‘Bizar dat Matthijs straks evenveel verdient als Knevel’

Het is een gekke situatie dat Matthijs van Nieuwkerk door de striktere regels bij de NPO straks evenveel verdient als EO-ster Andries Knevel. Dat zegt VARAgids-interviewer Özcan Akyol in een vraaggesprek met Peter R. de Vries. Van Nieuwkerk is met een salaris van 580.000 euro op de koning na de best verdienende werknemer in de Nederlandse (semi)publieke sector, maar als hij straks zijn contract verlengt moet hij terug naar een schamele 181.000 euro per jaar.

De Vries is het eens met de stelling van Akyol: “Dat is toch vrij onzinnig. En dat wil heus niet zeggen dat er een inflatie moet plaatsvinden en dat iedereen die met zijn gezicht op tv is een miljoen moet verdienen. Geen bankenachtige toestanden met premies of bonussen, maar beloon iemand die optimaal presteert marktconform. Dat is over de hele wereld zo.

De misdaadjournalist pleit voor salarisbehoud voor Van Nieuwkerk. “Matthijs van Nieuwkerk is gewoon een topsporter die een unieke prestatie levert. Hij bereikt heel veel mensen. Mag die man daar een goed salaris voor verdienen, net als een populaire artiest of voetballer? Waarom moet hij dan precies gelijk met het maaiveld worden gehouden.”

Özcan Akyol: “Dat betekent dat de NPO haar eigen doodvonnis tekent, want presentatoren zullen vertrekken.

De Vries: “Ja, ik vind dat men daar te rigide in is, en dat heeft te maken met politiek. Je moet de echte toptalenten zonder gezeur topsalarissen kunnen betalen.

Akyol: “Komt die kramp voort uit de rechtse geluiden waarmee we dit gesprek begonnen?

De Vries denkt van wel: “Lees eens wat De Telegraaf nou de afgelopen jaren over Matthijs heeft geschreven. Daar wordt een toon gezet, waar de omroepen bang voor zijn.

Het VARAgids-interview met Peter R. de Vries kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen