AD verwijt Twan Huys nepnieuws te verspreiden

De RTL 4-talkshow RTL Late Night heeft vrijdagavond nepnieuws verspreid. Gastheer Twan Huys beweerde dat een knappe man in het publiek ‘opeens trending’ was op social media, maar er was slechts één bericht over hem. Dat stelt het AD op basis van onderzoek van zijn socialmediakenner Jaap van Zessen. ‘Op dit moment is dit programma trending’, riep Huys, waarna zijn vaste vrijdaggast Patty Brard vertelde dat de redactie haar meldde dat de publieksgast ‘viraal’ ging.

Brard: “Het gaat alleen maar over jou omdat je zo aantrekkelijk bent.

Het verhaal klopt echter van geen kant. Jaap van Zessen: “Het is natuurlijk gek dat Twan voor zoiets de uitzending even onderbreekt. Vreemd, want het ging feitelijk om één bericht. Er was dus helemaal geen sprake van trending of viraal.”

Welk bericht was er dan wel? Mediatokkie Michella Kox zocht op haar afgeschermde Instagram-account namens iemand anders contact met de man in het publiek. “Dat best veel gelikete bericht is vermoedelijk door iemand van de redactie gezien. Maar dan nog ging het niet om een hype die heel Nederland even in z’n greep hield. Trending is niet aan de orde.

Volgens het AD is het ‘niet helemaal duidelijk waarom de talkshow besloot het nepnieuws te verspreiden’.

Een woordvoerder van RTL zegt: “Laten we dit vooral niet groter maken dan het is. Er was een aantal berichten over deze man op sociale media, de redactie vond het leuk daar even bij stil te staan. Niet meer en niet minder. ‘Trending‘ was een slip of the tongue.

Digigrootheid Alexander Klöpping vindt de actie van RTL Late Night een ’tikkie treurig’, zo laat hij weten op Twitter.

Lees ook ‘Knappe man in publiek RTL Late Night ging helemaal niet viraal op sociale media’ op de AD-site.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen