‘Bizar dat Matthijs straks evenveel verdient als Knevel’

Geplaatst op Sun 17 Feb 2019 om 9:15

Het is een gekke situatie dat Matthijs van Nieuwkerk door de striktere regels bij de NPO straks evenveel verdient als EO-ster Andries Knevel. Dat zegt VARAgids-interviewer Özcan Akyol in een vraaggesprek met Peter R. de Vries. Van Nieuwkerk is met een salaris van 580.000 euro op de koning na de best verdienende werknemer in de Nederlandse (semi)publieke sector, maar als hij straks zijn contract verlengt moet hij terug naar een schamele 181.000 euro per jaar.

De Vries is het eens met de stelling van Akyol: “Dat is toch vrij onzinnig. En dat wil heus niet zeggen dat er een inflatie moet plaatsvinden en dat iedereen die met zijn gezicht op tv is een miljoen moet verdienen. Geen bankenachtige toestanden met premies of bonussen, maar beloon iemand die optimaal presteert marktconform. Dat is over de hele wereld zo.

De misdaadjournalist pleit voor salarisbehoud voor Van Nieuwkerk. “Matthijs van Nieuwkerk is gewoon een topsporter die een unieke prestatie levert. Hij bereikt heel veel mensen. Mag die man daar een goed salaris voor verdienen, net als een populaire artiest of voetballer? Waarom moet hij dan precies gelijk met het maaiveld worden gehouden.”

Özcan Akyol: “Dat betekent dat de NPO haar eigen doodvonnis tekent, want presentatoren zullen vertrekken.

De Vries: “Ja, ik vind dat men daar te rigide in is, en dat heeft te maken met politiek. Je moet de echte toptalenten zonder gezeur topsalarissen kunnen betalen.

Akyol: “Komt die kramp voort uit de rechtse geluiden waarmee we dit gesprek begonnen?

De Vries denkt van wel: “Lees eens wat De Telegraaf nou de afgelopen jaren over Matthijs heeft geschreven. Daar wordt een toon gezet, waar de omroepen bang voor zijn.

Het VARAgids-interview met Peter R. de Vries kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV
69 Reacties op “‘Bizar dat Matthijs straks evenveel verdient als Knevel’”


 1. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Dat nasale stemgeluid en overtuigd van z’n gelijk.
  Ja, we kunnen ons best voorstellen hoe dat interview is gaan.
  De beelden hebben we daar niet bij nodig.

 2. boris

  vinden ze heus een mooie achterdeur constructie op zodat hij alsnog krijgt waar hij recht op heeft :)

 3. L.

  Volgens mij is 181.000 nog steeds een prima salaris, zeker nu hij veel minder gaat werken. Als je hier een uitzondering gaat maken, dan kunnen er uitzonderingen gemaakt blijven worden en los je nog niks oo. En als Matthijs vertrekt naar de CO, dan is dat maar zo

 4. Kijkcijfers

  362.000 want dan geven ze hem een Bnn contract er bij.
  543.000 als ze hem ook een NTR contract geven.

 5. Links/rechts

  Als hij dit lagere salaris accepteert laat hij zien dat hij een echt links hart heeft. Het is nu meer van links lullen en rechts de zakken vullen. Maar hij zal wel vertrekken naar het grote geld, wat moet ik dan nog geloven van al die linkse praatjes die hij in de afgelopen jaren verkondigd heeft?

 6. Kees

  Bizar dat er zulke salarissen worden verdiend bij de PO.

 7. Tv junkie xl

  John kan niet wachten denk ik

 8. Bart M.

  Matthijs is ook de helft minder gaan werken; dus verdient hij nog steeds te veel.

 9. Enzo Voorthuijsen

  Ik zie van Nieuwerkerken binnenkort verhuizen naar Talpa, voor een riant inkomen.

 10. Jaap Aap

  Ja, want de mening van Petertje is lekker relevant in deze kwestie… Die man moet zich sowieso niet bemoeien met politieke of bestuurlijke zaken, dat heeft hij zelf wel bewezen toen hij voor het pluche in Den Haag wilde gaan!

 11. Maxer

  @Kees: Volgens mij is er bij de commerciële omroepen niemand die beneden € 200.000 per jaar krijgt.

 12. Curryworst

  Opmerkelijk dat juist de linkse kerk niets zegt over het topsalaris van Van Nieuwkerk. Normaal hebben ze de mond vol over eerlijk delen en de bonussen in de bancaire sector en dat het zo niet langer kan want tante Sjaan van drie hoog achter moet het doen met een schamel AOW’tje.
  Maar ja, Matthijs is VARA, Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs, die weer de spreekbuis is van de PvdA. En de linkse rakkers gaan niet het eigen nest bevuilen tenslotte.

 13. arthur

  Laten we dan om te beginnen het salaris van Knevel halveren. Daar begint de waanzin al.

 14. Annie

  Nu kijken wat het werkelijke karakter is van Matthijs, mooie programma’s of geld.Ik zou eens met Twan Huijs gaan praten of geld gelukkig maakt.

 15. xandertje

  Wat een dom volk hebben we toch. Snappen jullie het nu echt niet? De NPO verdient in een paar DWDD reclameblokken zijn salaris terug!!! Ze ‘verdienen’ juist aan hem.

  Dit nu ook precies wat er fout gaat in de politiek en straks met de verkiezingen. Mensen stemmen maar weten niet hoe het echt zit.

  Dom Nederland!

 16. Tim

  Waarom moet Knevel in hemelsnaam 181.000perjaar verdienen? Wat presteert die man nu helemaal.

 17. Annie

  Geld of principes!

 18. Paulr

  Die tekent echt niet bij.

 19. DE GENERAAL

  Curryworst 09:37 heeft het goed gezien.
  Eigen volk eerst. Dat verandert nooit.

 20. Annoniemus

  Dat gaat Matthijs nooit doen ! Wedden ?

 21. Jur

  Met 181K verdient van Nieuwkerk niet te weinig maar Knevel te veel.

 22. Jantien Visser

  Mattthijs gaat echt niet voor die schamele 181.000 tekenen. Die gaat nu wel naar de CO. En waarom ook niet?
  Als hij daar hetzelfde kunstje doet, zal het velen een zorg zijn op welke zender dit zich afspeelt, ze blijven wel kijken.
  Maar zo maar ineens tonnen minder inkomen accepteren? Die leeft allang op het niveau van zijn 500.000. Dan moet je een veel te grote aderlating doen!

 23. Ranonkel12

  Van Nieuwkerk is met een salaris van 580.000 euro op de koning na de best verdienende werknemer in de Nederland……… ik wist werkelijk waar niet dat onze “koning”, een werknemer is in nederland. Ik heb altijd gedacht dat hij met zijn gezin en familie de grootste steuntrekker is van nederland, zonder de opgelegde criteria waar een bijstandsontvangers aan moeten voldoen. Toch weer een aanvullende kijk gekregen dankzij mc

 24. Paolo

  Vele tien of honderdduizenden mensen ( die dan ‘s avonds om zeven uur inschakelen bij DWDD) komen zojuist van hun dis, die niet meer mocht kosten dan twee euro vijftig. Gestraft vaak omdat ze zo ziek en niet meer kunnen werken met alle financiele gevolgen vandien.En de VVD heeft nog wat nieuwe bezuinigingen voor deze doelgroepen klaar liggen tot en met 2021. Mathijs naar de CO, no problem. Doe maar. Maar ga alstublieft niet zielig doen….en dat geldt voor iedereen binnen omroepland van het kaliber Mathijs.

  Oh en voor 21 maart aanstaande een klein tipje..van plannen VVD: ( en denk na)
  Pensioenen drastisch hervormen
  Klimaatakkoord met alle kosten vandien.
  Afschaffen aftrek ziektekosten.
  Ontkoppelen sociale uitkeringen, minimumloon
  Verlagen zorgtoeslag.
  Afbouw Huurtoeslag.
  Enz, enz……Mensen die het al zo moeilijk hebben. Moet ik dan huilen om Mathijs? Ga je schamen!!!

 25. Corina

  Petertje de Vries,onze voetbal-makelaar ooit !!!!!!!!!!!
  Het loopt storm bij hem,met voetballers,hahahahaha,wat heeft hij toch een kapsones

 26. Het is lente

  Dan laat hij zich toch net zoals PrdV betalen per minuut.

 27. Simon

  Nou je ziet nu al dat Matthijs steeds meer zelf produceert dus ik denk dat dit zich vanzelf oplost.

 28. Mieke kersten

  Genoeg is genoeg voor Matthijs en het loopt zeker storm voor Peter als voetbalmakelaar wat een lachbui krijg je van hem

 29. Onbekend

  Yvon Jaspers verdient volgens mij het meeste.

 30. Bjorn

  Matthijs gaat voor 5 jaar naar Talpa. Hart van Nederland en shownieuws naar Net5.

 31. Anja

  Man man man wat een geld.

 32. anonymous

  Matthijs gaat straks naar Talpa.

 33. Tss

  Nou,ik ben er klaar mee.
  Ga echt niet naar die ergerlijke bagger reclamezenders zitten kijken, om druiloor nummer zoveel aan een riant salaris te helpen!

 34. Inge

  @Tss

  Ouwe łul!

 35. Zomaar

  Op papier maak Matthijs zijn eigen programma, en verkoopt die aan de VARA.
  Zo omzeil je die max salaris plafond.

 36. Sven L.

  Stel de vraag eerst eens aan Van Nieuwkerk zelf. Dat geroddel over andermans salaris is echt not done. Misschien vindt hij het wel genoeg. En wees eerlijk: 181K is nog steeds heel veel geld.

  En anders gaat ‘ie lekker naar RTL. Probleem opgelost.

 37. leon

  Al die misselijkmakende types die hier maar slap lullen, wat zou jij doen als je 70% procent van je salaris kwijtraakt. Stelletje walgelijke minkukels

 38. Zo ist, en niet anders.

  Ik vind het trouwens helemaal NIET NORMAAL dat van Nieuwkerk bijna 6 ton verdient om daar een beetje te buurten en te lachen aan die tafel.

  En 181.000 vind ik nog veel teveel.

 39. amsterdammer

  580.000 euro krijgen omdat je goed autocue kunt lezen………..

 40. robb

  Het is allemaal symbool politiek wat hier achter zit zou hij bij de WNL zitten zou je de telegraaf niet horen maar dan sprak de volkskrant schande .
  In iedere sector word je betaald naar wat je waard bent er zijn veel mensen die 181.000 verdienen met een wekelijks programma met minder dan de helft kijkers dan mag Matthijs toch minstens het dubbele verdienen .
  Ik vind het ook vreemd dat iemand die links is niks mag verdienen je word betaalt voor wat je waard bent in dit land dat heeft niks te maken met wat je politieke voorkeur is maar hoe je als mens bent .

 41. K

  Als iemand zijn kwaliteiten heeft …dan mag hij/zij dat best van mij verdienen….zie je toch ook bij topfuncties bij grote bedrijven….om de juiste mensen binnen het bedrijf te houden zullen zij er alles aan doen om hen te houden….ook als dat betekent dat er mega salarissen en bonussen worden verstrekt.

 42. joop

  alles wordt straks met verenigingsgeld weer aangevuld hoor.

 43. Sven L.

  @Joop; moeten de leden daar niet mee instemmen? Bestuur kan toch niet zomaar ff 4 ton uitgeven zonder dat voor te leggen aan de leden..?

 44. aammehoela

  Dat gezeur altijd over geld. De kijk- en waarderingscijfers zeggen genoeg. Knevel wordt als een los voorbeeld gegeven, had net zo goed Rik van de Westerlaken kunnen staan. Vergeten wordt dat bv. Knevel de nodige radio-uren vult, dat terzijde. Van mij mogen bepaalde NPO-sterren meer verdienen zolang de opbrengsten van de STER dit rechtvaardigt. Als iedereen dan naar de CO moet vanwege geld is het resultaat triest. De kijkers haken nu al veelal af bij de CO om wat voor reden dan ook. Neen, kijk meestal met plezier naar DWDD en in het algemeen waardeer ik de NPO steeds meer, uitzondering daargelaten.

 45. aqua

  Weinig presteren en toch je zakken vullen dat kan alleen in Nederland.

 46. MediaPrins

  Matthijs blijft bij dwdd. Dat is zijn kindje. Eerder weigerde hij al een blanco cheque van RTL. Waarschijnlijk zal hij het financiële gat opvullen door zijn productiemaatschappij in te laten huren om wat programmaatjes te maken. Zoals dat boekenflopprogramma Moby Dick.

 47. Sven L.

  Je kunt de discussie ook omdraaien;

  Als je als programma-maker kiest voor kwaliteit (wat doorgaans bij de NPO meer te vinden is dan bij de CO), dan kun je ook tegen jezelf zeggen; ik neem genoegen met 181 duizend euro.

  Ik vind het een no-go om presentatoren/acteurs/bestuurders méér te laten verdienen. Uit welk potje het dan ook zou komen. Het is vooral een morele discussie, niet of iemand zijn/haar hoge salaris waard is.

 48. Maxer

  Aan alle zuurpruimen hierboven:
  Gordon >€ 600.000, kijkers € 600.000, kijkers € 600.000, kijkers € 600.000, kijkers € 300.000, kijkers € 600.000, kijkers € 300.000, kijkers < 200.000
  etc. etc.
  Mathijs € 580.000, kijkers ca. 1.300.000!

 49. Jantje

  En als we van Nieuwkerk eens vergelijken met Rutte. Die verdiend ook even veel.

  Er zijn veel mensen in de publieke sector die heel wat belangrijker werk doen voor hetzelfde salaris dan een TV programmatje presenteren. Als je binnen wil lopen doe je dat maar in de private sector met alle afbreukrisico’s (Twan Huys) maar niet met belastinggeld

 50. roevka

  Hij kan zo naar John de Mol. NPO zou meer een springplank kunnen zijn voor talenten. Bij de commerciëlen wordt je gek van al die reclames. Die hoge salarissen moet ergens van betaald worden.

 51. anoniem

  Sinds wanneer is 181.000 p/jaar een schamel inkomen? Stelletje graaiers..

 52. Haarst

  anoniem heeft een beetje moeite met sarcasme.

 53. sjaak

  Ach wat een stumperd.
  15 ruggen in de maand om 6 maanden in het jaar 5x per week 45 minuten met al je vriendjes en vriendinnetjes in je eigen bubbel een gesprekje te voeren op televisie en je eigen tunnelvisie continue te laten bevestigen.
  Als we er een uurtje voor en een uurtje na de uitzending bijtellen komt MvN uit op een werkweek van 7 uur (jaargemiddelde)
  Echt slecht betaald, ik voorzie een nieuw voedselbankslachoffer

 54. anoniem

  Toch zien sommigen dit als een middeninkomen…

 55. Onbekend

  Pauw had 75000 per jaar staat nu ook op ong. 181.000 euro.

 56. Onbekend

  Sorry 7500.000

 57. anoniem

  Er zullen vast wel constructies bedacht worden om toch meer geld binnen te krijgen? Uiteindelijk is commerciële tv een medeveroorzaker van de prijsopdrijving, aangezien daar overdreven veel verdiend wordt aan prutswerk.

  Omdat ik bijna nooit meer tv kijk, is het wat mij betreft weggegooid geld.. :-)

 58. Bart Willemsen

  Een crimineel die met een vriend van criminelen over miljoenen praat….

 59. Jan Oor

  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt..

 60. Susanne

  Ik lees hier allerlei reacties van mensen die zo ontzettend moeite lijken te hebben met het inkomen van Matthijs van Nieuwkerk. Wat maakt het nou uit dat Matthijs veel geld verdient? Waarom mensen daar zo over vallen heeft gewoon met afgunst en jaloezie te maken en het gebrek aan bewustzijn en/of klasse om dat toe te geven.
  Ik persoonlijk vind het prima dat hij een hoog salaris krijgt. Hij hoeft niet minder geld te gaan verdienen om zijn integriteit te bewijzen. Integriteit is bovendien niet te koop. Het heeft ook niets met linkse en/of rechtse politiek te maken of iemand wel of niet een hoog salaris mag en/of wilt hebben. Iedereen wilt toch een lekker salaris hebben? Ik vind het juist wat vreemd dat hij hetzelfde salaris als de heer Knevel moet gaan krijgen. Want voetballers uit de eerste- en uit de eredivisie ontvangen ook verschillende salarissen. Ik vind dat dan ook van toepassing op de heren van Nieuwkerk en Knevel. :-)

 61. Paulus de Boskabouter

  Susanne, blablabla… En voetballers worden niet door middel van belastinggeld betaald, domme muts.

 62. anoniem

  @Susanne: ik kan mij niet identificeren met iemand die zo rijk is en laat mij daar liever ook niet door informeren.. Ik skip af en toe door wat uitzendingen heen, om een beetje te begrijpen waar men het bij de koffieautomaat over heeft.. :/)

 63. Hendrik Sihasulewaneputty

  Een graajer uit het rooie nest van de po /vara. Vies gewoon.

 64. anoniem

  En ik heb geen geduld om op de bank te hangen en naar overbetaalde voetballers te staren.. :-)

 65. Ad

  Ach, wat dagvoorzitterschapjes, aanschuiven bij wat elitaire debatspelletjes in de grachtengordel en dan haalt hij moeiteloos weer het oude salarisniveau.

 66. n

  Iedereen die zegt, we verdienen aan Mattie op de NPO.
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/11/npo-wil-dalende-reclame-inkomsten-verhalen-op-kijker-563615/

  Als het veranderd is in de laatste 2 jaar, ok.

 67. Kaaskijker

  Ik denk dat Matthijs wel geleerd heeft van het echec Twan Huys. Al ben je nog zo goed als je redactie prut is ben je nergens.

 68. Stephan

  Wat een kansloze reactie van Anoniem ik kijk bijna nooit tv dus is het weggegooid geld..zo kan ik er ook nog 100 opnoemen.

 69. Ton burer

  Mensen die voor de TV werken mogen best wat meer verdienen naar prestatie maar zoveel als Mathijs v.Nieuwkerk is te gek mag best iets minder.Peter R.de Vries praat lekker in zijn straatje.
  Overigens Mathijs is erg goed in zijn vak een topsporter,ik denk dat hij erniet zo zit dat hij wat minder gaat verdienen,alleen andere lui die uit die wereld komen schreeuwen moord en brand

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.