NRC vindt kerstcommercials supermarkten te wit

Geplaatst op do 20 dec 2018 om 9:00

Het NRC Handelsblad vindt de kerstreclames van de grote supermarkten veel te wit. Er komt niemand in voor met een migratieachtergrond. Dat meldt de krant in het artikel ‘Een witte kerst in de supermarktreclames’. Albert Heijn, Lidl, Plus en Jumbo krijgen een rode kaart van het NRC. De eerste drie supermarkten vinden dat de krant wel een beetje loopt te mekkeren, aangezien hun reclames door het jaar heen wél een representatieve afspiegeling van de maatschappij zouden tonen.

De ene keer is dat zichtbaarder dan de andere keer”, laat Albert Heijn weten. Alleen Jumbo toont op verzoek berouw. Die keten koos ditmaal voor bekende Jumbo-gezichten en die zijn allemaal blank. “Als mensen zich daardoor niet herkennen in de reclame, dan zijn we daarin te kort geschoten“, stelt een woordvoerder.

Al met al begon het NRC driftig te bellen naar mensen die eventueel boos zijn. Met Nadine Ridder, baas van een stichting die streeft naar meer diversiteit in de media, had de krant direct beet. Ze vindt dit allemaal ongelooflijk ‘in een tijd dat toch tot iedereen is doorgedrongen dat Nederland er niet meer homogeen uitziet.’

Ridder wijst niet alleen op de verantwoordelijkheid van de supermarktketens, maar ook op die van hun reclamebureaus. “Als bureau moet je aan de klant uitleggen dat een campagne zonder diversiteit niet meer kán. De klant zal niet snel ‘nee’ zeggen tegen zo’n advies.”

Ook René Romer van het diverse marketingbureau TransCity is not amused: “Juist met Kerst, als ketens zo’n dure commercial laten maken, moet je iedereen willen betrekken. Het is ook zo makkelijk. Zet een paar ándere mensen aan die kersttafel en het is al een eerste stap.

Juist de kinderen en kleinkinderen van migranten, die hier geboren zijn, voelen zich buitengesloten. En dat met kerst!

Het NRC-artikel ‘Een witte kerst in de supermarktreclames’ kunt u hier lezen.

Foto: RTL
60 Reacties op “NRC vindt kerstcommercials supermarkten te wit”


 1. RT

  Zeik. Aldus Kees Flodder.

 2. Wauter

  Pfff daar gaan we weer.

 3. ℙlet van de ℙukkeflet Ⓟ 

  Mensen die de NRC nog serieus nemen……niemand ooit.

 4. Sander

  Waarom zeiken we over alles in Nederland!!

  Dit is ook een reden waarom ik veel programma’s op televisie oversla. Het is alleen maar klagen en overal tegen aan trappen.

 5. ℙlet van de ℙukkeflet Ⓟ 

  De Narcistische Ruk Courant

 6. Evelien

  Wat een gezeik allemaal, de gemiddelde moslim viert geen kerst enne we mogen het tegenwoordig toch ook geen kerst meer noemen?
  Op de voorkant van de allerhande staat geen Kerst maar Feest en dan wel een moslim in de reclame?

 7. Nelis

  Zegt de krant met de meest blanke redactie van Nederland…..

 8. Bart M.

  Wit is ‘nog’ een meerderheid; maar niet lang meer.

 9. M

  Natuurlijk zijn die reclames totaal geen afspiegeling van de maatschappij.
  Net zoals films en series dat niet zijn.

  Alleen als er criminelen en boeven gecast moeten worden, zijn er ineens wél gekleurde mensen te zien….

  De reacties hierboven zijn ook weer veelzeggend en typisch voor de massa in Nederland: stug volhouden en ontkennen dat er gekleurde Nederlanders bestaan, en die vooral negeren….

 10. El

  De reclame van Beau van Erven Dorens voor de Lidl heeft inderdaad een probleem. Dat heeft echter niks te maken met de kleur van de personen in de reclame.

 11. Albert Verlinken

  Waar kun je je druk om maken. Hoe vreemd dat de krantjes steeds minder verkocht en gelezen worden. Maak je druk over armoede of de verpreutsing van Nederland maar zit niet met een zaklantaarn te zoeken of de trein naar het oosten alweer aan het vertrekken is.

 12. Bob

  Ook NRC wordt meegezogen in de streng geregisseerde teloorgang van onze westerse beschaving. Ook al willen ze niet thuis horen in een kerstomgeving, toch moeten mensen uit de achterlijke islamitische omgeving figureren in kerstreclames, volgens de eigennestbevuilers zoals het NRC. Dat deze schnabbel moslims narigheid en misschien wel een fatwa oplevert uit eigen kring, zal deze krant een worst wezen.

 13. west

  wat een gezeur, Piet te zwart Kerst te wit, winterborrel bij AH
  Waar is de geschreven pers mee bezig! oorlog,hongrer, ellende inbraken moorden hackers criminaliteit daar er wordt maar een puntje van de berg over geschreven
  Nee onzin verhalen dat siert tegenwoordig de kop !!

 14. Ome H

  Ik wil meer kale mensen in die gezellige commercials

 15. Patty Brard

  In opsporing verzocht zie ik te weinig wit….

 16. Freek

  Het NRC kan meteen een voorbeeldfunctie aanmeten door oude witte man en hoofdredacteur Peter Vandermeersch te vervangen door een zwarte hoofdredacteur.
  Iets zegt me dat het niet gaat gebeuren.

 17. Olivier

  Wat een “gutmensch” gelul weer. Het moet allemaal weer correct en “inclusief”. Kijk naar de serie Friends, daar zaten ook geen excuus allochtoniërs in. En heeft het toch best aardig gedaan. Flodder? Had daar ook meer kleur in gemoeten? Misschien kunnen ze Jimmy Geduld er nog in monteren om aan de wens van de huidige trut-trend te voldoen. We slaan volkomen door…

 18. kil

  Die van Beau is het ergste; acteurs die persoonlijk failliet zijn gegaan en hun school niet hebben afgemaakt, doen een studentenjaarclubje na. Zwaar over de top. Je zou het met homo’s of moslims of de zwevers die Beau helpt, moeten doen. Volgens mij zit er trouwens geen Lidl bij Beau op de gracht.

 19. anonymous

  Hoeveel gekleurde medelanders werken er bij het NRC?
  Is dat al eens uitgezocht?
  Volgens mij is iedereen daar blank.

 20. Zalmneusje

  Dit is nog maar het begin. Over 20 jaar vieren we helemaal geen kerst meer, omdat dat aanstootgevend is tegenover de nieuwe Nederlanders.

 21. Godefroy France

  Vreemd verhaal, ik heb nog nooit witte mensen gezien, zelfs albino’s zijn niet wit,
  ga er van uit dat mensen nog steeds blank zijn, blanke mensen hebben al genoeg tinten van licht naar donker, noord europeanen en zuid europeanen, de pigmenten gaan van licht naar donker.

  Hoop dat SS. hiermee kan instemmen, haar eindoordeel is bindend!

  ha ha ha SS ha ha ha het geweten van gefrusteerd nederland.

  muselmannen haten kerst, van slappe hollandse gutmenschen mag het woord kerst niet meer gebezigd worden Wij van WC eend houden van Sinterklaas met soewarte piet en Kerstman met rendieren beiden bezorgen de cadeau’s via de schoorsteen tijdens het Sinterklaas en Kerstfeest .

 22. anonymous

  @Evelien; op de voorkant van december Allerhande staat geen ‘kerst’ naar ‘feest’
  omdat december ook nog sinterklaas en oud & nieuw heeft.
  Daarom staat er feest.
  Heeft werkelijk niets met moslims te maken.

 23. Zalmneusje

  @Anonymous 10.01
  Blijf jezelf maar lekker voor de gek houden. Het woord “kerst’ wordt in de media veel minder gebruikt dan vroeger. Ook in winkels trouwens.

 24. Alexander

  Ik wil met de Kerst helemaal geen k.u.t marokaan of erdogan volk de geiten. neu.kers in de reclame, zie al genoeg van dit soort volk op straat.

 25. Meneer Kaktus

  Onze Somalische schoonmaakster werkt gewoon door, ook met kerst. Kudo’s voor de Kaktus, hij zorgt voor een inclusief kerstfeest!

 26. Donald Dumb

  Tja ook Kerst is aan veranderingen toe. Moet ook eens met de tijd meegaan.

 27. kil

  Evelien heeft gelijk. Kerst staat in de beleving van mensen gelijk aan religie en feest aan plezier. Met feest spreek je meerdere mensen aan, ook van andere religies. Supermarkten weten dat christenen toch wel komen, maar het is lucratiever om ook andere bevolkingsgroepen hun geld te laten rollen. Laatst was Nasrdin Dchar in opspraak, omdat hij een kerstboom had als moslim. Iedereen vergat toen dat het een heidens element was van het kerstfeest.

 28. Ronnie

  “Juist de kinderen en kleinkinderen van migranten, die hier geboren zijn, voelen zich buitengesloten. En dat met kerst!”

  Wie zegt dat deze mensen zich nu achtergesteld voelen? Juist ja, blanke, zure en linkse mensen van NRC en allerlei andere fatsoenrakkers. Hebben ze dat onderzocht onder deze doelgroep? Vast niet. En wat is de afspiegeling van mensen die werken bij NRC? Het begint echt trieste vormen aan te nemen, dat er altijd weer iets gezocht moet worden, wat met achterstellen van groepen te maken heeft.

  De supermarkten richten zich op de mensen die het meest te besteden hebben en de reclame met Beau voor Lidl is duidelijk een grappige en wat mij zeer geslaagde manier om de gedachte van mensen over Lidl aan te passen. Goed bezig reclamebureaus!

 29. JohanV

  Wanneer houdt dat gezeur over de kleur nu eens op, zo kan je overal een probleem van maken. Overigens heb ik nog nooit een witte Nederlander gezien maar dat komt waarschijnlijk omdat ik kleurenblind ben.

 30. robb

  NRC doe even normaal we leven met 17.000.000 mensen in nederland daar van zijn misschien 2.000.000 met een kleurtje dan is het normaal dat kerst filmpjes wit zijn je kan er een met een kleurtje toevoegen alleen is dat weer zielig dat die is toegevoegd omdat er een kleurtje heeft ,AH haalt kerst uit de folders die willen die 2.000.0000 ook in hun winkels met kerst net of ze er anders niet komen.

 31. Coeus

  De Brusselse NAVO-bode probéért niet eens meer om zijn politiek correcte agenda te verbergen. Voor de goede orde: 12.7% van de bevolking heeft een ‘niet-westerse migratieachtergrond’ volgens het CBS. “…in een tijd dat toch tot iedereen is doorgedrongen dat Nederland er niet meer homogeen uitziet” is dus 87.3% “wit”.

 32. Rob

  Gezeik. Ik heb Afrikaanse en Syrische buren die NOOIT Nederlandse televisie kijken. Als het dus vooral is om wat stichtingen en een paar politieke partijen tevreden te stellen, dan stop je gewoon 1 Surinamer of Antiliaan in een reclame en dan ben je klaar. NRC is een k*t krant.

 33. Rukaap

  YES! We hebben weer wat gevonden om te janken, get a life of sterf!

 34. joost

  Schande dat een Nederlandse krant met dit soort discriminerende verhalen komt.

  O ja, meneer de Belg van der Meersch ( een soort hoofd directeur van die roddelkrant ) hoeveel gekleurde mensen,: Turken en Marokkanen, Surinamers en Antillianen werken er eigenlijk bij en op uw krant?

  Hypocriete krant met hypocriete mensen.

 35. Maarten

  Ben ik de enige die altijd wordt afgeleid door de zogenaamde negеr omdat het moet? Zo iemand waarvan je weet dat hij te zien is omdat ze divers willen zijn en vervolgens wordt de kijker afgeleid van hetgene waarop je als producent/reclamemaker de nadruk wilt leggen. Handig altijd. Ook voor de acteur kan zoiets niet fijn zijn. Word je niet geselecteerd vanwege je acteertalent, maar als hulpmiddel om ruimdenkend over te komen. De droom van elke acteur.

 36. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Te wit????????

  “Er komt niemand in voor met een migratieachtergrond.”

  Houden zo! Opgerot met die migratieachtergrond.

  NRC is trouwens een erg foute krant.

 37. anoniem

  nrc u heeft over mij geschreven!

  ik zal u even helpen parool had bordeel houder in dienst !

  ik heb verzocht voor hoor en weder hoor

  nooit een reactie gekregen,

  bedankt voor u aandacht nu wit.

  foei nrc.

 38. Arie

  Ja maar, meneer Peter Vandermeersch, als U als Belg toch eens langs aanzienlijke huizen blokken rijdt in Nederland , ziet U dat de meeste buitenlanders die hier naartoe geëmigreerd zijn , bijna allemaal een schoteltje op hun dak of aan hun gebouw hebben?

  Zij kijken niet eens naar Nederlandse TV programma’s.
  Gelukkig hebben reclamemakers hier dit wel in de gaten. Maar ja, maatschappelijk mist U wel meer.

  Dus als U als publiciteits geile belgische kranten neef, weer eens bij uw vriend van Nieuwkerk (vara) – optreedt, bedenk dan dat geen immigrant U ziet en hoort !

 39. Huib

  Laat ze maar kletsen. De meerderheid gaat hier gelukkig niet in mee. Bij DWDD werd ook Sylvana Simons bewierookt, terwijl de Nederlanders kozen voor Dijkhof tot politicus van het jaar. Dit tot woede van vele columnisten.

 40. kil

  Ze zijn inderdaad te wit. Meestal is het een groene kerst.

 41. Ben-Yousef

  Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst en vind dat de NRC erg overdrijft dit keer. Wat maakt iemands kleur nou in godsnaam uit? We zijn aan het eind van de dag allemaal mensen.

 42. Frans

  @Nationalistische Conservatief-liberaal
  Thu 20 Dec 2018 om 11:34
  Wis je dat iedereen een immigratieachtergrond heeft? Tribaal mensch.

 43. LD

  Ziet term WIT, stopt met lezen.

 44. Yuiih

  9:18 waar heb je het over joh sukkel ?

 45. Yuiih

  Wat grappig

  Normaal is werkelijkwaar elke reclame die ik zie een donkere man met blanke vrouw
  Of een blanke vrouw met een geteint kind

  Waarom word daar nooit iets over gezegd ??
  Het hersenspoelen is al een tijdje aan de gang 😴

 46. StefanV

  Waar Social Justice Warriors en hun loopjongens (m/v) zich zoal niet druk om maken.

 47. K

  Wat een geleuter van NRC….maak je over andere dingen druk

 48. witlof

  Die mensen vieren helemaal geen Kerst…………. dus wat is het probleem………

 49. Ad

  De reactie van NRC neem ik pas serieus als ik een foto te zien krijg van de redactiemedewerkers van die krant.

 50. Kees

  Terwijl het helemaal niet moeilijk was om iemand met een niet-westerse migrantenachtergrond met kerstboom te vinden.

  https://www.ad.nl/show/nasrdin-dchar-reageert-op-ophef-over-kerstboom-staat-los-van-religie~a17659d3/

 51. ary

  Gewoon afschaffen dan hebben we ook deze problemen niet.

 52. Coen

  hahaha kijk even naar de foto’s van de NRC
  https://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/10/de-nieuwe-jas-van-nrc-handelsblad-a1465316#photo=MTU4Nzk

 53. Lies

  Ben benieuwd hoe het met diversiteit is gesteld op de redactie van het NRC?

 54. ox

  Iedereen een zalig en gezellig KFC

 55. Curi Frans Jansen Orbi in de Urbi

  OX

  Super dank je wel…. dat waardeer ik enorm.
  KFC liefhebber.

 56. Curi Frans Jansen Orbi in de Urbi

  Ik wil ook veel meer zwarten zien.
  En Hurken en Zurken.
  Ze doen me altijd denken aan het feit dat wij het in ons land altijd veel te moeilijk maken.
  Je hoeft helemaal niet te werken… dat is old school.
  Nederland is niet meer dat spruitjes land van normen en waarden en normaal werken.
  Nee dit is een derde wereld land geworden.

 57. Curi Frans Jansen Orbi in de Urbi

  Net als met verfkleuren. Twee kleuren nog wel mooi, veel culturele denkkleuren maken het een smurriekleur en een vlek.
  In die smurrievlek leven we nu.
  De transitie van Christelijk naar Islamistaans…..
  I love it.

 58. max

  assholes bij de nrc…..

 59. Danny

  Prima, dan wil ik meer blanken voor reclames voor Suikerfeest, Kwaku festival, gospel bands, etc etc…

 60. Paul

  Hallo,

  Ik heb een abonnement op de NRC en lees hem graag maar dit gaat echt te ver. Wat een onzin. Gooi de Nederlandse cultuur maar gelijk in de prullenmand. En de meeste commentaar komt van mensen die zelf niet eens kerst vieren. Wanneer komt Nederland in beweging komt als het gaat over de Ramadan dat toch niet in de reclame is geen blanke te zien.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.