Fons en Tina over SBS-probleem: ‘6 Inside echt slecht’

Fons van Westerloo en Tina Nijkamp, twee voormalig zenderbazen van SBS 6, lieten dinsdagavond in De Wereld Draait Door hun licht schijnen op het huidige SBS 6. Ze pleitten beiden voor meer ENG- en minder studioprogramma’s. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Het wordt steeds duidelijker dat zelfs de grote John de Mol SBS 6 niet kan redden. Sterker nog: de mediatycoon lijkt het DNA van SBS 6 totaal niet te snappen. Hij komt met de ene na de andere gelikte studioshow.

Misschien is De Mol wel een heel goede producent, maar niet zo’n goede zenderbaas, stelt Matthijs van Nieuwkerk. “Heeft hij misschien niet de meesterhand als het om programmeren gaat?

Nijkamp: “Ik denk wel dat het ontzettend nauw luistert qua programmering. Ik denk dat zijn team en hij misschien goed moeten kijken naar wat waar te zetten, ja.”

Van Westerloo: “Hij is een grote producent, maar ook hij maakt fouten. De grote producent zet zijn eigen spullen op zijn eigen zenders, omdat hij het aan de wereld wil verkopen. Daar gaat het volgens mij mis. Ik heb goed contact gehad met John gehad en veel met hem gewerkt, maar ik kon gewoon nee zeggen. Dan was hij heel kwaad en riep hij: ‘Je maakt een fout!’ Ik heb ook een foutje gemaakt, want ik heb Big Brother nooit gekocht voor SBS – dat had ik moeten doen, ik maak ook fouten. Maar dat is waar het probleem zit: er is geen filter meer. Het is moeilijk om tegen De Mol te zeggen dat je het niet doet, dus hij heeft sterke mensen om zich heen nodig.

6 Inside

Vervolgens kwam 6 Inside aan bod, dé nieuwe vooravondshow van SBS 6. Van Nieuwkerk: “Er kijken bar weinig mensen naar.”

Tina Nijkamp: “Als je kijkt naar First Dates op NPO 3: daar hebben ze de buitenlandse serie maandenlang geladen en nu zijn ze met de Nederlandse serie begonnen. Natuurlijk is dat dan een hit. Dit programma moet uit het niets komen. In december stond Hart van Nederland nog om zes uur en nu om zeven uur. Kijkers weten dan bij God niet meer waar ze naar kijken. Ik vind het wel een heel aardig programma en ik vind het heel leuk dat Albert Verlinde weer terug is op tv, maar er staat nu een programma voor wat 100.000 kijkers trekt.”

Van Westerloo: “Dat klopt niet. Ze zijn begonnen met bijna 400.000 kijkers en hadden er gisteren nog 180.000 over. Er zijn gewoon een paar honderdduizend kijkers weggelopen. Dan is het gewoon een slecht programma. Het is een slap aftreksel van Boulevard.”

Bovendien is Verlinde partijdig, meent hij. “Albert heeft natuurlijk toch het probleem dat hij zelf een succesvol en rijk zakenman en showbizzman is. Hij kan dus niet zijn eigen stal daar zitten behandelen. Het is gewoon een slecht programma en het ziet er erg goedkoop uit. Het klopt nog niet.”

Wat je gewoon had moeten doen: je moet als een sluipmoordenaar de markt op. Als je zegt: ‘Dit wordt de grote concurrent van RTL Boulevard’… Die hebben 1 miljoen kijkers! RTL heeft in de eerste week Beau teruggehaald naar Boulevard, die dat altijd meesterlijk heeft gedaan. Dat is gewoon schaken.”

Van studio naar ENG

Van Nieuwkerk opperde dat SBS misschien terug moet naar meer locatieprogramma’s en minder studioshows. Nijkamp: “Ja, dat is een heel groot verschil met toen. Studio schept natuurlijk veel meer afstand dan als je op straat bent. Dat is een groot verschil met toen ik er zat en Fons er zat. Bovendien zijn studioprogramma’s ook veel duurder. Ik zou dus zeggen: meer programma’s op de straat zou ik ze aanraden.”

Van Westerloo: “Je moet een balans hebben.”

Foto: BNNVARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen