Arjen Lubach reageert in lang betoog op Pierre Bokma

Arjen Lubach is gepikeerd over een uitspraak van Pierre Bokma in HP/DeTijd. In een lang betoog reageert hij op de steracteur. Dat is te lezen op Twitter. Bokma uit in het tijdschrift kritiek op de VPRO-ster: “Iedereen met een leuke babbel gaat tegenwoordig voor een zaal staan. Je wordt er helemaal gek van. Lubach mag van mij best de theaters in, maar ik vind hem vermoedelijk op televisie honderd keer beter. Die mensen nemen ook de zuurstof weg voor de toneelcultuur.”

Het theater van Lubach vindt Bokma maar niets. “Het nieuwe theater gaat altijd over de waan van de dag, terwijl er in het verleden toch wel mensen zijn geweest die zich bekwaamd hadden in het schrijven van toneelstukken waar je het een en ander van kunt opsteken. Het toneel is aan het verdwijnen.”

“Natuurlijk, de Stadsschouwburg in Amsterdam zit vaak vol, maar dat is slechts één gezelschap en die spelen dan ook nog eens in huis. Maar als je het land in gaat, zie je dat de zalen nauwelijks vol zitten. Toneel zal op een gegeven moment een niche worden.”

Lubach

Lubach wist niet wat hij lás en heeft een lange reactie opgesteld. Volgens Lubach heeft Bokma duidelijk de feiten niet op een rij, net zoals gisterenavond, toen hij complete nonsens verkondigde over privacy en digitale veiligheid in De Wereld Draait Door. “Zeventien jaar geleden stapte ik voor het eerst een podium op, in een slecht verkocht Werftheater in Utrecht”, zegt Lubach namelijk.

Dat is vér voor zijn tv-carrière. “Ik was op proef aangenomen bij de theatergroep Op Sterk Water”, zegt hij. “De jaren die volgden leidden me langs alle kleine zalen van Nederland.

Jarenlang was dat Lubach leven. “In de kleine Volkswagen van de pianist onderweg naar zalen, om pas bij aankomst te weten hoeveel kaarten er (niet) verkocht waren. Het duurde twaalf jaar en duizenden theateruren voor er in Naaldwijk in theater De Naald ineens twee mensen van de VPRO in de zaal zaten.

Zij gaven hem een kans op televisie. “Ik ben de eerste die toegeeft dat mijn door mijn televisieprogramma verkregen bekendheid de reden is dat ik nu écht uitverkochte grote zalen speel, maar jouw idee dat ik op een dag ben gematerialiseerd in een gangkast bij de VPRO en me nu voor het eerst leuk babbelend gemakzuchtig aan het theaterpubliek laat zien, is een misvatting. Daar is jaren aan volslagen anoniem buffelen voorafgegaan, zo in de marge dat jij er dus niet eens van de op de hoogte was.

Lubach reageert ook op Bokma’s uitspraak dat hij het zuurstof weg zou nemen voor de toneelcultuur. Onzin, zegt hij: veel van zijn bezoekers zijn nog nooit in het theater geweest. “Allemaal jonge mensen die wellicht de volgende keer bij een poster van jouw voorstelling denken: ‘Hee, toen die avond met Lubach was tantoe nice, laten we nu ook naar die avond met die wacke nazi uit Rundfunk gaan.’

De volledige reactie van Lubach leest u hier:

Foto: NPO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen