Gerard Joling: ‘Ik ben best betaalde SBS 6-ster ooit’

Gerard Joling is de best betaalde SBS 6-ster ooit. Zijn recordsalaris is nooit meer overtroffen. Dat vertelde de entertainer vrijdagavond in de talkshow van Eva Jinek. Joling stond van 2007 tot en met 2012 exclusief onder contract bij SBS 6, waar hij hitshows als Holland’s Got Talent, Sterren Dansen op het IJs en Hole in the Wall presenteerde. Hij kreeg er anderhalf miljoen euro per jaar voor, maar de nieuwe eigenaar John de Mol probeerde daar eind 2011 korte metten mee te maken.

De Mol vond dat Joling veel te weinig voor de zender deed om zo’n topsalaris te verdienen en stelde voor om het contract open te breken en te verlengen voor 500.000 euro per jaar, waardoor hij een miljoen euro zou moeten inleveren.

Het leidde tot een maanden durend conflict tussen Joling en SBS. “Het is niet niks als je na diverse successen ineens leest dat men vindt dat je een deel van je salaris moet terugbetalen omdat je te weinig gedaan zou hebben, terwijl er gewoon geen programma aangeboden werd“, klaagde Joling. “Vijf ton per jaar is ook heel veel geld, maar daar zijn wij in elk geval niet uitgekomen.

Hij besloot niet te buigen voor de grote John de Mol. “Van mij part neemt de koning van Sion de boel over, maar ik ga gewoon mijn contract uitdienen zoals het staat.

Na het verlopen van zijn contract besloot Joling niet bij te tekenen. “Het was een fantastisch contract met een gigantisch salaris. Dat doen ze vast niet nog een keer. Nou, dan ga ik liever op losse basis werken, afhankelijk van het project.

Jinek

Joling kwam er vrijdagavond op terug bij Jinek, waar hij gevraagd werd of hij in zijn duoschap met Gordon inderdaad meer verdiende, zoals Goor donderdag beweerde in De Wereld Draait Door. “Ik denk het wel dat het zo is. Gordon heeft altijd een vast contract gehad bij RTL en ik was een freelancer, dus ik word dan ingehuurd.”

Freelancen levert meer op, aldus Joling. “Dan zeg ik: ‘Ik wil dat programma wel doen, maar dan wil ik dit ervoor hebben.’ Waarschijnlijk heeft hij nu met zijn onderhandelingen met John gehoord wat ik daarvoor gekregen heb, dus dat moet vreselijk voor hem zijn. Ha ha. Gordon heeft ook gezegd dat mijn botoxkliniek betaald moet worden, maar dat is toch altijd beter dan een afkickkliniek. Ik lig hier niet zo wakker van hoor en ik vind het ook wel een soort van lollig.

Wie bezorgt hem al die miljoenendeals? “Ik moet eerlijk zeggen dat mijn lieve vriend en manager Wino dat fantastisch gedaan heeft. We hebben fantastische contracten gehad, ook in de periode bij SBS 6. Ik denk dat dat hem nog steeds steekt. Ik kan gewoon zeggen dat ik de best betaalde bandartiest van Nederland ben, maar ik ben ook een jaar of vijf de best betaalde presentator geweest van SBS. Daar is nooit meer iemand overheen gekomen. Ik heb het niet over bedragen, want dat vind ik helemaal niet netjes, maar dat steekt denk ik ergens ofzo.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen