‘SBS 6 haalt met Wendy van Dijk een racist in huis’

De van RTL naar SBS overgestapte tv-ster Wendy van Dijk heeft last van racismeroepers. Ze plaatste op Instagram een foto van haar vroegere typetje Dushi, maar dat is tegenwoordig vragen om ellende. Dat is te volgen op social media. Van Dijk doet mee aan de zogeheten #10YearChallenge, waarbij mensen een foto van zichzelf tien jaar geleden en nu naast elkaar posten. De presentatrice koos niet voor een tien jaar oude foto van zichzelf, maar van zichzelf als haar typetje Dushi.

Haar post heeft een enorme discussie uitgelokt over mogelijk racisme dat in Van Dijk schuilt. “Wanneer je trots bent op je blackface“, klinkt het. Iemand anders: “Begin deze troep uit m’n feed te halen. Blackface was niet OK, is niet OK en zal niet OK zijn.

Weer iemand anders: “Dit gedonder en vele andere stereotyperingen dragen bij dat zwarten nog altijd onbewust als minderwaardig gezien worden, vaak zelfs ook door zwarte mensen zelf. Deze zielige blackface van Wendy van Dijk draagt daar aan bij. Bovendien is een zwart mens geen kostuum.

Wat vindt die volger er dan van dat Jandino Asporaat ook witte mensen nadoet? “Het heeft geen invloed omdat de machtsstructuur tussen witte en zwarte mensen groot is. Gezien de geschiedenis heeft dat dus weinig tot geen invloed op de beeldvorming van witte mensen.

Eén van de reageerders probeert Van Dijks ‘blackface’ zelfs onder de aandacht te brengen bij de BBC, constateert GeenStijl in het artikel ‘Racistische Wendy erbij gelapt bij de BBC’. “This is a TV-host doing blackface in 2019”, zegt iemand in een bericht aan de BBC.

GeenStijl: “Kersverse Talpa-ster NU AL in de problemen.

Overigens gaat Van Dijk bij SBS 6 het programma Dance Dance Dance presenteren met de donkere Jandino Asporaat. Hij lijkt nergens last van te hebben en zei donderdag in 6 Inside erg uit te kijken naar de samenwerking.

Asporaat: “Ik heb mijn jas even uitgeleend aan Humberto en nu mag ik hem weer terug. Ik heb het samenwerken met Chantal heel erg gemist. Nu mag ik het weer gaan doen, maar dan met iemand anders. En niet zomaar iemand anders.

Wendy kan niet worden geruild

Mocht John de Mol toch spijt hebben van zijn aankoop, dan heeft hij pech, want Van Dijk kan niet worden geruild, bleek donderdag in de slotrubriek van DWDD: Lucky TV (zie hier).

Het satirische Lucky TV meldde: “Presentatrice Wendy van Dijk kan niet meer worden geruild. Dat liet RTL vandaag weten in een reactie aan John de Mol. De Talpa-eigenaar kocht de presentatrice van RTL, maar heeft nu al spijt van zijn aankoop.

Vervolgens kwam De Mol in beeld: “Ik heb het bonnetje gewoon netjes geruild, maar omdat het een ouder model is, kan er niet worden geruild. Dat is jammer, maar er is niks aan te doen. Het was eigenlijk gewoon een beetje een impulsaankoop. Je ziet het op televisie en dan denk je: dat wil ik ook hebben. Maar als je het krijgt en je maakt de doos open, zit er eigenlijk helemaal niks in. Helemaal niks.”

De bewuste Instagram-post van Van Dijk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

10 jaar geleden…heette ik Dushi oftewel Lucretia!

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3) op

Foto: RTL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen