Om deze reden kiest Claudia de Breij voor live-oudejaars

Claudia de Breij ging in 2016 wel héél serieus om met de Oudejaarsconference: het hele jaar lang deed ze geen énkel media-optreden. Dit jaar gaat ze er iets minder spastisch mee om. Ze zat maandag gezellig aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door en vertelde daar onder meer waarom ze haar conference live doet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youp van ’t Hek. De Breij heeft net als Marc-Marie Huijbregts een voorbeeld genomen aan Herman Finkers.

Finkers heeft een trend gezet door live te gaan met zijn conference. “Ik heb het destijds van Finkers afgekeken. Hij zei: ‘Het is het enige moment van het jaar dat het ertoe doet dat je naar twaalf uur toewerkt.’

Je kunt tóch nooit de beste voorstelling opnemen, aldus De Breij. “Met voorstellingen heb ik altijd dat je ergens in april in Apeldoorn staat en denkt: dít was hem, dít was de beste. En die heb je dan niet opgenomen. Dus je hebt toch nooit je volmaakte voorstelling opgenomen. Dan kun je beter live gaan, want dan is het echt.”

Toch is live gaan wel héél erg spannend. Er kan van alles fout gaan. “Ik weet zeker dat ik 31 december denk: trut, waarom wil je dit?

Ze legde ook uit waarom ze in 2016 het hele jaar op slot ging voor de conference. “Het had toen te maken met dat ik dacht: het is het jaar van de vluchtelingen en iedereen praat elkaar na van televisie en kranten, dus als ik ook weer met een meninkje kom heeft het geen zin. Ik dacht: ik moet verhalen gaan halen. Dat heb ik nu minder. Zoals het er nu naar uitziet wordt dit jaar meer het jaar van het klimaat dan van vluchtelingen. Daar kan ik iets minder reizen voor maken dan meer eigenlijk.”

Wel gaat De Breij ter voorbereiding van haar conference naar het EK Vrouwenvoetbal. “Dat lijkt me heel belangrijk voor de oudejaars. Het is dit jaar ook honderd jaar kiesrecht voor vrouwen. Je zou live kunnen gaan lopen naar het Torentje. Laat het maar niet horen aan de VARA, want die schrikken dan wat dat aan beveiliging kost.

En komt SGP-leider Kees van der Staaij ook aan bod? “Hij is de gift that keeps on giving. Ik heb ooit een kopje koffie gedronken met die man en dat kan ik nu echt niet meer over mijn hart verkrijgen. Enerzijds was ik boos, anderzijds ben ik hem ook dankbaar, want het mag dus niet van Kees.

Ik ben nu zeven jaar samen met mijn vrouw. We mogen dan wel op de bank naast elkaar zitten, maar we mogen het niet praktiseren. En dat is zo’n opwindende gedachte, van: het mag dus niet van Kees. We noemen het ook gewoon weer kezen“, grapt ze.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen