Robert Jensen: ‘We zijn voorgelogen over aids’

Robert Jensen vindt dat we in de jaren 80, toen aids werd ontdekt, massaal zijn voorgelogen door de elite. Ze hebben heteroseksuele mannen ten onrechte angst ingeboezemd. Dat zegt de talkshowhost in zijn Jensen-podcast. Jensen vindt het schandalig. “Toen ik een beetje begon te neuken – hoe oud was ik, negen of tien, nee, nee, nee (grapt, red.) – ging het op tv alleen maar over aids en hiv. Er waren commercials op tv waarin gezegd werd dat je het kreeg van de toiletbril.

Wat werd er in die commercials beweerd? “Als je op een toiletbril zat en iemand met aids had ook op die toiletbril gezeten, dan kreeg jij het ook. Ik ben daar ook doodsbang voor geweest, voornamelijk omdat het in de periode was dat je zelf een beetje begon te neuken. Dat is een enorm lastig ding: je bent zó bang tijdens seks.”

Die bangmakerij was nergens voor nodig, aldus Jensen. “We zijn er zo bang over gemaakt, maar de realiteit is: voor een heteroseksuele man om aids te krijgen is de kans net zo groot als door de bliksem getroffen worden. Statistisch gezien is het net zo groot.”

Het hiv-virus verspreidde zich razendsnel onder homo’s. “Voor homoseksuele mannen is de kans veel hoger en dat is ook de groep die in de jaren 80 en 90 heel hard getroffen is. Heel leuk en aardig, maar het heeft geen zin om je héle bevolking dan bang te maken met wederom leugens, terwijl ze niet eens wisten of het zo was, bijvoorbeeld met die wc-bril. Dan moet je nagaan: dat waren ook allemaal experts die het zo goed wisten.”

Er werd ook gezegd dat als een chef in een restaurants met aids jouw eten klaarmaakt en een klein wondje heeft, dat je het ook kan krijgen van eten in een restaurant. Zo hysterisch was die hype toen. Ik haat het om voorgelogen te worden. Climate change is het allerergste waarover ik voorgelogen ben in mijn leven.

Foto: BNNVARA

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen