Johan Derksen: ‘#SorryNotSorry’

Johan Derksen heeft vrijdagavond zoals verwacht gereageerd op de #SorryJohan-actie. Hij heeft geen spijt, staat achter zijn uitspraken en herhaalde die ook. Dat was te zien in de uitzending op Veronica. Voor politiek incorrecte uitspraken is op de Nederlandse tv bijna geen plek meer: je hoofd wordt eraf gehakt als je niet zwelgt in Arie Boomsma-achtige opvattingen. Derksen moedigde kasthomo’s aan om zich iets meer te vermannen en een groep twitteraars kon dat niet met een korrel zout nemen.

Derksen vindt het lachwekkend dat hij een homofoob wordt genoemd. “Ik ben van alles, maar niet homofoob. Ik ben de laatste die piept, ik vind het ook helemaal niet erg. Ik zit hier al 21 jaar te raaskallen en nu hebben ze hun kans gegrepen om mij een paar draaien om de oren te geven. Ik vermaak me er wel mee.

Maar als D66-minister Van Engelshoven zich ermee bemoeit, dan moet het toch wel erg zijn? “Ik had nog nooit van dat mens gehoord. Ze is van harte welkom ieder moment dat ze wil praten, dat maakt me niet uit. Ik heb wel de indruk dat ze even wel meeliften. Als ze mij wil spreken, moet ze even bellen. Een grote meid zijn.”

‘Waar maakt men zich druk over?’

Veronica Inside liet de beelden zien waarom iedereen zich zo druk maakt. “Ik zie het nu voor het eerst terug en begrijp eigenlijk niet waar de goegemeente zich druk om maakt. Ik neem direct aan dat de grappen die wij hier vertellen van een bedenkelijk niveau zijn, maar wij zijn van de voetbalkantinehumor. Dat is echter niet kwaadaardig bedoeld.

Begrijpt hij dat een coming-out voor veel homo’s lastig is? “Ik heb makkelijk praten als hetero en het zal best een worsteling zijn voor homojongens om uit de kast te komen, maar ik denk dat elke dag dat je jezelf verloochent een dag te lang is. Als je vrienden je laten vallen dan, dan zijn het je vrienden niet. Je wordt gepest op school, maar iedereen wordt gepest op school; dat is niet exclusief voor homo’s.”

Derksen vindt vooral dat we naar ouders moeten kijken die hun homoseksuele kind niet accepteren. “Als ouder heb je maar één doel: je kind moet gelukkig zijn. Het is in mijn gezin nooit een item geweest. Ik heb ook nooit problemen met homo’s gehad.

‘#SorryJohan zijn huilverhalen’

Die pittige verhalen van homo’s over hun coming-out worden verteld met de hashtag SorryJohan. “We hebben hier wat gezegd en een paar bijdehandjes zetten zo’n hashtag op. Ze gaan allemaal in de slachtofferrol met huilverhalen. Ik vind het huilverhalen. Verman je nou en zeg potverdorie: m’n vrienden, m’n voetbalclub, m’n familie, ik kom uit de kast! Nog erger dan alles wat ik gelezen heb is als mensen zich verloochenen en in hun hok blijven. Dat vind ik treurig.”

Met #SorryJohan heeft Derksen helemaal niets. “Ik denk dat ik mag zeggen wat ik ervan vind. Jij wil nu een soort excuusverhaal, maar ik word een beetje moe van die verhaaltjes wat ze allemaal meegemaakt hebben toen ze uit de kast kwamen. Dat weet ik nou wel, wat ze allemaal meegemaakt hebben.”

Hittepetit

Veel mensen die aanhaken vindt hij opportunisten. “Die loser van de PvdA en die pratende etalagepop van D66 deden ook nog een duit in het zakje, want ze willen wel even meeliften. Deze hittepetit laat via de media weten dat ze met me in de discussie wil, maar ze weet helemaal niet waar het over gaat. Als ze met me wil praten, dan kan ze me gewoon bellen en dan hoef ik dat niet via journalisten te horen. Ik heb gezegd dat ze hier van harte welkom is, maar dit vond ze niet de juiste setting.”

Wilfred Genee: “De minister vindt VI niet de juiste setting om over dit belangrijke onderwerp een genuanceerd gesprek te voeren.”

Derksen: “Dan moet ik in de setting gaan zitten die zij wil? Denk je nou dat ze mij om wil praten ofzo? Nee, ze wil publiciteit, omdat ze verantwoordelijk is voor die doelgroep en dan even overal aan tafel kan aanschuiven. Dit is voor de bühne. Niemand kent dat mens en ze heeft nu eindelijk de kans om van dit incidentje te profiteren.”

Foto: Veronica

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen