Douane kopieert harde schijf RTL-journalist Olaf Koens

RTL-verslaggever Olaf Koens kwam donderdag voor een nare verrassing te staan bij het arriveren op zijn nieuwe bestemming. De douane had zijn MacBook open geschroefd om zijn harde schijf te kopiëren. Dat vertelt hij op Twitter. Koens is in een land dat lak heeft aan privacy en persvrijheid. “Pro-tip: formatteer je laptop wanneer je naar landen afreist die het niet zo nauw nemen met privacy of mensenrechten. Ze schroeven je laptop open om je harde schijf te kopiëren.”

Is er gevoelige informatie gekopieerd? “Deze laptop was leeg, dus 0 bit kwijt. Ik wil wel nog vijf schroefjes terug van de inlichtingendienst.

Heeft de overheid er geen afluisterapparatuur in gestopt? “Ja, dat laten we nakijken.

Uit veiligheidsoverwegingen kan Koens niet zeggen in welk land hij is. “Niet een land waar je graag komt. Geen China!

Kan hij bestanden niet beveiligen met encryptie? “Krijg veel tips over en encryptie, dank daarvoor. Maar het probleem is dat je dan je gegevens alsnog bij je hebt. Met een beetje druk geef je je wachtwoorden alsnog af. Daarom: leeg reizen. Lekker rustig ook. Je ziet nog eens wat.

Het is niet de eerste keer dat Koens zoiets meemaakt. “In Azerbeidzjan kwam ik ooit mijn hotelkamer binnen en zat er een man achter mijn laptop. Hij schrok niet eens. Stond op, pakte zijn USB-stick en excuseerde zich. Schaamteloos.

De foto die Koens op Twitter heeft geplaatst:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen