NPO verdedigt publieke waarde Flikken-series

Geplaatst op zo 30 dec 2018 om 9:15

Suzanne Kunzeler, genrecoördinator drama van de NPO, vindt dat de politieseries Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam wel degelijk publieke waarde hebben. Dat zegt ze in gesprek met Plot Magazine. De Flikken-series brengen weinig diepgang en zijn het verlengde van wat RTL 4 jarenlang bracht met Baantjer. Zou dit niet ook prima op RTL of SBS kunnen? “Dat zijn uw woorden. Ik vind het heel goed dat er format-series zoals Flikken zijn, die je publiek aan je binden“, geeft ze aan.

Er kijken anderhalf miljoen mensen naar, zegt Kunzeler. “En je kijkt samen, veelal in familieverband. Het is fijn om iets te hebben waar je je op verheugt, van oh, lekker samen Flikken kijken vanavond. We vinden het belangrijk om dat te blijven maken.”

Nu NPO 2 is gestopt met drama, verhuist drama met diepgang naar NPO 1. “Er komt op NPO 1 een serie over de ontstaanswijze van Fokker, wat weer een heel groot verhaal is. En De stamhouder, wat de geschiedenis van de gehele vorige eeuw bestrijkt. Die grote verscheidenheid aan series kenmerkt NPO 1.”

Op NPO 1 zul je zien dat we, naast grote toegankelijke series als Flikken Maastricht, grotere iconische series brengen. Op NPO 3 willen we de zondagavond groot houden met veelal spannende series. Maar ook De luizenmoeder komt daar weer terug, en TreurTeeVee volgend jaar.

Een groot interview, waarin Suzanne Kunzeler uitgebreid vertelt over haar functie als genrecoördinator bij de NPO, kunt u lezen bij Plot Magazine.

Foto: NPO, Michel Schnater
29 Reacties op “NPO verdedigt publieke waarde Flikken-series”


 1. Iglo

  Kunnen we eens ophouden over amusement op de NPO? Ik hoef namelijk niet continu onderwezen te worden. Mag het volk niet vermaakt worden ofzo? Is het de bedoeling dat we helemaal overgaan naar Netflix? Ik ben blij met amusement op de NPO. Het ene programma is natuurlijk beter dan het andere, maar er is wat te kiezen tenminste. Het aanbod op de commerciëlen is erg matig jammer genoeg.

 2. LD

  NPO, informatie gelardeerd met entertainment… een prettige mix.

  Als je teveel entertainment weg gaat halen zakt het aantal kijkers en dus het aantal mensen die van informatie worden voorzien. Dan krijg je over 10 jaar de discussie dat er niemand meer kijkt en dat eea opgedoekt dient te worden.

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Eens.
  Weer dat gezanik.
  Een serie als deze op de commerciële gaat kapot.
  Reclame en aankondigingen stellen het geduld op de proef.

 4. Maartenf

  @LD
  Het zou bij een PO helemaal niet moeten gaan om kijkcijfers.

 5. west

  @ wat is amusement? ALLES WAT AMUSEERT kan voetbal zijn cultuur zang dans
  opera jazz pop countrymuziek of films satiere documentaires kwissen spelshows soapseries realityprogrammas en noem maar op , een tv zender zonder amusement de bestaat niet tv kijken is om te amuseren, niet om je te ergeren.
  Dus diegene die zeggen , Amusement hoort bij de com TV ,begrijpen er niets van !

 6. Gerard

  West is dom.

 7. Lace Mei

  De stukjes die mevrouw West hier tikt, DAT is pas echt amusement.

 8. Lace Mei

  Maartenf, ik ga nog een stapje verder. Het zou bij de overheid helemaal niet moeten gaan om bemoeienis met televisie. Televisie is geen overheidstaak! Afschaffen die NPO!

 9. Lace Mei

  Hoeveel directeuren, coordinatoren en andere tussenlaagfiguren werken er eigenlijk bij de NPO!? De lijst lijkt oneindig.

 10. Lace Mei

  Als je alleen al het organogram bekijkt https://over.npo.nl/organisatie/wie-zijn-wij/organogram Het moeten er honderden zijn.

 11. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Tsja. En de publieke omroep is al jáááren en al jáááren een stabiele factor in het televisie-landschap. Weinig schandalen en sneue kwestiesgezien bij de publieke.
  Nóóóit een partij geweest in overname-kwesties. Er wordt dan wel af en toe gepiept over duur, kost geld, staatsomroep maar per saldo heeft heel Nederland een paar prima plezante zenders met een mooi stabiel aanbod voor weinig.
  Kijk zelf maar wat een RTL en een SBS en een FOX voor ‘kwaliteit’ uitzenden.
  En dan hoef je niet de televisie-programmering te raadplegen maar in plaats daarvan de kijkcijfers van deze zenders. Zal toch wel een reden voor zijn.
  Soms schieten ze raak. Vaak is het … mis?

 12. Flexi

  @Pluk, natuurlijk is het stabiel als je elk jaar gegarandeerd een klein miljard krijgt. De overheid is toch ook geen internetprovider, waarom dan wel een televisieprovider?

 13. Solange

  Flikken de serie nog nooit gezien kijk liever Netflix en Amazone…..

 14. west

  WEST IS DOM???? De meeste hier zijn echt kleinburgelijk , hebben een verstand van een kind van 10 , en vele hier hebben helemaal niets met het vak , radio of tv.
  laat staan dat ze ooit eens een radio of tv studio van binnen hebben gezien !
  Of dat ze eigenlijk iets afweten van ons publieke omroep bestel !
  Kinderen zijn het, gefrustreerde lui die geen kans hebben gekregen in omroepland!!

 15. Gwendolyn

  Hoe oud is zij? Zestien?

 16. Flexi

  Nee, West zegt dat ze tien is.

 17. west

  @Solange, en van zulke figuren als jij , daar hebben we er 15 miljoen van
  Daarom is Nederland een land vol mensen die altijd zeuren en klagen op alles, wat ze op de tv zien , maar zelf kunnen ze niets. en weten ze niets ! ja hun consumenten hd cameraatje bedienen, dat is ook alles, en dan in de meeste gevallen nog slecht gefilmd ook !
  Als je nooit naar een tv programma kijkt, kan je er ook geen oordeel over vellen Al Die reaguurders die zo anti NPO zijn zouden verplicht eens een dagje moeten meelopen op het Mediapark , kijken en beleven wat er allemaal in omgaat om een tv programma in uw huiskamer te verzorgen,

 18. Flexi

  Een soort taakstraf dus, West?

 19. aammehoela

  Op de BBC heb je Eastenders en andere series. Je hebt zelfs BBC First. En ook de ARD en ZDF zenden diverse (regionale) politieseries. De Belgen hebben al jarenlang Thuis. Is er ook daar dat gezeur over dit soort series. Wel is het zo dat FM meer gewaardeerd wordt dan FR, maar dat is weer een andere discussie.

 20. gtstfites

  @aammehoela
  Nederland is eenmaal een zeur land.

  Als de overheid wilt bezuinigen bezuinig dan nutteloze partijen weg scheelt weer een hoop geld. Geen bezuifing op NPO en geen BTW verhoging. O ja en ook geen geld naar het buitenland meer komt toch niet aan of wordt gebruikt voor wapens.

 21. Q Top40

  @Flexi,
  Ook wel Staatsstraf genoemd, haha

 22. Red Bad

  Ik ben blij met de NPO. Wat een culturele armoe zou het anders zijn op radio en tv. Gelukkig laten we het niet volledig over aan commerciële partijen. Verder heeft de NPO al decennia lang hoge kwaliteit geleverd en z’n waarde bewezen en dat telt ook. Natuurlijk vind je niet alles even leuk en natuurlijk kunnen er in de organisatie en omroepstructuur van de NPO dingen anders. Hopelijk maken ze daar vaart mee, alleen al om deze discussie te sluiten.

 23. Paul Lamote

  @Gwendolyn
  Zeker een jeugdfoto want deze dame is 50.

 24. tim

  dit soort series werkt niet met reclameblokken net als de BBC detectives en Tatort op de ARD

 25. Zafi Blijft echt wel zonder Werk

  Flikkers de serie.. Jezoes Gristoes wat een waardeloze acteerprestaties.

 26. Bvdp

  Waarom lukt het de BBC wel om zonder reclame geweldige series te maken, goede films uit te zenden, boeiende programma’s te maken? Iedereen mag Flikken een mooi programma vinden, ik vind het bagger, maar kom niet aan met diepgang. Want die series hebben we niet. Verkoop de voetbal aan de commerciëlen en maak twee advertentie-vrije meteen.

 27. west

  @Bvdp Wist u dat wij maar 75 euro kijkgeld per jaar betalen via de belastingen
  de BBC kreijgt van elk huishuiden plm 130 pond luister en kijk geld , als het tenminste niet opgrtrokken is naar bijna 200 pond , want die zou enorm stijgen , dus komt er veel meer geld binnen dan bij de Nederlandse publieke omroep , Wel is het zo dat de NPO ook van de kabelmaatschapijen, en nog een paar organisaties geld krijgt, maar dat weegt niet op tegen het machtige BBC daar komt heel veel geld binnen, en daarom kunnen ze ook mooie hoogwaardige programmas maken ,zonder reclame.
  BBC bezit ook een grote com tv zender , dus daar stroomt ook voor BBC veel geld binnen
  als men wist wat de BBC onder haar hoede heeft, dan komt de NPO er bekaaid van af met een handje vol radio en tv zenders, en sommige willen zelfs publieke radio en tv zenders opheffen, dus terug naar de jaren 50
  BBC heeft dan o a. haar publieke radio en tv hoofdzenders , lokale en regionale zenders, en nog veel meer !! dus als we zo graag het BBC model willen, zoals vaak hier geoppert dan komt het verplicht kijkgeld terug, en zal men zeker 150- tot 200 moeten betalen per huisgezin , Nou dan klagen ze noog meer!
  achteraf dan gezien is ons publieke bestel, nog niet zo slecht !

 28. liefkleinhertje

  Gaan we lekker naar Victor Reinier kijken en dan dat gezwets van die west (zie hier boven) er ook nog bij dan mogen ze mij wel 200 Pond per dag geven .
  Over die Angela Schijf (dom hoofd maar een leuk lijf) hoeven we het niet te hebben want zelfs Stevie Wonder vind dat er ongeloofwaardig uitzien.

 29. Bart

  Ik wil een trio met Solange en Angela

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.