Pittig duel: De Vries pakt Jensen aan na Wilders-special

Peter R. de Vries heeft Robert Jensen dinsdagavond flink aangepakt in zijn eigen talkshow Jensen. Hij sprak hem aan op zijn volstrekt kritiekloze interview met PVV-leider Geert Wilders. Dat was te zien in de uitzending op RTL 5. De Vries liet Jensen na de uitzending weten dat hij het interview erg slecht vond, waarop de talkshowhost hem uitnodigde om dat recht in zijn gezicht te zeggen. “Dus Peter weet het weer beter?“, begon Jensen plagend. De Vries: “Zoals altijd, hè?

De Vries heeft zich er flink aan lopen ergeren. “Ik had er al geen hoge verwachtingen van, maar kijk: ik heb laatst een keer een interview met je gelezen en daarin zei je geen journalist te zijn. Dat heb je op heel overtuigende wijze bewezen.”

Jensen: “En Godzijdank! Je kan me niet meer beledigen dan me een journalist te noemen. Ik dacht je kritisch zou zijn, maar ik heb nu een erectie, zo blij ben ik.”

Nou, dat is niet te zien“, kaatste De Vries terug. “Het was echt een buitengewoon kritiekloos interview. Slecht geïnformeerd ook. Ik had op een gegeven moment een beetje een idee dat ik naar een klucht zat te kijken van de dikke en de dunne, waarbij jij de onnozele Oliver Hardy was met een publiek dat álles leuk vindt en óveral om lacht.”

Zuur en humorloos

De Vries ergerde zich ook aan het publiek dat uitzinnig van vreugde was. “Ja, natuurlijk. Over elke stompzinnigheid barstten ze in lachen uit.”

Jensen: “Ik heb je uitgenodigd, omdat ik echt heel benieuwd ben wat je er zo aan stoorde. Ik vind het gewoon heel interessant hoe zure, humorloze mensen naar zo’n interview kijken.”

De Vries: “Ja, dat is lastig als je kennis van zaken hebt om dan naar zulke bullshit te kijken, ja.”

Jensen: “Ik denk dat dit een heel lang interview gaat worden. Jij mocht wat fragmenten uitkiezen en je begint al met de opkomst. Peter zit te kijken en zelfs de opkomst irriteert hem.”

De Vries: “Ik zat thuis te kijken en dacht: ligt het nou aan mijn tv, maar zoenen ze elkaar?

Jensen: “Nee, we hebben elkaar gevingerd. Nee, ik fluisterde hem in zijn oor: ‘Wat leuk dat je er bent.’ Het was namelijk zo’n oorverdovend applaus, in tegenstelling tot wat jij net kreeg.”

De Vries: “Nou, het zou heel erg passen bij de adoratie die je kennelijk voor Wilders voelt, dus ik wilde het even checken.”

Tendentieus en oneerlijk

De Vries vindt het het meest kwalijk dat Jensen de PVV-leider nergens op de feiten heeft gewezen. “Je hebt werkelijk geen kritische vraag of opmerking gemaakt. Dat vind ik eigenlijk een hele prestatie. Je laat iemand gewoon leeglopen.”

De misdaadjournalist besprak zijn kritiek puntsgewijs. Zo vindt hij het onzin dat geroepen werd dat agenten in ons land geen middelen hebben om op te treden tegen straatterreur. “Het gevaarlijke wat jij en Wilders doen is dat je iets roept en het publiek op de tribune en de kijkers thuis denken: ‘O ja, wat schandalig.’”

Jensen wees echter op een EenVandaag-enquete onder agenten. “Jij zit voor tonnen per jaar een beetje te blaffen vanaf de zijkant, maar deze mensen doen het werk. Zij zeggen: ‘Wij krijgen niet de middelen die we nodig hebben.’ Je legt hun mening naast je door.”

De Vries: “Jij komt met meninkjes en ik ben een fact finder. Dit is de manier waarop jij bezig bent: tendentieus en oneerlijk.”

Hitler

En zo ging het nog wel even door. Jensen: “Ik ben het niet overal met Wilders eens maar jij bent zo iemand die bij alles van Wilders al op rood gaat. Je moet ook toegeven dat jij zijn aanhangers nazi’s en racisten vindt en Wilders een potentiële Hitler vindt. Is dat waar of niet?

De Vries: “Dan ga je alweer voor mij denken. Nee, dat is niet waar. Ik vind Wilders op zich een verwerpelijke politicus. Geen misverstand daarover. Ik vind hem ook gevaarlijk door zijn volksverlakkerij, stemmingmakerij en stigmatisering. Het is een man die in het parlement met initiatieven als een kopvoddentax komt. Dat vind ik buitengewoon verwerpelijk. Die mensen die klappen als iemand een kopvoddentax introduceert zie ik als hetzelfde, ja.”

Ze gingen goed uit elkaar. De Vries: “Ik wil je ook nageven – laat ik ook een positief ding zeggen vanavond – dat ik het sterk vind dat je het aandurft om je te laten bekritiseren over de wijze waarop je dat interview hebt gedaan.”

Jensen: “Nee, Peter, absoluut. Zo moeten we ook met elkaar omgaan.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen