RTL’s Pepijn Crone heeft Brabants accent afgeleerd

Geplaatst op Tue 04 Dec 2018 om 9:30

Pepijn Crone, verslaggever bij RTL Nieuws, heeft zijn Brabantse accent afgeleerd. Thuis praat hij nog wel plat Tilburgs. Dat vertelt hij in gesprek met de Avrobode. Veel mensen in stedelijke gebieden vinden mensen met regionale accentjes wat onnozel klinken en daarom zijn die op de nationale televisie weinig te horen. Toch sprak Crone als WK-verslaggever in 2010 nog met een sterk zuidelijk accent. “Ik heb het teruggezien en dacht ook: dit klinkt wel écht Brabants.

Heeft hij het bewust afgeleerd? “Nee“, zegt hij. “Hier en daar ben ik weleens gecoacht als presentator, maar ik heb nooit opmerkingen gekregen over mijn accent. Ik loop al wel sinds 2005 op redacties rond waar geen Brabants wordt gesproken. Dan gaat het er misschien vanzelf af.

Thuis is het anders. Hij woont met een vriendin die uit Brabant komt en ook zo’n accent heeft. “We praten thuis geregeld plat Tilburgs“, aldus Crone, die niet wordt gekopieerd door zijn kinderen. “Ze horen ons thuis continu met een enorm zachte g praten maar daar nemen ze niets van over.

Qua werk sta ik daar helemaal niet bij stil. Ik heb ook nooit gevonden dat mijn accent afleidde van de boodschap die ik wil overbrengen.

Foto: RTL
12 Reacties op “RTL’s Pepijn Crone heeft Brabants accent afgeleerd”


 1. Zwarte Piet

  Heel verstandig, daar zou Ilse de Lange met haar zwaar achterlijke accent een voorbeeld aan moeten nemen.

 2. Senip

  “Veel mensen in stedelijke gebieden vinden mensen met regionale accentjes wat onnozel klinken”

  Ik heb het al vaker gezegd, maar deze mensen moeten wel te dom zijn om te schijten. De stadsaccenten, de naam zegt het al, zijn namelijk ook regionale accenten.

 3. Sean

  @Zwarte Piet: Nee, dat Hollands klinkt lekker zeker! “Ja, joh! Hartstikke leuk, joh! Moet je doen, joh!”

 4. HalloJumbo

  Merk ik niks van. Hier een worstenbroodje in je holletje.

 5. Bassie

  De arrogantie van de randstad, jullie zijn beter Z P, zoek het lekker uit met al die ellende en gestoorde lui, gefeliciteerd er mee.

 6. Godefroy France

  Zij die zich schamen voor hun roots, zijn meestal zwakke persoonlijkheden, zij willen graag bij het BNNers volk horen, randstedelingen en amsterdammers geven het (goede) voorbeeld, luister naar de frogers, ali b. gordons, roelvinken, jolings etc etc etc de ware taalpuristen met dat namaak jordaans/crimineel/ wij zijn zo leuk, accent, waaintje, buuf, hunnie, zunnie, wullie, doei, gezellie, het eeuwige jijbakken, gluren, voeballe, hartstikke leuk joh, ha ha ha

  Randstedelingen die nog steeds denken dat zij het centrum van de wereld zijn, heb deze schreeuwers meegemaakt in vele buitenlanders, zij zijn hopeloos verloren, zoekn meestal landgenoten op om in groepsverband de locals voor paal te zetten,
  onbeschoft, cultuurloos, respectloze tokkies, buiten hun vertrouwde omgeving zijn ze niet meer en niet minder dan onbeschaafde tokkies, de ware “BOERTJES VAN BUUTEN” !

 7. Maud

  Presentatoren en journalisten met een Brabants of Limburgs accent moeten van de buis, is echt niet om aan te horen.
  Te beginnen met mevrouw Y. Jaspers :-)

 8. Kres

  Accent is mooi

 9. Waarom??

  Mooie man vind ik het.

 10. Nero

  En dat vreselijke Amsterdamse accent waar iedereen buiten de grachtengordel zich aan stoort dat laten we lekker zo.. #zucht

 11. Cola Cola

  Nero: Niemand binnen de grachtengordel heeft een Amsterdams accent. Dat is allemaal inport. Dus plank,…………..mis!

 12. Sven L.

  Het zou erg saai op de televisie worden als we allemaal als Astrid Joosten zouden klinken (die ik wel erg mooi vind spreken).

  Een accentje is niet zo storend. Echt Limburgs of Fries is niet te verstaan, dus daar trek ik de grens.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.