‘Komen ANP-scoops straks als eerst bij Talpa terecht?’

Geplaatst op wo 02 jan 2019 om 11:45

Voor John de Mol wordt 2019 het jaar waarin hij met een eigen nieuwsapp een groter aandeel wil veroveren in de mediaconsumptie van Nederlanders. Hij wil dat Talpa Nieuws een plekje krijgt tussen de apps van NU.nl en De Telegraaf, maar hoe gaat hij dat doen? Eén ding is zeker: qua nieuws zit het wel goed, aangezien persbureau ANP sinds vorig jaar van De Mol is. “Komen de ANP-scoops als eerste bij Talpa Nieuws terecht?“, vraagt mediajournalist Maarten Hafkamp zich af.

Er is veel over te doen dat het ANP nu van John de Mol is. Nieuwsuur vroeg zich openlijk af of ze nog wel verder wil met de nieuwsdienst. Ook Hafkamp is nieuwsgierig naar de ontwikkelingen. “Gooit Talpa de prijzen omhoog?

Talpa heeft met ANP in elk geval een sterke troef in handen, zegt hij in een column bij frank.news. Toch gaat De Mol daar de oorlog niet mee winnen. Hij moet toch echt met unieke content komen, zegt Hafkamp.

Hafkamp denkt dat Talpa Nieuws zich vooral moet onderscheiden met entertainment. Videomateriaal van de programma’s op tv, zoals Hart van Nederland en 6 Inside, kunnen volgens hem een belangrijke rol gaan spelen. “En straks heb je misschien ook The Voice. Al dat unieke materiaal kun je heel goed in de Talpa Nieuws app zetten en pushen.”

Talpa Network heeft dus veel mogelijkheden met entertainment en sport en kan zeker met entertainment een voorsprong op de andere nieuwssites (NU.nl, AD, Telegraaf) opbouwen.

De frank.news-column van Maarten Hafkamp kunt u hier lezen.

Foto: NOS
30 Reacties op “‘Komen ANP-scoops straks als eerst bij Talpa terecht?’”


 1. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Dat zal dan wel.

 2. Pater de Monnik

  Talpa koopt toch in 2019 gewoon Nu.nl en ook dat zwikkie blaadjes erbij als dat zo nodig moet, wat dat betreft zat Geenstijl er onlangs niet naast. Is goedkoper en veel sneller dan zelf nieuwsmerk met alles er op en er aan opstarten. En John heeft haast en dat telt het meest.

 3. rooie Rinus

  Wanneer had het ANP z’n laatste scoop, was dat niet in 1953?

 4. Kilik

  ANP is totaal niet relevant meer. Ze zijn heus niet de enige nieuwsdienst in Nederland zijn.

  Enige is dat ze bij Talpa nu echt nieuws hebben ipv die Hart van NL flauwekul.

 5. Annie

  Guttegut, daar heb je ‘m weer: zenderbaas en clown JdM.
  Lachwekkend!

 6. Paul

  Berichtveving is tegenwoordig het kijken hoelang we iets gebruiken van eenartikel. Zelfde informatie met neer of minder alinea’s.
  Dus ANP heeft monopolie!

 7. o.p. lichter

  Laten we met z’n allen die troep van de Mol boycotten .

 8. Joris

  Het enige wat duidelijk is aan J.de Mol is dat hij over lijken gaat voor geld. Wie wil nu zo bekend staan. Dat begrijp ik niet.

 9. Pater de Monnik

  Hij gaat inmiddels over lijken voor zijn eergevoel, geld speelt geen rol meer.

 10. Hallo

  Deze man is compleet het padje kwijt.

  BTW, ijzersterk van Angela de Jong dat ze niet naar Talpa gaat.

 11. Shadow Hunter

  Wilt Mollusconi alles overnemen ofzo. Wanneer grijpt de politiek in?

  Zoveel radio en TV zenders en nu nog een nieuwsorganisatie. En dan ook nog al die persoonsgegevens mensen gebruiken.

 12. Staop

  Als het maar geen rotzooi wordt. We hebben met telegraaf en geenstijl echt al genoeg troep op het nieuwsvlak.

 13. Freek

  Het ANP heeft nog nooit een ‘scoop’ gehad.
  Rtl nieuws had de afgelopen jaren wel wat scoops.
  Het NOS-journaal heeft zover ik weet ook nog nooit een scoop gehad.

 14. Han

  Laat Nieuwsuur zich maar druk maken over de censuur die ze op zichzelf toepassen. Ze hebben alle vrijheid om objectieve journalistiek te maken, ze doen het alleen niet.

 15. OMG

  Blijf het toch opmerkelijk vinden dat jullie, als media enthousiasten, John de Mol zó verafschuwen. Je kunt z’n programmaformats misschien niks vinden of het niet eens zijn met zijn keuzes, maar jeetje joh, laten we niet zo zuur doen en juist erkennen wat deze man betekent voor het Nederlands medialandschap. Hij investsteert gigantische bedragen in de Nederlandse media, terwijl hij dat allemaal niet hoeft te doen. Hij is immers lang en breed binnen.

  Ik ben tenminste blij dat John de Mol zoveel wil investeren in Nederlandse media, want feit is, op dit tempo blijft er weinig over van Nederlandstalige content binnen nu en 10 jaar. Bovendien, zijn momenteel vrijwel alle grote Nederlandse mediabedrijven (buiten Talpa) al in buitenlandse handen.

  Juich ondernemerschap toe, ipv het af te branden!

 16. Mediacourant

  ANP is feitelijk niets meer dan een persbericht-buro met een Haagse redactie. Als Persgroep, Mediahuis en of RTL / NOS hun krachten zouden gaan bundelen, heb je direct een grotere niewsburo dan het huidige ANP. Zie de ondergang van het eens zo grote GPD. Ofwel JdM heeft wederom een “gebakken lucht” bedrijf gekocht.

 17. Nieuweling

  OMG, het enige wat hij doet is de prijs opjagen en eerlijke concurrentie uitsluiten. Uiteindelijk betaalt de kijker.

 18. OMG

  @Mediacourant

  Pertinente onzin. ANP heeft een zeer fijnmazig netwerk van journalisten, dat kost ongelofelijk veel tijd en geld om dat op te tuigen. Novum is het niet gelukt, daar zat ook veel kapitaal achter.

 19. OMG

  @Nieuweling

  Eerlijke concurrentie? Ben je toevallig vergeten dat RTL nog altijd via de U-bocht constructie uitzend in Nederland? Hierdoor de Nederlandse media wetgeving niet hoeft te volgen? SBS moet zich aan allerlei mediaregels houden, wat RTL niet hoeft te doen.

  John de Mol is een briljante ondernemer. Als het je niet bevalt, je hebt keuze en alternatief genoeg toch? Kijk gewoon NPO of Netflix en je komt er niet mee in aanraking. #zuurgeval.

 20. TopofFlop

  Het antwoord op de vragen in die column is nee en nee. Irrelevant maar beschadigend stukje.

 21. anoniem

  Gaat meneer De Mol ook bepalen wat wel of niet nieuwswaarde heeft?

 22. Sjon ven ANP

  Voor de nadenkende Nederlander lijkt het al een feit voordat het bewezen is.

  Door de aankoop van de Mol is de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het ANP al zwaar aangetast.

 23. BRAAK

  En nu wordt werkelijkheid wat ik al lang geleden hier heb beweerd, John de M. is doorgedraaid en rijp voor een psychiater!!!

 24. aammehoela

  Zo is het inderdaad, de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid wordt op het spel gezet door de verkoop aan John de Mol. Hopelijk hier geen Italiaanse, Poolse of Hongaarse toestanden. Bij de Serven schijnt het trouwens ook al niet meer objectief te zijn, net zoals bij de Turken trouwens. Als je dus zo om je heen kijkt moeten we er alles aan doen om het nieuws objectief te houden.

 25. Lies

  Het ANP is slechts overgenomen. Had er een haan naar gekraaid als Pietje Puk ipv JdM de nieuwe eigenaar zou zijn?

 26. anoniem

  Ove jdm gaan geruchten rond, die ik nog niet over Pietje Puk heb gehoord.. :-)

 27. Lies

  @anoniem: ja joh. Scoops die als eerste door Talpa worden verkregen? Arme NPO….

 28. anoniem

  Ach, onze nieuwsmedia is sowieso in rechtse handen, ondanks dat een paar gele hesjes denken dat het allemaal een links complot is.. :-)

 29. anoniem

  Oeps “zijn” ipv “is”..

 30. Joris Agema

  ANP. ANP is uit de tijd van dino’s. ANP maakt helemaal geen nieuws. Berichtjes en nieuwsfeiten. Misschien dat alleen NU.nl het nieuwe Talpa nieuwsmerk gaat voelen. De rest van nieuwspartijen moet vooral beter zijn in uitleg en echte verhalen maken. De strijd om wie het eerst een scoop wint, is al jaren door social media gewonnen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.