Pauw tegen Freriks: ‘VPRO is een schijnheilig clubje’

Jeroen Pauw steunt Philip Freriks in zijn beslissing om niet terug te keren als columnist in het VPRO-radioprogramma OVT. Het is namelijk een schijnheilig clubje. Dat heeft de talkshowhost gezegd in zijn talkshow Pauw. Freriks werd zondag live op de radio medegedeeld dat hij zijn laatste bijdrage had geleverd, maar de presentator wist van niets en liep boos weg. Daarna riep de VPRO dat ze dacht dat Freriks zelf niet door wilde en dat ze alsnog heel graag met hem door gaan.

De voormalig journaalpresentator bleef vrij kalm, merkte Pauw op. Freriks: “Ja, wat kan je doen? Ik kan slecht daar gaan schelden en slecht een geel hesje aantrekken en de boel kort en klein slaan.

Freriks verbaasde zich zeer. “Ik weet eerlijk gezegd niet wat hier precies aan de hand is. In het voorjaar heb ik met de eindredacteur een telefoongesprekje gehad met het verzoek om een soort evaluatiegesprek te hebben om te kijken of we wel of niet zouden doorgaan. Daarbij was dus de optie stoppen ook aanwezig. Heel kort samengevat zou de eindredacteur daar op terug komen.”

Dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden. “Hij heeft me nooit meer gebeld. Er is mij ook nooit door iemand van de redactie gevraagd van: goh, ga je weg? Tot dit moment. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ze hebben mij bezworen dat het allemaal een misverstand is en dat ze ontzettend graag willen dat ik blijf.

Gaat hij dat doen? “Nee. Ze hebben een verklaring afgegeven waarin ik zo ongeveer tot de beste columnist van de wereld ben verklaard. Daar moet je altijd ontzettend mee uitkijken, hè? Voor je het weet is het een soort in memoriam. Ik weet niet wat ik ervan denken moet.

Verjonging

Heel verstandig, vindt Pauw: “Philip, ik snap heel goed dat je zegt: ‘Ik doe het niet’, want het is gewoon een schijnheilig clubje. Dat blijkt uit het volgende: John Jansen van Galen, een zeer gewaardeerde collega van jou, ook columnist en presentator van Met Het Oog Op Morgen, vertelde even later dit.”

John Jansen van Galen zei op de radio: “Ik ben keurig opgebeld door de hoofdredacteur en die zei: ‘We gaan verjongen. We nemen afscheid van Philip Freriks en Alexander Münninghoff, maar jij en Nelleke Noordervliet mogen blijven.’ Ik was blij verrast, want ik ben 78 en heb verder niet gevraagd waarom Philip en Alexander weggingen. Dat is mijn belang niet om te weten. Ik begrijp nu dat hij in elk geval niet is opgebeld. Dat is raar.

Freriks: “Ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd, want ik heb dit heel expliciet gevraagd en er is tegen mij gezegd dat er absoluut geen sprake was. Ik heb vandaag nog de hoofdredacteur van de VPRO gesproken en hij heeft me in alle toonaarden bezworen hoe jammer hij het vindt dat ik wegga. Ik weet niet wie ik nu nog moet geloven.”

Pauw: “Ik zou maar gewoon je eigen intuïtie volgen. Dat werkt het beste.”

Freriks: “Nou ja, ik stop sowieso natuurlijk.”

Lees ook:
VPRO zegt sorry voor ‘live-ontslag’ Philip Freriks (zondag)
Philip Freriks wil column terug na ‘live-ontslag’ (maandag)

Foto: BNNVARA

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen