RTL overweegt te stoppen met astrobagger

RTL overweegt het uitbuiten van de hulpeloze medemens niet langer te faciliteren. De zender beëindigt mogelijk de samenwerking met astrobagger als Dit Is Mijn Toekomst. Dat heeft RTL laten weten aan minister Hoekstra van Financiën, laat hij weer weten in antwoord op Kamervragen. Dit Is Mijn Toekomst raakte in oktober in opspraak omdat een astrovrouwtje armlastige kijkers financiële voorspoed beloofde als ze zouden bellen met het dure 0909-nummer à 1 euro per minuut.

Belachelijk, vindt ook Hoekstra. Maar: “Het is uiteindelijk aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de rechter om te bepalen of de praktijken van Astro TV, Dit is mijn toekomst en soortgelijke media misleidend zijn. Ik adviseer consumenten – zeker wanneer zij beperkte financiële middelen hebben – om goed na te denken voordat ze hun geld uitgeven.

RTL heeft al maatregelen genomen, meent Hoekstra. “Naar aanleiding van uw vragen over de bewuste uitzending van Dit is mijn toekomst heeft RTL maatregelen genomen om herhaling van dit incident te voorkomen. Er is uitvoerig met de makers van het programma gesproken en er zijn strikte kaders afgesproken waarbinnen er adviezen mogen worden gegeven (liefde-werk-relaties).

Er zullen geen adviezen meer worden gegeven die op enige manier gerelateerd kunnen worden aan de persoonlijke financiële omstandigheden van de gebruikers van de diensten. Verder heeft RTL mij laten weten dat zij zich beraden over de toekomst van het programma op haar zenders.”

Programma’s als Astro TV en Dit is mijn toekomst worden wel uitgezonden door RTL, maar niet gemaakt door RTL. Het gaat hier om ingekochte zendtijd op de zenders van RTL.

Reactie RTL

RTL laat weten: “RTL begrijpt de kritiek op het live-programma ‘Dit Is Mijn Toekomst’ en we staan absoluut niet achter deze wijze van oproepen. RTL is direct na de uitzending uitvoerig in gesprek gegaan met de producent van ‘Dit Is Mijn Toekomst’ en heeft strikte kaders afgesproken waarbinnen er adviezen mogen worden gegeven en dat is liefde, werk en relaties.”

Er zullen geen adviezen meer worden gegeven die op enige manier gerelateerd kunnen worden aan de persoonlijke financiële omstandigheden of gezondheid van de gebruikers van de diensten. Het is naar ons weten nooit eerder voorgekomen dat een medium in het programma een dergelijke oproep heeft gedaan. Het is in ieder geval nooit bij ons aan de kaak gesteld.”

We gaan ons de komende periode beraden over de toekomst van het programma Dit Is Mijn Toekomst.”

Dit bericht is om 17.45 uur geüpdatet met de reactie van RTL.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen