NRC vindt kerstcommercials supermarkten te wit

Het NRC Handelsblad vindt de kerstreclames van de grote supermarkten veel te wit. Er komt niemand in voor met een migratieachtergrond. Dat meldt de krant in het artikel ‘Een witte kerst in de supermarktreclames’. Albert Heijn, Lidl, Plus en Jumbo krijgen een rode kaart van het NRC. De eerste drie supermarkten vinden dat de krant wel een beetje loopt te mekkeren, aangezien hun reclames door het jaar heen wél een representatieve afspiegeling van de maatschappij zouden tonen.

De ene keer is dat zichtbaarder dan de andere keer”, laat Albert Heijn weten. Alleen Jumbo toont op verzoek berouw. Die keten koos ditmaal voor bekende Jumbo-gezichten en die zijn allemaal blank. “Als mensen zich daardoor niet herkennen in de reclame, dan zijn we daarin te kort geschoten“, stelt een woordvoerder.

Al met al begon het NRC driftig te bellen naar mensen die eventueel boos zijn. Met Nadine Ridder, baas van een stichting die streeft naar meer diversiteit in de media, had de krant direct beet. Ze vindt dit allemaal ongelooflijk ‘in een tijd dat toch tot iedereen is doorgedrongen dat Nederland er niet meer homogeen uitziet.’

Ridder wijst niet alleen op de verantwoordelijkheid van de supermarktketens, maar ook op die van hun reclamebureaus. “Als bureau moet je aan de klant uitleggen dat een campagne zonder diversiteit niet meer kán. De klant zal niet snel ‘nee’ zeggen tegen zo’n advies.”

Ook René Romer van het diverse marketingbureau TransCity is not amused: “Juist met Kerst, als ketens zo’n dure commercial laten maken, moet je iedereen willen betrekken. Het is ook zo makkelijk. Zet een paar ándere mensen aan die kersttafel en het is al een eerste stap.

Juist de kinderen en kleinkinderen van migranten, die hier geboren zijn, voelen zich buitengesloten. En dat met kerst!

Het NRC-artikel ‘Een witte kerst in de supermarktreclames’ kunt u hier lezen.

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen