Femke Halsema nuanceert Van den Heuvel-probleem

Femke Halsema vindt dat we de problematiek rondom John van den Heuvel niet moeten overdrijven. Hij kan prima zijn werk doen in Amsterdam. Dat heeft de burgemeester van Amsterdam vrijdag gezegd in Pauw. Van den Heuvel heeft de luxe dat hij leeft in een land waar hij continu wordt beveiligd nu hij bedreigd wordt. Op veel plekken is dat prima te doen, maar hij mag niet langer naar RTL Boulevard. De showrubriek zit namelijk om onduidelijke redenen op het drukste plein van Amsterdam.

Het kost ongelooflijk veel geld en mankracht om Van den Heuvel daar te beveiligen en dan nog is zijn veiligheid niet gegarandeerd. En belangrijker nog: de aanwezigheid van de misdaadjournalist brengt alle mensen op en rondom het Leidseplein in gevaar.

De situatie is pijnlijk, maar de afweging van Halsema is prima verdedigbaar. Van den Heuvel baalt echter als een stekker en zijn collega Peter R. de Vries voert in elke uitzending van RTL Boulevard actie tegen het besluit van Halsema.

Het ging er gisteren over bij Pauw. Talkshowhost Jeroen Pauw: “We hebben een collega die niet naar zijn werk kan als hij dat zou willen en je weet precies wie ik bedoel: John van den Heuvel.”

Halsema: “Ehhhhm, alleen niet op het Leidseplein. Dat bedoel ik niet als ‘dan is het niet erg’, maar het is niet zo dat hij bijvoorbeeld niet bij De Telegraaf of andere plekken zijn werk kan doen. Maar hij is beperkt in zijn bewegingsvrijheid, ja.”

Onverteerbaar

Pauw: “Dat is eigenlijk onverkwikkelijk, toch?

Halsema: “Ja, zeer. Het is heel onverteerbaar voor een stad die een lange traditie heeft in de bescherming van vrijheden en daar ook altijd heel trots op is geweest, dat je moet aanvaarden dat er georganiseerde misdaad tegenover je staat, die in staat zijn om de persvrijheid van John van den Heuvel te beknellen.”

Hoe lang duurt deze situatie nog? “Je probeert er als overheid alles aan te doen: ze op te sporen en er een einde aan te maken. Het is niet gezegd dat dat binnen een week lukt of binnen een maand.”

Pauw: “Maar kun je zeggen wat er nu dan aan gebeurt?

Halsema: “Ik kan niet voor het Openbaar Ministerie praten, die het onderzoek leidt, maar ik weet wel dat er ongelooflijk veel mensen bezig zijn op dit moment om te proberen de dreiging te achterhalen en op te sporen en te zorgen dat hij eindigt. John van den Heuvel wordt heel actief beveiligd en er wordt zo goed mogelijk gezocht naar plekken waar hij zich wel vrij kan uiten. Er worden allerlei maatregelen genomen, maar tot nu toe zijn we er inderdaad niet in geslaagd om die dreiging weg te nemen.”

‘Locatie is nummer twee’

Pauw: “Maar het is in principe onverteerbaar en eigenlijk ontoelaatbaar dat een journalist niet zijn werk kan doen, ook al is het op het Leidseplein?

Halsema: “Ja, allemaal.”

Pauw: “
Dus dit moet ergens volgend jaar wel kunnen? Als ambitie.”

Halsema: “Nou, kijk, voor mij is het allerbelangrijkste dat hij zich kan uiten en de locatie is nummer twee. Ik vind eigenlijk dat hij zelf zijn locaties moet kunnen kiezen en dat hij dat overal moet kunnen doen, maar ik vind zijn veiligheid nog net iets belangrijker. Zijn veiligheid en de veiligheid van omstanders. Dat speelt op het Leidseplein, omdat dat een plaats is die je eigenlijk nauwelijks kan beveiligen. Er zijn acht toegangswegen en overal fietsen en trams.”

Margriet van der Linden: “Is er een moment geweest dat je zelf dacht: zorg ik ervoor dat John van den Heuvel áltijd aan het werk kan op het Leidseplein? Als statement.

Halsema: “Het grote probleem hierbij is dat hij het een aantal keer per week wil doen op hetzelfde tijdstip, waardoor de voorspelbaarheid van dat optreden te groot wordt en de risico’s te groot. Als wij ervoor zouden kunnen zorgen dat het helemaal veilig is, dan kun je dat nog overwegen. We houden het per dag bij en kijken of er verandering in optreedt.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen