Dit zei Linda de Mol bij Jinek over haar Talpa-avontuur

Geplaatst op Fri 15 Feb 2019 om 9:15

Linda de Mol laat zich niet vaak zien in shows die niet van haarzelf zijn, maar vanwege haar spraakmakende overstap van RTL naar SBS en haar nieuwe functie bij Net5 zat ze donderdagavond toch aan tafel bij Eva Jinek. Daar sprak ze ruim een kwartier lang over haar plannen bij het Talpa Network van broer John de Mol. Ze gaf onder meer aan zich niet te herkennen in de titel tv-koningin, temperde de verwachtingen over haar transfer en nam het op voor haar steenrijke broer.

De directe aanleiding voor haar optreden bij Jinek was het nieuws dat Linda de Mol, met financiële hulp van haar broer, haar bedrijf Mood for Magazines (uitgeverij van LINDA.) heeft weggekocht bij Sanoma. “Ik vond het best spannend. Ik heb ook nog nooit een bedrijf overgenomen. Ik koop wel eens een paar schoenen, maar nooit een bedrijf. Dat is sowieso best wel een heel nieuwe ervaring hoe dat allemaal gaat.”

Vervolgens ging het over haar overstap van RTL naar SBS. De AD-cover waarop Linda stond afgebeeld als koningin met John die de rode loper voor haar uitrolt verscheen in beeld. “Hier had ik echt wel een dingetje mee, hoor. Ik moest er ook om lachen, want het is natuurlijk hartstikke leuk bedacht, maar het is een beetje wat de media ervan maken.”

Tv-koningin

De media maken alles wel heel groot, meent Linda. “Die kloppen dat ongelooflijk op alsof ik de grote redding ben van SBS. Dat moeten we allemaal nog maar zien. De koningin vind ik ook een heel moeilijke titel, want er is maar één koningin van de televisie en dat is Mies Bouwman. Dan komt er héél lang niks en dan heb je een paar leuke jonge vrouwen en freules.”

Media noemen haar alleen maar tv-koningin zodat ze daarna afgebrand kan worden, aldus Linda. “Dan word je op een soort troon gezegd en dan is het een soort afwachten op het eerste beste programma dat minder scoort dan bij RTL. Dan is de tekst natuurlijk: ‘Van de troon gestoten’, ‘kroon van haar hoofd af’. Daar kun je natuurlijk op wachten.”

Vreest ze daarvoor? “Ik maak me er geen zorgen over, omdat ik er rekening mee hou dat dat kan gaan gebeuren. Ik ga iets heel ongewis in, terwijl ik heel veilig en safe en prettig bij RTL zat met altijd wel iets met zes nullen in de kijkcijfers. Nu weet ik niet hoe het gaat. We gaan het proberen en zien het wel.”

Ik vind het ook best een leuke uitdaging en ik heb ook niets te verliezen, maar dit soort dingen en zo veel aandacht in het NOS Journaal vóór de Brexit… Toen dacht ik echt: dit slaat een beetje door.”

Kijkcijfers

Eén ding lijkt zeker: Linda gaat bij SBS niet de cijfers scoren die ze bij RTL haalde. “Bij RTL kom je al uit een heel hoog kijkersaantal. Bij SBS kom ik misschien uit een paar honderdduizend kijkers. Dan moet je veel meer je best doen om op hetzelfde gemiddelde te komen. Bovendien zijn er misschien mensen die als ze nooit naar SBS kijken ook niet weten dat er een nieuw programma ís, omdat ze de promo’s niet zien.”

Het gaat wel even duren om SBS 6 naar een hoger plan te tillen, aldus Linda. “Ik hou er rekening mee dat ik niet hetzelfde zal scoren als bij RTL. Als het wel zo is, dan zou het natuurlijk geweldig zijn. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die helemaal niet bezig zijn met waar een presentator zit. Of dat nou bij RTL 4 is of bij SBS.”

Echt nodig

Linda de Mol heeft altijd geroepen dat ze naar SBS gaat als haar broer John de Mol haar ‘echt nodig’ heeft. “Dat wist ik eigenlijk altijd wel. Ik heb heel lang gehoopt dat er misschien een mogelijkheid was dat ik niet hoefde te kiezen. Ik heb echt serieus gehoopt dat er een soort samenwerking mogelijk zou zijn tussen RTL en SBS. Dat was ook iets wat John voor ogen had. Dat ik bij RTL bijvoorbeeld Linda’s Zomerweek en Miljoenenjacht zou doen op de zondag en dat ik dan een seizoen van Ik Hou Van Holland op de zaterdagavond bij SBS zou kunnen doen.

Daar zag RTL de upside niet van. “Dat begrijp ik. Alleen de downside is: als er geen samenwerking mogelijk is, dan ga je concurreren en dan gaat er heel veel weg, ja. Ik was helemaal niet boos, want ik weet ook niet wat er precies aan ten grondslag ligt, maar ik vond het wel jammer. Ik vind Nederland eigenlijk ook veel te klein om twee zulke grote commerciële televisiegroepen te hebben. Waarom niet kijken of je kan samenwerken?

Zo vroeg John Linda

Hoe vroeg John het aan Linda? “Dat ging heel suf aan de keukentafel. Ik moet er wel bij zeggen dat de gesprekken over LINDA. en de combinatie met Net5 daarvoor al hadden plaatsgevonden en dat dat ook meegenomen is in de beslissing om naar SBS te gaan. Het zou natuurlijk heel raar zijn als ik met mijn blad nu bij Talpa Network zit en me op Net5 ga storten om daar een heel leuke vrouwenzender van te maken en dat ik dan met mijn andere programma’s op RTL 4 zit. Dat voelt dan heel gek. Als dit door zou gaan, stond de keuze om naar SBS te gaan ook vast.”

We zaten gewoon met z’n tweeën. We hadden het eigenlijk over iets anders en toen zei hij: ‘Ik ga nu die vraag stellen.’ Ik zei: ‘Ik weet al wat de vraag is en ik doe het.’ Het is m’n broer, weet je wel.”

Gaf hij haar toen een kus of een knuffel? “Nee joh, ben je gek! Ha ha ha. Dan zegt hij: ‘Wat wil je dan doen en welke programma’s?’”

Linda gaat niet meer verdienen

Haar salaris bij Talpa blijft gelijk, meent Linda. “Ik wil ook nog eens duidelijk maken dat ik bij SBS geen euro meer ga verdienen. Ik heb best wel een beetje moeite met het gevoel dat steeds opkomt dat hij mensen maar wegkoopt en bedrijven opkoopt. Dat dóen grote bedrijven: die kopen andere bedrijven op. Unilever koopt De Vegetarische Slager op. Daar hoor je niemand over, want dat is een soort abstract iets.”

Maar bij Talpa Network zit er een gezicht bij en dat is mijn broer en daar is een soort beeld bij van een man met een hele grote dikke portemonnee die niks anders doet dan: ik koop dit, ik koop dat. Hij zou ook met die dikke portemonnee op een jacht in Monaco kunnen gaan zitten en elke week een nieuwe auto kopen. Het soort mij dat die beeldvorming zou vaak gecreëerd wordt. Als je van iemand houdt, dan vind je dat soms best een beetje moeilijk.”

We doen het niet voor het geld, want dat is er al. We doen het omdat we het leuk vinden om dingen te ondernemen. Hij wil een groot mediabedrijf opzetten met de Google’s en Amazons. Je creëert er enorm veel werkgelegenheid mee. Wat is daar niet leuk aan?

Wordt SBS het nieuwe Tien?

John de Mol heeft al eens geprobeerd een eigen zender te starten, maar na twee jaar ging de stekker al uit Tien. “Het deed wel pijn natuurlijk. Ook omdat we te maken hadden met een gunfactor die ontbrak. We hebben ook een heel leuke tijd gehad. Gooische Vrouwen was er nooit geweest als we dit niet hadden gedaan.”

Heeft SBS nu wel de gunfactor? “Dat weet ik niet. Ik hoop het. Dat zou natuurlijk fijn zijn, maar het voordeel is wel dat er nu al een zender is. Bij Talpa begonnen we met niks. Het is al een zender, dus dat scheelt misschien wel. We gaan het gewoon proberen met z’n allen. Er is veel werk te verrichten bij SBS, zeker in het weekend, want daar doen ze het gewoon heel slecht.”

Voice

De grote vraag is nu: gaat The Voice naar SBS? “Vooralsnog is daar nog gesteggel over, dus dat is niet duidelijk. Nou ja, het zou natuurlijk wel helpen, maar als het contractueel niet kan, dan is het natuurlijk een no go. Wat best gek is, want het is natuurlijk John z’n programma. Mijn eigen programma’s kan ik in principe allemaal meenemen.”

Met Linda heeft SBS ook een héél grote troef in handen. “Er wordt nu gewerkt aan de exacte programmering, want over een paar maanden moeten die in productie.”

Foto: KRO-NCRV
42 Reacties op “Dit zei Linda de Mol bij Jinek over haar Talpa-avontuur”


 1. Marc Marie

  Waar is Marc Marie gebleven? Sinds zijn geflopte optreden met Oudjaar was hij niet meer op televisie, ook niet als tafelheer bij DWDD.

 2. Michael

  Laten we de TV lekker kapot maken door Familie de Mol!

 3. Sam

  Wat een flinke hoeveelheid spellingsfouten in deze kleine bijdrage.

 4. Weg Ermee

  Slecht interview met alleen maar oud nieuws!
  En dat Linda als groter nieuws werd gebracht dan de Brexit door het Journaal, dat zegt meer over het zwalkende saaie Journaal dan over de overstap van Linda!

 5. Joost

  Ze wordt te oud….

 6. Zeru

  Je had het ook bij een linkje naar NPO gemist kunnen houden.

 7. Kees

  We doen het niet voor het geld…. ha.. ha.. ha…

 8. Insider

  Jeroen Pauw gaat naar RTL. Neemt titel “Pauw” mee en gaat 5JL zelf doen. RTLLN stopt na de zomer.

 9. Huiskamer

  Stollen die injecties ?

 10. Elise

  Vreemd dat Linda zeg dat het zo gek zou zijn als John The Voice niet meekrijgt naar SBS omdat het zijn programma’s zijn. Hij heeft aantal maanden terug nog The Voice Senior op RTL neer gezet, daar heeft ie heel bewust voor gekozen. En dan wil die nu opeens al die titels meenemen. Zou lekker zijn als Blue Circle (RTL) na het eerste seizoen BZV bij de KRO had gezegd, nou het is zo’n succes, nu doen we het op een van onze eigen zenders. Zo kun je als producent toch niet te werk gaan? Nota bene een maand of 6 geleden nog een titel bij RTL introduceren en die, als het een succes blijkt, na seizoen 1 er meteen weer weg willen halen. Stel, SBS gaat niet lukken, dan is Talpa daarna als producent nooit meer een betrouwbare partner voor welke omroep dan ook. Vind het geen slimme zet en bovendien ook niet netjes na een partner toe die meer dan 10 jaar lang titels bij je heeft afgenomen.

  Daarbij, Talpa heeft ook titels uitgeprobeerd bij SBS. 95% daarvan is geflopt. De enige reden waarom Talpa veel succesvolle titels heeft (en er enkele daarvan ook internationaal uit heeft weten te rollen) is RTL. Als The Voice in seizoen 1 geen succes bij RTL was geworden, was niemand in het buitenland er geïnteresseerd in geweest.

 11. dynamische dennis

  Wat zijn dit voor clickbait titels? Gaat deze site ook voor de bijl?

  “Linda Zat Bij Jinek En Je Gelooft Nooit Wat Ze Zei!”

 12. Roelof

  Wie het fabeltje gelooft dat het ‘niet om het geld’ gaat, gelooft in sprookjes. Alles gaat om geld. En al helemaal bij een commerciële zender.

 13. Danny

  Leuk interview met Linda en kom op mensen! Ze heeft gewoon gelijk in wat ze doet. Als we maar kunnen zeuren. Maar goed als je aan de top zit word je neergehaald in Nederland.

 14. chris?

  @Roelof; Om heel veel geld.

 15. Insider

  Overigens zegt Linda iets wat mij tóch opvalt;

  A) Ze stelt dat SBS met name in het weekend versterkt moet worden.
  B) Ze hoopte op beide zenders te kunnen werken. Miljoenenjacht zou ze graag bij RTL willen doen.

  Waarom zou je (als je zegt dat je al je programma’s in principe meeneemt), HET weekend paradepaardje vrijwillig bij de concurrent blijft doen; namelijk Miljoenenjacht!

  In die bewoordingen hoor ik dat het nog helemaal niet vaststaat dat Miljoenenjacht zomaar mee kan verhuizen naar SBS. Sterker nog; ik denk dat dat bij RTL blijft met een andere presentator.

 16. Reageerder

  Wat een hoop onzin van Linda, ze doen het niet voor het geld????

 17. MolTalk

  Het is algemeen bekend dat Peter de Monnink in zijn tijd bij Sanoma al zeer gecharmeerd was van de blonde Linda-vrouwen. Die mocht ie graag op schoot hebben en dat deden ze dan ook.

 18. Huub

  Nuchtere leuke vrouw! Verademing om te zien!!

 19. Roger

  Tien déjà vu. Flopperdeflop.

 20. Mark

  Enige wat ik raar vind is the Voice. RTL heeft het risico genomen en is het concept aangegaan. John heeft daar enorm veel aan verdiend. Blijkbaar zijn de contracten nu eenmaal zo, dus ik vind het kinderachtig als hij dat perse naar SBS wil.
  Kom met iets nieuws. Flikken Maastricht scoort ook naast de Voice, dus we creatief.

 21. Bart

  Opvallend was ook de uitspraak van Yvon Jaspers. Eva vroeg of Boer zoekt vrouw wegging bij KRO-NCRV. Yvon zei dat daar geen sprake van is. Vervolgen deed ze oproep voor kandidaten. Toen zei Eva nogmaals: Bij KRO-NCRV? Waarop Yvon antwoorde: Ik denk het wel.

 22. Sven L.

  @ Bart; dus dat. Ze weet zelf beter.

 23. Henk

  Ze doen het niet voor het geld, vandaar dat ze zich op kwaliteit richten.

 24. arie

  Ned.1 : de Mol, Ned.2: de Mol, Ned.3: de Mol, SBS: de Mol, Veronica: de Mol.

  Rtl: einde dankzij de Mol.

  Zijn John, Sjonny en Linda niet een beetje media vervuilend in Nederland?

 25. Ron

  @Insider: zowel Pauw als RTL zullen wel gek zijn. Met het Twan Huys debacle stoot hij en RTL zich niet weer aan dezelfde steen ga ik vanuit anders is dat erg dom. Gaat niet gebeuren dus.

 26. tja

  je krijgt het heen en weer van dat geze ik over de familie de Mol en andere bekende Nederlanders, komen allemaal in beeld op de commerciële zenders waar ik noooiiit naar kijk, vreselijk

 27. tja

  je krijgt het heen en weer van dat gezeik over de familie de Mol en andere bekende Nederlanders, komen allemaal in beeld op de commerciële zenders waar ik noooiiit naar kijk, vreselijk

 28. J

  “Wat best gek is, want het is natuurlijk John z’n programma”

  Waarom vinden ze het gek. Je brengt het samen met RTL in de markt, wanneer je ze niet meer nodig hebt, denk je het is van mij dus ik doe wat ik wil doen. De molletjes verliezen met zulke gedachten alleen maar de gunfactor.

 29. Krezus Jistus

  Aks het niet om het geld zou gaan, dan hoef je toch ook niet zo je best te doen om het te verdienen? Maak gewoon wat mooi is, relevant, origineel – en niet telkens hetzelfde leeghoofdige amusement voor de massa`s.

 30. Oldo Sotfjas

  Unilever koopt De Vegetarische Slager op. Daar hoor je niemand over.

  Hahaha

 31. K

  Ik denk zeker dat zij het niet voor het geld hoeven te doen…maar laten we eerlijk zijn…wie werkt er wel voor niets?…ik niet hoor…daarbij de Familie de Mol…voeren hun passie uit en omdat zij de financiële middelen hebben kunnen zij dat gene doen wat zij leuk vinden…niks mis mee

 32. Suomynona

  Het mooiste van heel het interview vond ik toch wel deze quote:

  “De koningin vind ik ook een heel moeilijke titel, want er is maar één koningin van de televisie en dat is Mies Bouwman.”

  Met dit soort uitspraken stijgt Linda metershoog in mijn achting.

 33. A.Zijn

  Waar het gewoon mis gaat is de egoïstische houding als Linda het heeft over dat The Voice gewoon van John is en het daarom mee zou moeten. En dan de overtreffende trap dat RTL niet wil samenwerken. Beide gevallen staat RTL gewoon in zijn recht. Ik zou dat ook nooit doen. Ook niet als ik onder druk wordt gezet dat het dan oorlog wordt. Dan lever je je gewoon over, terwijl RTL groter is dan alleen Talpa. Tja, stiekem zou ik er best om moeten lachen als het weer mis gaat.

  Het ligt echt aan de houding die de familie de Mol aanneemt. Daarom is die gunfactor er ook niet.

 34. suijkerwerk

  Chapeau Linda! Ze heeft natuurlijk hartstikke gelijk als het over John de Mol gaat. Die man hád ook lekker op één van zijn vele jachten kunnen gaan zitten. Maar i.p.v. volgt hij zijn passie: Het ontwikkelen van entertainment voor een zo groot mogelijke groep kijkers.

  Ik vind het walgelijk hoe zuur Nederland niet kan ophouden met het kapotschrijven van De Mol. Alsof ze heeeeeeeel graag willen dat er geen enkele Nederlandse mediagroep meer overblijft. Dat alles eigendom wordt van onze Belgische krantenvrienden.

  Wees verdorie trots op iemand als De Mol. Iemand die ongetwijfeld zijn onhebbelijkheden heeft, maar zoals Linda terecht zegt, voor veel werkgelegenheid zorgt. Dát is meetbaar, al die opgeklopte meningen niet!

 35. Louise

  @A.Zijn

  Het gaat om:

  1) Redelijkheid en billijkheid
  2) Goed ondernemerschap
  3) Intellectueel eigendom

  Aangezien De Mol The Voice zelf verzonnen, weegt punt 3 in dezen het zwaarst, waarbij dan natuurljjk meteen punt 1 om de hoek komt kijken.

  Hopelijk snap je het nu.

 36. Louise

  **heeft verzonnen :p

 37. A.Zijn

  @Louise Het zal mij een zorg zijn, maar die domheid zorgt ervoor dat de gunfactor er nooit zal zijn.

 38. freek

  Juist omdat er genoeg geld is snap ik niet waarom er vooral bagger te zien is op Talpa/SBS6.

  Verder kan het nooit een goed idee zijn om de baas van een zender te zijn en van de programma’s. Daarbij nog twee familieleden in dienst. Waar Linda een hele belangrijke plek krijgt.

 39. Donald Dumb

  Wat een vreselijke zelfgeilerij was dat zeg van Linda bij Jinek
  -Kots-

 40. anoniem

  Volk van Nederland

  wat is jullie hier opgevallen, bij Jinek.

  Linda heeft niet gereageerd op angela der tekst, foto met telefoon

  zo zie je dat Linda tot Kwaliteit behoord en angela niet…

  Linda heeft miljarden bedrijf met familie..

  Angela is kruimeldief van AD salaris….Angela jammer dat jullie niets heben bereikt in business.

  Probeer een eigen nagel, lichaamsgeur zaak te beginnen. Als je fietsen naar je werkt komt dan ruikt de hele afdeling naar zweet lucht.

 41. Donald Dumb

  Anoniem.
  Gerelateerd aan de familie De Mol?

 42. gum

  Iets zegt mij dat het weer grandioos mis gaat, maar dat schijn John niet te deren, als hij de zaak maar verkoopt. Het is op zijn minst erg irritant, dit gedrag. Gewoon niet kijken, heb je nergens last van.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.