Loeki de Leeuw niet terug bij Ster: ‘Beest veel te duur’

Loeki de Leeuw verschijnt vanavond voor het eerst in jaren eenmalig terug op tv. In het reclameblok vóór het Achtuurjournaal schittert het pluchebeestje in een nooit eerder op tv uitgezonden video. Dat heeft de Ster laten weten. De Ster doet dit ‘uit sympathie voor de petitie Breng Loeki Terug en uit dank voor alle Loeki-fans’. Die petitie is vorige week na de uitreiking van de Ster Gouden Loeki gestart door radio-dj’s Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. Ze wierven al 19.150 stemmen.

Patricia Sonius, teammanager research & development bij Ster, vindt het leuk. “We zijn natuurlijk heel blij met al deze aandacht voor Loeki. Het is mooi om te zien hoe Loeki nog steeds leeft. Geweldig dat NPO Radio 2 met de meeste luisteraars van Nederland zo’n actie voor elkaar kan krijgen. Dit laat maar weer eens zien wat de kracht is van radio.

Loeki de Leeuw was van 1972 tot 2004 te zien tussen de reclames op de tv-zenders van de Nederlandse publieke omroep. Zijn kreet ‘Asjemenou’ is alom bekend en heeft zelfs het Van Dale-woordenboek gehaald. In 2004 nam Loeki na 32 jaar afscheid van de Nederlandse tv, vanwege financiële afwegingen.

De productiekosten van de Loeki-filmpjes zijn hoog, aldus Ster. “Om een indruk te geven: voor ieder filmpje van 4 seconden moesten honderd opnames van Loeki worden gemaakt en waren 11 mensen meer dan een dag bezig. Anderzijds speelden de gederfde inkomst mee voor de reclametijd die de Loeki-filmpjes in beslag namen.”

Het zijn dezelfde redenen waarom Loeki de Leeuw niet definitief terugkeert. “Ook anno 2019 spelen de kosten nog steeds een belangrijke rol. Als publieke organisatie moet Ster hierin een zorgvuldige kosten-baten-afweging maken. Het primaire doel is immers een optimale bijdrage leveren aan de financiering van de publieke omroep.

Wel zal er intern verder worden gesproken over mogelijkheden om Loeki een plek te laten behouden. Bijvoorbeeld rondom de Ster Gouden Loeki reclameprijs, die dit jaar haar 25e editie ingaat.”

Foto: Ster

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen