 met Bart en Ruud.
  De seizoenen daarna werd het allemaal zo stom met arm en rijk gedeelte etc. daarom werkte het ook niet meer. Dus gewoon terug naar de basis.

 24. Ikke

  Big Brother, Survivor (Expeditie Robinson), Who Wants To Be A Millionaire en Idols. Vier originele wereldformats die tv genre bepaalden. RTL haalde Idols terug maar het werd geen succes. Want het verraste kijkers niet meer. Vanwege vele talentshows die Idols opvolgden. Wacht een nieuwe versie van Big Brother hetzelfde lot? Misschien niet, maar grotere kans van wel. Tenzij een nieuwe originele twist aan het format wordt toegevoegd die Nederlandse kijkers verrast.

 25. Zonder Naam

  @Ikke – Dat de nieuwe Idols geen succes werd, kwam gewoon doordat het slecht gemaakt werd. Gehaast, met te weinig budget.

 26. Dussi Danich

  We kennen het onderhand wel. Genoeg gezien van die oude meuk. Ook een nieuw jasje helpt niet meer.

 27. Ikke

  @zonder naam. Te weinig budget is een vaak gebruikte smoes van mensen die minder creatief zijn. Weinig budget dwingt tot andere, originele keuzes maken. De kern is het verhaal dat je vertelt. Het verhaal dat nieuwe Idols vertelde was niet origineel meer, want al 1001 keer gekopieerd in andere talentshows.

 28. gtstfites

  Ik dacht zoiets in de vooravond van RTL 5:
  17:00 Nieuwe Tijden
  17:30 Glee
  18:30 Lingo
  19:00 Big Brother
  20:00 Deal or no deal

 29. K

  Dat zou ik leuk vinden…was toen der tijd een bom op tv…of het nu in deze tijd zou werken geen idee.

 30. Bart

  @W&B Eens dat oude media (personen) de nieuwe manieren van kijken niet kunnen bijbenen en continu achter de feiten aan lopen. Dat wil niet zegen dat je geen oude formats terug op de buis kan brengen. Als de kijker er om vraagt dan kan het gerust terug komen. Wat het geval is bij Weekend Miljoniars, Kees & Co en ook Big Brother.

  @Linde In feite gaat het hier natuurlijk om het zelfde programma. Aan Big Brother zal een nieuwe twist moeten worden gegeven. Hoe langer de serie hoe goedkoper het weer word. Ik zou een terug in de tijd van 1900 tot nu een heel leuk uitgangspunt voor een nieuwe (doorlopende) Big Brother vinden. Dat het niet na 3 maanden al stopt zou ook goed zijn voor de zender. In dit geval doel ik dan even op RTL5 die al vaker korte projecten in de vooravond hadden om dan vervolgens weer met herhalingen aan te komen. Zou bouw je geen publiek meer op in deze tijd. Men moet weten dat het er is. Dat als je RTL5 in de vooravond aanzet dat er dan Big Brother is. Zou bouw je een vast kijkpubliek op. Anders kun je het net zo goed niet doen.

 31. ellobo

  Zal wel net zo’n flut programma als Utopia worden, maar Talpa staat reeds bekend door hun asociale programma’s.

 32. Henk K.

  Het zou wel grappig zijn als John straks wordt weggeblazen door zijn voormalige hitformule.

 33. .

  Meerdere platforms, samenwerking met een krant. Kortom, moeilijk doen voordat het al begonnen is. Dat gaat ‘m niet worden.

 34. Mark

  Bij seizoen 1 werd het flink gehypet in NL met Top 40 singles en zelfs videobanden met compilaties die als warme broodjes over de toonbank vlogen. En een spannende liveshow met nominaties, veel beter dan wat er bijvoorbeeld gebeurt bij Expeditie Robinson dat er alleen maar nabeschouwd wordt en dat geldt ook voor Wie Is De Mol? en Heel Holland Bakt. Heb je allemaal niks aan. Bij Utopia hoort ook een grote liveshow één keer per week op prime time met afvallers en nieuwe bewoners en live-schakelingen naar Utopia.

 35. Admiraal de Ruijter

  Zet Big Brother op NPO 3 op de vooravond 19:30

 36. Ron

  Big Brother hoort niet bij de NPO. Doe maar gewoon bij RTL of online only. Misschien op Videoland. Daar de dagelijkse uitzendingen op, 1x per week een live show op RTL 5 en verder 24/7 op de streams op internet.

 37. Halve zool

  @Ron.

 38. M

  Klopt helemaal! Ron met zijn meningkje

 39. Ron

  @gtstfites: Nieuwe Tijden komt niet meer terug hoor.

 40. M

  Ga andere mensen lastig vallen Ron. Wat doe je hier joh?

 41. Ron

  @M: wat doe jij hier, alleen andere posters de maat nemen?

 42. NatteNel

  Onee hé….nog meer van die bagger.

 43. David

  Ik vond 19 jaar geleden De Bus op SBS wel geinig. Dat winnaar Jop met een single kwam, dat was iets minder.

 44. tim

  goed idee Utopia meets Big Brother

 45. Lies

  Het is 2019. Wie zit er in godsnaam op Big Brother te wachten met, let me guess, BN ‘ers? Willibrord Frequin, Bobbi Eden en Roy Donders?

 46. aammehoela

  Big Brother was het eerste baggerprogramma dat helaas succesvol was. Gelukkig in feite maar 1 jaar. In het buitenland duurde het succes langer. Een typisch programma om zo snel mogelijk van weg te zappen. Velen keken, klopt, en er werd over gepraat. Maar het was geen reden om te kijken alhoewel ik soms de laatste paar minuten zag. Reden was dat de X-Files er achter kwam en dat keek ik toen nog wel.

 47. Bij ja doe maar weer een dom programma uit de oude doos.

  Het wordt steeds lachwekkender wat er gebeurd bij Talpa.

  Droefenis en non kwaliteit wordt steeds zichtbaarder van een bedrijf wat leeft van veel geld …..

  maar waar het creatieve vermogen failliet is.

 48. Bart

  @20:43 Alleen is Big Brother niet van Talpa

 49. TopofFlop

  Exclusief (24/7) op Videoland?

 50. Incognitzo

  Het roept in elk geval emoties op, getuige de bovenstaande reacties.
  Wij kunnen met alle eerlijkheid verklaren nog nóóit één hele aflevering ooit van Big Brother te hebben gezien geworden en daarbij never ever méér dan één (die ene dus) aflevering van een heel seizoen (of hie gaat dat) als zodanig.
  Zowel groteske desinteresse alsook de afkeer van saaie nietszeggende conversaties en gemanipuleerd situaties zorgen ervoor dat we dit hele concept uitermate k*t vinden en een totaal nutteloze exercitie.
  Zullen nooit gaan kijken.
  Waarschijnlijk zijn wij van de Petteflet niet de ‘doelgroep’.

 51. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Omdat Joris ons zit te blocken.
  Lichte vorm van censuur schatten wij zo in.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.