Bert Huisjes: ‘John de Mol loopt 500 miljoen euro mis’

John de Mol dreigt 500 miljoen euro mis te lopen vanwege teleurstellende resultaten van het tv-productiebedrijf Talpa. Dat heeft WNL-baas Bert Huisjes gezegd op NPO Radio 1. De Mol verkocht het productiehuis Talpa in de lente van 2015 aan het Britse ITV. Hij kreeg direct 500 miljoen euro en dat bedrag kan, afhankelijk van de resultaten, oplopen tot 1,1 miljard euro. Vanwege goede resultaten in 2015 en 2016 heeft de mediatycoon nu in totaal al 600 miljoen binnen.

Voor de volgende 400 miljoen euro moet De Mol in de jaren 2017 tot en met 2019 een bedrijfsresultaat boeken van tussen de 75 miljoen en 100 miljoen euro. Voor de laatste 100 miljoen euro moet van 2020 tot en met 2022 tussen de 115 en 130 miljoen euro winst geboekt worden.

Het gaat echter lastig worden om die laatste 500 miljoen euro binnen te harken, denkt Huisjes. “The Voice is een beetje een hoofdpijndossier voor John de Mol, want hij had The Voice natuurlijk ook in China lopen, een van de grootste markten ter wereld, en daar is het helemaal misgegaan.”

Dat heeft het bedrijf Talpa ontzettend veel winst gekost. “En dat heeft ook zijn earn-out – hij heeft natuurlijk de boel verkocht aan een Brits imperium – behoorlijk in gevaar gebracht. Hij moet eigenlijk nog 400 of 500 miljoen krijgen als hij genoeg levert, maar dat komt ook wel een beetje in de gevarenzone.”

Ook als het niet lukt heeft Huisjes erg veel respect voor De Mol. “We hebben eigenlijk maar één mediatycoon in Nederland en dat is hij. Vanuit ondernemersoogpunt heb ik er veel bewondering voor dat hij zich elke keer doorontwikkelt, de strijd aangaat en probeert een succes te maken van zijn winkel.”

Hij neemt veel ondernemersrisico en daar heb ik altijd wel veel respect voor.

Foto: NPO

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen