Pauw tegen Freriks: ‘VPRO is een schijnheilig clubje’

Geplaatst op Tue 04 Dec 2018 om 9:00

Jeroen Pauw steunt Philip Freriks in zijn beslissing om niet terug te keren als columnist in het VPRO-radioprogramma OVT. Het is namelijk een schijnheilig clubje. Dat heeft de talkshowhost gezegd in zijn talkshow Pauw. Freriks werd zondag live op de radio medegedeeld dat hij zijn laatste bijdrage had geleverd, maar de presentator wist van niets en liep boos weg. Daarna riep de VPRO dat ze dacht dat Freriks zelf niet door wilde en dat ze alsnog heel graag met hem door gaan.

De voormalig journaalpresentator bleef vrij kalm, merkte Pauw op. Freriks: “Ja, wat kan je doen? Ik kan slecht daar gaan schelden en slecht een geel hesje aantrekken en de boel kort en klein slaan.

Freriks verbaasde zich zeer. “Ik weet eerlijk gezegd niet wat hier precies aan de hand is. In het voorjaar heb ik met de eindredacteur een telefoongesprekje gehad met het verzoek om een soort evaluatiegesprek te hebben om te kijken of we wel of niet zouden doorgaan. Daarbij was dus de optie stoppen ook aanwezig. Heel kort samengevat zou de eindredacteur daar op terug komen.”

Dat gesprek heeft nooit plaatsgevonden. “Hij heeft me nooit meer gebeld. Er is mij ook nooit door iemand van de redactie gevraagd van: goh, ga je weg? Tot dit moment. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ze hebben mij bezworen dat het allemaal een misverstand is en dat ze ontzettend graag willen dat ik blijf.

Gaat hij dat doen? “Nee. Ze hebben een verklaring afgegeven waarin ik zo ongeveer tot de beste columnist van de wereld ben verklaard. Daar moet je altijd ontzettend mee uitkijken, hè? Voor je het weet is het een soort in memoriam. Ik weet niet wat ik ervan denken moet.

Verjonging

Heel verstandig, vindt Pauw: “Philip, ik snap heel goed dat je zegt: ‘Ik doe het niet’, want het is gewoon een schijnheilig clubje. Dat blijkt uit het volgende: John Jansen van Galen, een zeer gewaardeerde collega van jou, ook columnist en presentator van Met Het Oog Op Morgen, vertelde even later dit.”

John Jansen van Galen zei op de radio: “Ik ben keurig opgebeld door de hoofdredacteur en die zei: ‘We gaan verjongen. We nemen afscheid van Philip Freriks en Alexander Münninghoff, maar jij en Nelleke Noordervliet mogen blijven.’ Ik was blij verrast, want ik ben 78 en heb verder niet gevraagd waarom Philip en Alexander weggingen. Dat is mijn belang niet om te weten. Ik begrijp nu dat hij in elk geval niet is opgebeld. Dat is raar.

Freriks: “Ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd, want ik heb dit heel expliciet gevraagd en er is tegen mij gezegd dat er absoluut geen sprake was. Ik heb vandaag nog de hoofdredacteur van de VPRO gesproken en hij heeft me in alle toonaarden bezworen hoe jammer hij het vindt dat ik wegga. Ik weet niet wie ik nu nog moet geloven.”

Pauw: “Ik zou maar gewoon je eigen intuïtie volgen. Dat werkt het beste.”

Freriks: “Nou ja, ik stop sowieso natuurlijk.”

Lees ook:
VPRO zegt sorry voor ‘live-ontslag’ Philip Freriks (zondag)
Philip Freriks wil column terug na ‘live-ontslag’ (maandag)

Foto: BNNVARA
22 Reacties op “Pauw tegen Freriks: ‘VPRO is een schijnheilig clubje’”


 1. Shanilaka

  Een ontslag voor dat onbeschofte duo Stek en Palm is op zijn plaats.

 2. Ds. Gerard B

  Beetje fake, die kop. Pauw zei NIET ‘VPRO is een schijnheilig clubje’, maar “….want ‘t is gewoon een schijnheilig clubje”. Of hij daar mensen van OVT, of betrokken VPRO-medewerkers of de VPRO in het algemeen mee bedoelde was niet duidelijk.

  Hoe ook, nog heel veel lelijker dan deze site omgaat met het maken van koppen is het hoe sommigen bij de VPRO zijn omgegaan met Freriks – en wellicht ook Alexander Münninghoff. Iemand bij de VPRO zou nu toch meer moeten dan dan het verzenden van een slappe tweet met spijtbetuiging…

 3. Klaasje

  Pauw liet een fragment zien zonder dat Philip daar in n voorgesprek van op de hoogte was gesteld. Philip was zoals hij zei: wederom verbijsterd.
  Dat was ook respectloos!!

 4. Senip

  @Shanilaka

  Hou toch op. Heb je bewijs dat die twee fout zitten?

 5. Hallo, daar zijn we weer!

  En daarom is het belangrijk dat Den Haag de NPO aanpakt. Nog meer bezuinigingen of gewoon sowieso geen geld geven aan de VPRO. Dit was al geen fatsoenlijke omroep. Het was niets, het is niets, het word niets en het zal ook niets iets van een echte mensen omroep worden. En nu is die beerput wie of wat de echte figuren achter de “VPRO” is, echt open.

 6. xandertje

  Volgens mij is het verhaal dat Philip in april had aangegeven dat hij niet door wilde gaan omdat de reisafstand (Parijs-Hilversum) hem parten ging spelen. Daarop concludeerde men bij de VPRO dat hij zijn contract niet wilde verlengen. Misschien wat kort door de bocht maar zo is het volgens mij ongeveer gegaan.

  En verder moet hij niet zielig doen. Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs maar soms gaan dingen niet helemaal zoals het zou horen. Hoeveel mensen die ergens 25 jaar werken worden ‘vergeten’? Philip je hebt nog zoveel schnabbels dus c’est ca.

 7. Zwarte Piet

  Die suffe over het paard getilde kakkers van OVT mogen van mij opzouten, dat programma is voor overledenen.

 8. Ds. Gerard B

  @Shanilaka

  Nergens blijkt nog uit dat Stek en Palm meer wisten dan wat ze – op enig moment – was medegedeeld, n.l. dat Freriks zou vertrekken. De eerdere gesprekken over al of niet doorgaan en ‘verjonging’ waren volgens Jansen van Galen en Freriks met iemand anders – wat dan waarschijnlijk OVT-eindredacteur Paul van der Gaag was.
  (…Maar als je toch al van meer voetvolk verlost wilde kan je ‘t natuurlijk altijd zo proberen, net als ‘@Hallo, daar zijn we weer’ die – schuldig of niet – vindt en vond dat de gehele NPO ‘aangepakt’ moet worden.)

 9. lok

  Geen boekenbon, fles wijn of receptie: een warme club daar.

 10. bhuf

  Het feit dat Freriks niet bekend was met dit fragment terwijl half Nederland dat wel was doet je eerlijk gezegd ook wel een beetje vermoeden dat een aangekondigd ontslag eerder ook langs hem heen is gegaan.

 11. Henk

  Bij veel bedrijven gaan ze zo met mensen om. Misschien is dit een goede aanleiding om dit onmenselijke beleid te veranderen.

 12. chris?

  Och die Freriks heeft nog genoeg te doen, o.a. De slimste mens. Die ouderen kunnen moeilijk afscheid nemen terwijl jongeren moeten wachten. Ga lekker geneten van je pensioen, maak mooie reizen met je vrouw. Ook leuk hoor.

 13. Je bent zelf achterdochtig

  Tenzij Pauw en Jansen van Galen zijn omgekocht door bijvoorbeeld de KRO-NCRV om dit te zeggen, om zo de VPRO in een kwaad daglicht te stellen. Of dit is allemaal een uitgekookt plan van Freriks en die twee presentatoren om wat extra media-aandacht voor hun programma te genereren. Of er zijn überhaupt geen media en we leven allemaal in een soort Matrix-achtige omgeving en niets is wat het lijkt.

 14. Witte Corneliszoon de With

  De VPRO. Een omroep voor mensen die je ongevraagd vertellen dat ze nooit tv kijken.

 15. Ron

  Goed dat hij voor de ‘eer bedankt’ heeft en niet meer terugkomt na dit debacle. Daar is Freriks toch ook te goed voor. Die laat zich niet piepelen door een stelletje amateurs.

 16. StefanV

  Los van de vraag of de VPRO te goeder trouw handelde en oprecht dacht dat Freriks ging stoppen: het getuigt van een enorm amateurisme dat het op deze manier in de uitzending naar voren komt, zonder enige check met de columnist vooraf. Het viel me nog mee hoe kalm Freriks in die radio-uitzending bleef. Hij toonde meer professionaliteit dan de hele VPRO bij elkaar.

 17. Rob

  Stek en Palm er graag ook uit gezien de manier waarop zij er in de uitzending mee om gingen nadat ze erachter kwamen dat Freriks van niets wist

 18. Ad

  Ik laat even in het midden wie nu wel of geen gelijk heeft in deze soap, maar weer maar eens blijkt dat omroepen zoals de VPRO tot het bot blijven spitten als het om het maken van journalistieke programma’s gaat, maar niet thuis geeft als ze zelf in het middelpunt van een draaikolk zitten. Diezelfde openheid die ze van andere eisen (ten faveure van hunzelf) zou in deze soap een pak helderheid scheppen en is het vervolgens aan welke partij dan ook hierbij, om gewoon excuses aan te bieden.
  Ik vrees echter dat de VPRO-luiken in de ivoren toren van Hilversum ferm gesloten blijven…..

 19. Luis

  Frederiks en die presentatoren zijn toch collega’s? Dan praat je toch wel eens met elkaar buiten de uitzending? Zo van Philip wat jammer dat je weggaat. Maar blijkbaar kwam hij alleen naar de studio om snel een columnpje voor te lezen.

 20. LLRV

  Toen Freriks er zat over “Parijs” wist ik dat het “toevallig” was. Yeah … NOT!

  Pauw denkt alleen aan sensatie/kijkcijfers. Of men heeft Freriks het stukje, dat al lang bekend was, opzettelijk niet laten zien of Freriks speelde het spelletje mee. Dan zou hij een fantastische acteur zijn. Scoren met olie op vuur. Was het niet correct en netjes geweest als Pauw of zijn redactie even met Freriks hadden gesproken? Nee, smullen is belangrijker! Oh, die komt zo in de winter … smuullllllleennnnn

 21. Lies

  Met plaatsvervangende schaamte dit item van Pauw gekeken. Zo ga je niet met mensen om. En al helemaal niet met onze Philip Freriks! Voor zo’n clubje zou ik niet meer willen werken. Respectloos. Demage control a la VPRO lijkt me een goed voorbeeld voor een student communicatiewetenschappen: hoe het vooral niet moet….

 22. B klein

  Toppunt van zeer slechte humor pauw die iemand anders schijnheilig noemt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.