Bert Huisjes sluit vertrek Eva en Matthijs niet uit

Bert Huisjes, de baas van omroep WNL, sluit niet uit dat uiteindelijk ook Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk naar een commerciële omroep vertrekken. Dat heeft hij gezegd op NPO Radio 1. Huisjes wijst erop dat Van Nieuwkerk bij het verlengen van zijn contract terug moet van 580.000 naar een schamele 180.000 euro per jaar. Er mogen tegenwoordig namelijk geen uitzonderingen meer zijn op de salarisnorm. “Wat het grote risico voor de NPO is, is de WNT-norm“, meent hij.

Je kunt iemand van het kaliber Van Nieuwkerk niet tevreden stellen met 180.000 euro per jaar, denkt Huisjes. “Als Matthijs van Nieuwkerk straks 180.000 euro moet verdienen, waar hij 580.000 euro gewend was, en er komt een bod van 800.000 of 1,2 miljoen euro van John de Mol, dan moet hij voor zichzelf ook nog wel eens nadenken van: goh, daar moet ik anders tien jaar voor werken.”

Van Nieuwkerk is lang niet de enige NPO-presentator die commercieel interessant is. “De grootste vis is denk ik Eva Jinek op dit moment.

Waar Talpa sterren bij RTL vandaan haalt, zoekt RTL ze bij de NPO. De publieke omroep lijkt weinig last te hebben van de diepe zakken van John de Mol. “Ze lijken voorlopig buiten schot te blijven“, constateert Arjen Fortuin, tv-recensent van NRC.

Fortuin: “Ze zijn wel interessant voor hem, maar het lukt hem niet om hen over te halen Dat kan ermee te maken hebben dat ze als programmamaker echt iets in moeten leveren, want het risico van hoe leuk het publiek je nog vindt als je van publiek naar commercieel gaat is ook nog aanwezig. Niemand wil de nieuwe Jack Spijkerman worden.”

“John de Mol heeft geld, maar moet ook die mensen leuk genoeg werk kunnen aanbieden en het is de vraag of dat lukt.

Foto: NPO Radio 1

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen