Dit zei Linda de Mol bij Jinek over haar Talpa-avontuur

Linda de Mol laat zich niet vaak zien in shows die niet van haarzelf zijn, maar vanwege haar spraakmakende overstap van RTL naar SBS en haar nieuwe functie bij Net5 zat ze donderdagavond toch aan tafel bij Eva Jinek. Daar sprak ze ruim een kwartier lang over haar plannen bij het Talpa Network van broer John de Mol. Ze gaf onder meer aan zich niet te herkennen in de titel tv-koningin, temperde de verwachtingen over haar transfer en nam het op voor haar steenrijke broer.

De directe aanleiding voor haar optreden bij Jinek was het nieuws dat Linda de Mol, met financiële hulp van haar broer, haar bedrijf Mood for Magazines (uitgeverij van LINDA.) heeft weggekocht bij Sanoma. “Ik vond het best spannend. Ik heb ook nog nooit een bedrijf overgenomen. Ik koop wel eens een paar schoenen, maar nooit een bedrijf. Dat is sowieso best wel een heel nieuwe ervaring hoe dat allemaal gaat.”

Vervolgens ging het over haar overstap van RTL naar SBS. De AD-cover waarop Linda stond afgebeeld als koningin met John die de rode loper voor haar uitrolt verscheen in beeld. “Hier had ik echt wel een dingetje mee, hoor. Ik moest er ook om lachen, want het is natuurlijk hartstikke leuk bedacht, maar het is een beetje wat de media ervan maken.”

Tv-koningin

De media maken alles wel heel groot, meent Linda. “Die kloppen dat ongelooflijk op alsof ik de grote redding ben van SBS. Dat moeten we allemaal nog maar zien. De koningin vind ik ook een heel moeilijke titel, want er is maar één koningin van de televisie en dat is Mies Bouwman. Dan komt er héél lang niks en dan heb je een paar leuke jonge vrouwen en freules.”

Media noemen haar alleen maar tv-koningin zodat ze daarna afgebrand kan worden, aldus Linda. “Dan word je op een soort troon gezegd en dan is het een soort afwachten op het eerste beste programma dat minder scoort dan bij RTL. Dan is de tekst natuurlijk: ‘Van de troon gestoten’, ‘kroon van haar hoofd af’. Daar kun je natuurlijk op wachten.”

Vreest ze daarvoor? “Ik maak me er geen zorgen over, omdat ik er rekening mee hou dat dat kan gaan gebeuren. Ik ga iets heel ongewis in, terwijl ik heel veilig en safe en prettig bij RTL zat met altijd wel iets met zes nullen in de kijkcijfers. Nu weet ik niet hoe het gaat. We gaan het proberen en zien het wel.”

Ik vind het ook best een leuke uitdaging en ik heb ook niets te verliezen, maar dit soort dingen en zo veel aandacht in het NOS Journaal vóór de Brexit… Toen dacht ik echt: dit slaat een beetje door.”

Kijkcijfers

Eén ding lijkt zeker: Linda gaat bij SBS niet de cijfers scoren die ze bij RTL haalde. “Bij RTL kom je al uit een heel hoog kijkersaantal. Bij SBS kom ik misschien uit een paar honderdduizend kijkers. Dan moet je veel meer je best doen om op hetzelfde gemiddelde te komen. Bovendien zijn er misschien mensen die als ze nooit naar SBS kijken ook niet weten dat er een nieuw programma ís, omdat ze de promo’s niet zien.”

Het gaat wel even duren om SBS 6 naar een hoger plan te tillen, aldus Linda. “Ik hou er rekening mee dat ik niet hetzelfde zal scoren als bij RTL. Als het wel zo is, dan zou het natuurlijk geweldig zijn. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die helemaal niet bezig zijn met waar een presentator zit. Of dat nou bij RTL 4 is of bij SBS.”

Echt nodig

Linda de Mol heeft altijd geroepen dat ze naar SBS gaat als haar broer John de Mol haar ‘echt nodig’ heeft. “Dat wist ik eigenlijk altijd wel. Ik heb heel lang gehoopt dat er misschien een mogelijkheid was dat ik niet hoefde te kiezen. Ik heb echt serieus gehoopt dat er een soort samenwerking mogelijk zou zijn tussen RTL en SBS. Dat was ook iets wat John voor ogen had. Dat ik bij RTL bijvoorbeeld Linda’s Zomerweek en Miljoenenjacht zou doen op de zondag en dat ik dan een seizoen van Ik Hou Van Holland op de zaterdagavond bij SBS zou kunnen doen.

Daar zag RTL de upside niet van. “Dat begrijp ik. Alleen de downside is: als er geen samenwerking mogelijk is, dan ga je concurreren en dan gaat er heel veel weg, ja. Ik was helemaal niet boos, want ik weet ook niet wat er precies aan ten grondslag ligt, maar ik vond het wel jammer. Ik vind Nederland eigenlijk ook veel te klein om twee zulke grote commerciële televisiegroepen te hebben. Waarom niet kijken of je kan samenwerken?

Zo vroeg John Linda

Hoe vroeg John het aan Linda? “Dat ging heel suf aan de keukentafel. Ik moet er wel bij zeggen dat de gesprekken over LINDA. en de combinatie met Net5 daarvoor al hadden plaatsgevonden en dat dat ook meegenomen is in de beslissing om naar SBS te gaan. Het zou natuurlijk heel raar zijn als ik met mijn blad nu bij Talpa Network zit en me op Net5 ga storten om daar een heel leuke vrouwenzender van te maken en dat ik dan met mijn andere programma’s op RTL 4 zit. Dat voelt dan heel gek. Als dit door zou gaan, stond de keuze om naar SBS te gaan ook vast.”

We zaten gewoon met z’n tweeën. We hadden het eigenlijk over iets anders en toen zei hij: ‘Ik ga nu die vraag stellen.’ Ik zei: ‘Ik weet al wat de vraag is en ik doe het.’ Het is m’n broer, weet je wel.”

Gaf hij haar toen een kus of een knuffel? “Nee joh, ben je gek! Ha ha ha. Dan zegt hij: ‘Wat wil je dan doen en welke programma’s?’”

Linda gaat niet meer verdienen

Haar salaris bij Talpa blijft gelijk, meent Linda. “Ik wil ook nog eens duidelijk maken dat ik bij SBS geen euro meer ga verdienen. Ik heb best wel een beetje moeite met het gevoel dat steeds opkomt dat hij mensen maar wegkoopt en bedrijven opkoopt. Dat dóen grote bedrijven: die kopen andere bedrijven op. Unilever koopt De Vegetarische Slager op. Daar hoor je niemand over, want dat is een soort abstract iets.”

Maar bij Talpa Network zit er een gezicht bij en dat is mijn broer en daar is een soort beeld bij van een man met een hele grote dikke portemonnee die niks anders doet dan: ik koop dit, ik koop dat. Hij zou ook met die dikke portemonnee op een jacht in Monaco kunnen gaan zitten en elke week een nieuwe auto kopen. Het soort mij dat die beeldvorming zou vaak gecreëerd wordt. Als je van iemand houdt, dan vind je dat soms best een beetje moeilijk.”

We doen het niet voor het geld, want dat is er al. We doen het omdat we het leuk vinden om dingen te ondernemen. Hij wil een groot mediabedrijf opzetten met de Google’s en Amazons. Je creëert er enorm veel werkgelegenheid mee. Wat is daar niet leuk aan?

Wordt SBS het nieuwe Tien?

John de Mol heeft al eens geprobeerd een eigen zender te starten, maar na twee jaar ging de stekker al uit Tien. “Het deed wel pijn natuurlijk. Ook omdat we te maken hadden met een gunfactor die ontbrak. We hebben ook een heel leuke tijd gehad. Gooische Vrouwen was er nooit geweest als we dit niet hadden gedaan.”

Heeft SBS nu wel de gunfactor? “Dat weet ik niet. Ik hoop het. Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar het voordeel is wel dat er nu al een zender is. Bij Talpa begonnen we met niks. Het is al een zender, dus dat scheelt misschien wel. We gaan het gewoon proberen met z’n allen. Er is veel werk te verrichten bij SBS, zeker in het weekend, want daar doen ze het gewoon heel slecht.”

Voice

De grote vraag is nu: gaat The Voice naar SBS? “Vooralsnog is daar nog gesteggel over, dus dat is niet duidelijk. Nou ja, het zou natuurlijk wel helpen, maar als het contractueel niet kan, dan is het natuurlijk een no go. Wat best gek is, want het is natuurlijk John z’n programma. Mijn eigen programma’s kan ik in principe allemaal meenemen.”

Met Linda heeft SBS ook een héél grote troef in handen. “Er wordt nu gewerkt aan de exacte programmering, want over een paar maanden moeten die in productie.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen