VARAgids verliest tientallen leden om cover Sylvana

Geplaatst op di 20 nov 2018 om 15:45

De VARAgids is tientallen abonnees verloren door de cover met Sylvana Simons van vorige week, in de week van Sinterklaasintocht. Dat vertelt hoofdredacteur Cécile Koekkoek in de nieuwe editie die vandaag verschenen is. Koekkoeks keuze om haar op de cover te zetten werd door lezers gezien als een provocatie. “Op het moment van schrijven hebben zestig lezers hun abonnement op de VARAgids opgezegd. De reden: een cover met een foto van Sylvana Simons“, vertelt ze.

Ze vindt het heel erg jammer. “Ik hoop dat het bij dit aantal blijft, hoewel ik één opzegging naar aanleiding van deze cover er al een te veel vind. Verder kregen we veel reacties van lezers die, voor ze de gids gingen lezen, eerst de cover er maar even af hadden gescheurd.

Wat was het probleem van de lezers? “Simons schopt tegen ‘heilige huisjes’ en ‘in Sinterklaastijd moeten we de gemoederen vooral niet verder ophitsen’.

Ik ben me kapot geschrokken van de reacties naar aanleiding van een interessant, oprecht en genuanceerd interview met een vrouw die signaleert dat we in gevaarlijke tijden leven en dat we dus moed moeten tonen. Op moeten staan. Onze intentie uit moet spreken.

Foto: VARAgids
85 Reacties op “VARAgids verliest tientallen leden om cover Sylvana”


 1. Jayden Paupersma

  Als zelfs de linkse VARA-adept Silly Syl al niet meer lust…

 2. Marc E. Putto

  Prachtige kleurrijke photo zo met die mics pontificaal in beeld.

 3. q8

  gelukkig

  ,er is nog hoop,zelfs bij de rooie rakkers,
  goeie aktie,

  PIET MOET BLIJVEN,

 4. Hjn

  Mooi zo

  Hoe minder aandacht deze racist krijgt hoe beter
  Waardeloos engnens

 5. Sebastiaan

  Ik ben links en woon in Amsterdam. Zelfs ik had dit aan kunnen zien komen. Veelzeggend dat ze dat bij de VARA niet zagen. Ze hebben nog mazzel dat het er slechts 60 zijn. Ik snap mensen als Van Nieuwkerk ook niet. Nog niet zo lang geleden vond hij dat Sunny Bergman in Engeland context had moeten geven in plaats van met Pieten door een park te lopen en nu praat hij alsof heel Nederland ‘snapt’ (tussen aanhalingstekens omdat er helemaal niks valt te snappen aan toegeven aan leugens) dat Zwarte Piet ‘niet kan’. Gelukkig kukelen ze niet overal in dit land met open ogen in aperte leugens, VARA!

 6. achtmet

  Tja dat krijg je gratis op je boterham ,deze tante die mede ervoor heeft gezorgd dat heel Nederland op zijn kop staat vanwege Zwarte Piet .Dank je wel Vara en vooral het spook op de cover .

 7. Ricardo

  Volkomen begrijpelijk. Dat hoofd wil je zo min mogelijk zien. Hopelijk volgen er nog veel meer opzeggingen.

 8. Henk

  In de jaren 80 maakte de Vara zich nog druk om belangrijke zaken. Het zou logischer zijn om nu aandacht te besteden aan de patiënten van MC Slotervaart.

 9. Gracie Glam

  Begrijpelijk ik word tegenwoordig ook agressief van alles wat met sint en piet te maken heeft. Ik vind het knap dat lezers zich in kunnen houden en alleen de cover er maar afscheuren. Misschien kunnen ze de overgebleven varagidsen naar dartverenigingen sturen dan zijn we de komende jaren weer verzekerd van verschillende nederlandse dartkampioenen.

 10. Zorro

  Haha! Ze is zich kapot geschrokken. Als ze begrepen had hoe die oproerkraaier in de markt lag, had ze zich niet kapot hoeven schrikken. Wat een onnozelaar…

 11. Bears’den

  Het is echt helemaal haar eigenschuld..
  Je kan dingen op verschillende manieren zeggen, maar alleen al die kop van haar is zo afschuwelijk, en dan hoeft ze niet eens iets te zeggen..
  Als je haar ziet en hoort, ga je je gewoon aan haar ergeren!

 12. Grace321

  Hahaha netgoed💩👎👏

 13. Anouk

  Ik snap die hele Sylvana niet, zit ze daar vorige week weer bij DWDD met dat zelfingenomen lachje van haar, zo van; iedereen mag vinden wat hij wil ik trek me nergens wat van aan, sterker nog; ik word erdoor gesterkt.
  Dat DWDD deze haatzaaier weer een podium geeft is ook onbegrijpelijk voor mij.
  Al met al snap ik er weinig van,….

 14. Richard

  Wat moet je leven toch weinig zin hebben als je jezelf druk maakt om Sylvana op de voorkant van een televisiegids. Ik zie het bekant voor me, de gezichten van de vuurspuwende woestelingen als ze de televisiegids uit de brievenbus halen.

 15. Darius

  Men probeert die lui in hun bubbel daar in het westen al zolang aan het verstand te peuteren dat ze de feeling met het klimaat in den lande volledig kwijt zijn, maar die plaat voor de kop is zo dik! Nu leren ze het op een andere manier.

 16. Batman

  @Richard
  Vervolgens loop jij er weer op te reageren, dus hoeveel zin heeft je eigen leven dan?

 17. Momo

  Tja, dit is de waarheid die links niet onder ogen wil zien.

 18. Sebastiaan

  Hou toch op met je links-rechtsgejammer, Mоmo. Het komt zo simpel over.

 19. Angela

  Die vrouw heeft zo’n enge eigendunk, het is gewoon griezelig om te zien.. brrrr

 20. Remi

  Oplage-cijfers Vara Gids ;)

  1970: 493.614
  1990: 545.024
  2000: 503.573
  2011: 287.499
  2012: 264.722
  2016: 175.843
  2017: 174.589

 21. EGH

  Ik wil alle VARA-leden, en vooral diegenen die de cover af hebben gescheurd, met klem oproepen om het voorbeeld van deze zestig te volgen. Misschien gaan ze dan eindelijk voelen ipv horen hoe het overgrote deel van hun kijkers denkt.

 22. Joepie

  @Sebastiaan: helemaal juist.

 23. valerie

  Zo jammer dat je slavernij en discriminatie zaken, die we absoluut NIET moeten gaan ontkennen, gaat afspiegelen op een kinderfeest. Te triest voor woorden.

 24. Janu

  Vara redactie : je moet de boel niet ophitsen. En dan plaats je sylvana op de voorkant, man man man

 25. Momo

  @Sebastiaan

  Je wilt zeggen dat er geen linkse en rechtse ideologie bestaat? Wat kinderlijk naïef.

 26. Ben

  Waarom hadden die mensen überhaupt een abonnement op een links propagandavod als de VARAgids???

 27. Sebastiaan

  Doe niet zo flauw. Ik hoop in ieder geval dat je nu doet alsof je het niet snapt. Het is allemaal niet zo zwart-wit als jij het wilt doen overkomen. Zie mijn reactie van 15:57. Waarom denk je heel links, dus ook mij terwijl wij twee het toch echt eens zijn, over één kam te moeten scheren? Ik ken zo ontzettend veel linkse mensen die pro-Piet zijn.

 28. Pukala Pakito

  Toch nog hoop voor links…

 29. De grijpgrage rooie priester

  Tijd voor rituele boekverbranding van de Varagids dus.

 30. BijlmerStyle

  Ik had niet anders verwacht van die smerige tatta’s :)

 31. ox

  Bij DWDD werd ze ook,de vrijdag voor de intocht,op een sokkel gezet,het moet en zal door de strot geduwd worden,geen toeval maar een groter plan

 32. Krezus Jistus

  @ Ben: waarom uberhaupt een gids? Leg het eens uit aan iemand van een jaar of 20, een tv-gids. Lukt niet.

 33. Kaas

  Lukt wel.

 34. Curryworst

  Dit heuglijke nieuws maakt mijn dag goed.
  En dan te bedenken dat de ledenaantallen enorm teruglopen bij alle omroepen. Dan komt dit helemaal hard aan voor de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs.

 35. Zonder Naam

  Kan je die kop niet aanzien, vouw je gids dan een weekje zo dat je het niet ziet. Klaar. (Aldus een VaraGids-abonnee; geen Sylvana-fan verder)

 36. Vara-baas

  Meteen opzeggen, Zonder Naam!

 37. Momo

  @Sebastiaan

  Dan ben je misschien niet zo links als je dacht. Maar wees nou eerlijk, het is toch vooral links dat zo loopt te zeuren over racisme en Zwarte Piet en niet doorheeft dat de meerderheid van de mensen daar genoeg van heeft.

 38. Pim

  Reacties zoals van Pip sterken alleen maar het betoog van Sylvana over zwarte Piet. Hoe achterlijk kun je zijn?

 39. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Hadden die abonnees geen besef van welk blad ze lid waren? WoW!

 40. ox

  BijlmerStyle;goed dat je laat zien waar het echt om gaat;blankenhaat,geen gekwetste kinderen,inclusief feest blabla,maar gewoon ordinair racisme,veel geluk in je resort

 41. Britt Scholte Lover

  De vara gids is een linkse gids geworden, lees liever de Veronica magazine

 42. Henk

  Vooralsnog hebben dus 60 mensen hun abonnement opgezegd op de VARA-gids. Op een oplage van 160.000 abonnees (2017: https://verantwoording.bnnvara.nl/jaarverslag/s1096_bestuursverslag/s1121_marketexploitecommuni/s1123_varagids) is dat niet zo heel veel hoor

 43. Henk

  De intense haat tegen Sylvana Simons, die sommige mensen koesteren, blijft natuurlijk potsierlijk.

 44. A.M.

  Sylvana is een heldin! Kijken jullie morgenavond naar de documentaire over haar op NPO2 om 20.25u! En vragen jullie je maar af, hoe jullie het zouden vinden om zelf zo behandeld te worden , zoals jullie haar behandelen. Gelukkig is ze een sterke vrouw.

 45. Hunk

  Wat een humor, “met een vrouw die signaleert dat we in gevaarlijke tijden leven”. Jazeker een gevaarlijke tijd met al dat cultureel marxisme, gender politiek, bij wet bepalen wat je niet mag zeggen, censuur wat plaatsvind bij youtube, facebook en andere media.

 46. Henk

  Is @Het Conny van de Meester een boegbeeld van de ‘niet-racistische cultuurbewakers’?

 47. Robbie

  Als je voor Zwarte Piet bent, ga je niet bij de aankomst van Sinterklaas protesteren.
  Negeer die tegenstanders van Zwarte Piet en ga gewoon naar de aankomst van Sinterklaas. Nu hebben de relschoppers het overgenomen, daar wil ik als vriend van Zwarte Piet niets mee te maken hebben. Voor en tegenstanders hebben het feest verpest!

 48. Roy Saluhaki

  Ik heb nog nooit zo hard gelachen….. , “met een vrouw die signaleert dat we in gevaarlijke tijden leven”.

  Het idd een gevaarlijke tijd met al dat cultureel marxisme, vijfduizend gender politiek, bij wet bepalen wat je niet mag zeggen, censuur wat plaatsvind bij youtube, facebook en andere media.
  Ziekmakend.

  Tekst voor deel van Henk. Super Henk.

 49. Roy Saluhaki

  Ik denk dat ze gelukkiger zou zijn als ze zou leven in Afrika of in een ander land waar donkere mensen in de meerderheid zijn.
  Waarom kwelt ze zichzelf zo.

  Samen met jeppie airfryer zou ik ze graag uitzwaaien… op weg ergens anders naar een beter leven buiten europa.

 50. Royalty Richie

  @A.M. Wat nou “jullie?” Ik moet haar niet, maar zou haar nooit uitschelden. Waarom moet ik me afvragen hoe ik dat zou vinden als ik me aan dergelijk gedrag niet schuldig maak? Je bent zelf zo fout als wat met je generaliserdende opmerking.

 51. Peter Samos

  Een meisje van 9 zei tegen mij vandaag…

  “Ik zie al jaren een probleem met wat we noemen:
  De Restpieten.

  De restpieten zijn pieten die hier achterblijven omdat ze niet slim genoeg waren om op tijd te komen bij de boot .. ze blijven zonder werk … eindeloos wachten tot de baas weer terugkomt.

  We moeten ze brengen naar spanje.”

  Ik vind ook dat het onze plicht is. Het meisje is slim.

 52. Huib

  Zij noemt alles rascisme. Dit woord heeft dan ook zijn betekenis verloren. Iets rascistisch noemen is geen argument meer.

 53. aammehoela

  Had ik toch ook al eerder aangegeven. Veel linkse kiezers vinden dat Zwarte Piet gewoon moet blijven. Misschien valt het kwartje nu een keer.
  Hoe Sylvana er bijkomt om de verplichting van de veiligheidsgordel op een lijn te stellen met het verbieden van Zwarte Piet is mij een raadsel. Zeker als je bedenkt dat ze op Curacao en in Suriname met trots Sinterklaas met Zwarte Piet vieren.
  En ook in Nederland schijnt dat 50% van de “zwarte” bevolking ook gewoon vindt dat er niets hoeft te veranderen. Mag ook wel eens vermeld worden!

 54. Peter Samos

  We leven in de gouden eeuw van het Benoemen.

  We noemen alles racisme en discriminatie.

  Discriminatie betekent verschil. Die zijn er en zullen er altijd zijn. Dat los je niet met regels of wetten op. Tweede kamerleden hebben royale regelingen en gewone werknemers niet… ze discrimineren zelf als de teering.

  Racisme is natuurlijk slecht.. al moet ik zeggen dat veel allochtonen en hun nageslacht vaak stoute dingen doen… tsja.. dan creeert de groep wel een kijk op hun afkomst…
  Dan wil je als baas die mensen liever niet aannemen, das logisch.
  Politiek bestaat in nederland uit naive idioten die zelf nooit naast een allochtoon gezin hebben gewoond dat overlast veroorzaakt.
  Edwin Wagemakers Pekkida ….zou daarom een standbeeld verdienen .. en een Prijs voor opkomen voor de nederlandse samenleving zoals die nu is en moet blijven.
  eindeloos verf mengen geeft vieze kleuren en wij leven inmiddels in die vieze kleur.

 55. Hans S.

  Wat een arrogante zelfingenomen kop, je went er nooit aan.

 56. Godefroy France

  Zwarte piet moet blijven !!!!!

  Silly syl, in de zak van zwarte piet en met de stoomboot naar spanje, graag informatie over uitzwaaidag van dit vreselijke mormel, meteen bij1 opdoeken.

  Heb een afkeer van hooligans en dito voetbaltokkies,,,,,,, maar voor ééééén keer vond ik het een verademing, waar de politiek en politie al jaren de gekleurde werkschuwe tokkie terroristen toestaat om ons leven te verzieken, is het een logisch gevolg dat het volk reageert! heerlijk die lat erover, back to the sixties toen de mariniers ditzelfde geteisem tot de orde riep MMMMMMMMMMMM

  those where the days, toen was geluk heeeeeel gewoon !!!!!!!!!!!!

 57. Zwarte Krijger

  Als donker iemand ben ik ook tegen al die hordes kansloze nieuwkomers.
  De .. kom maar binnen met je knecht cultuur is …. waardeloos.

  Immigratie is binnen bepaalde grenzen een verrijking van een cutluur echter te veel water in de cola .. laat het vies smaken.
  In die vieze smaak zitten we nu .. dat klopt ja.

 58. jdj2050

  Met gevaarlijke tijden bedoelt Sylvana de reacties op hetgeen zij met haar haat agenda beoogd. Zelfs haar ex man zegt een beetje bang te zijn van haar agressieve standpunten.

 59. Stine

  Mag ik even een teiltje? Als ik haar zie wordt ik echt niet goed

 60. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Lekker bezig VARA. Bewust treiteren om dat gestoorde mens op de cover te zetten. Volgens mij willen ze van leden af.

 61. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Sylvana Simons is rijp voor een gesloten kliniek en therapie.

 62. JM

  En waarom moeten ze bij DWDD uitgerekend nu de Sint in het Land is Sylvana een podium geven, én op de cover zetten, én Dieuwertje weer een kulverhaal laten afsteken over Zarte Piet en ‘onze kindjes’…??

 63. Joop55

  Hoe meer aandacht je deze dragonder, hoe fanatieker de dragonders aan de overkant (PVV-tokkies) worden. Moeten we niet willen met zijn alleen.

 64. Nouri El Salam

  RTL is bezig met een nieuwe voetbaltalkshow als vervanging voor Voetbal Inside.

  Woensdag worden twee proefafleveringen van een nieuw studioprogramma met publiek opgenomen, zo bevestigt RTL aan het AD.

  VAn nu punt NL.
  In mei van dit jaar was op RTL7 de laatste aflevering van het zeer populaire Voetbal Inside met Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen te zien. De drie verhuisden naar Veronica en het programma ging door onder de naam Veronica Inside. RTL behield de naam Voetbal Inside, die onder meer verbonden is aan een online platform en wordt gebruikt voor live-uitzendingen op de zender.

  De naam van het nieuwe programma is volgens het AD nog onbekend. Ook is nog niet duidelijk wie de presentatie voor z’n rekening neemt, hoewel Bart Nolles en Simon Zijlemans worden genoemd als mogelijke kandidaten. Zijlemans is al verbonden aan het platform van Voetbal Inside.er

 65. Tissue Volspuiter

  Zelfs dat wijf haar ex waarschuwt voor haar psychische gesteldheid en om dat gedrocht vooral niet teveel aandacht te geven.

 66. Hans

  Blijft een gluiperige rooie kliek die denkt de meerderheid van NL te kunnen manipuleren

 67. Pluk vd Petteflet

  Wij wilden even wachten met een reactie plaatsen over Sylvana, anders is de toon misschien te hard. Dat zou toch zielig zijn?
  Och arme Sylvana. De hele wereld is fout en jij bent de enige die het bij het rechte eind heeft.
  Concluderend zou je misschien nu kunnen vaststellen dat jijzelf je beeld misschien een heel klein beetje moet bijstellen? Misschien?
  En je hebt dan nu wel de vrijheid om keer op keer op je bek gaan in de Amsterdamse Gemernteraad, maar dat spelletje is ook gauw genoeg uitgespeeld. Dat wordt ziekteverlof of burn-out. Alles op kosten van de gemeenschap.
  En dan geef je die boze buitenwereld de schuld ervan. Prima geregeld, zelfde liedje, andere woorden! Gratis geld. Talkshow-honoraria voor publiekelijk zielig doen. Gefeliciteerd Sylvana. Die jackpot heb je binnen. Groeten aan de burgemeester!

 68. ramone

  Jehh Pluk… jij lijkt heel goed geinformeerd.
  Een kind vanmiddag noemde het hele verhaal rond Sylvania …
  Een publiciteitsstunt om haar minderwaardigheids complex te compenseren.
  Ze telt nergens mee….
  Ze kan niet veel…
  Ze zegt niks interessants…..
  Ze begrijpt geen andere mensen….
  Ze snapt eigenlijk nergens iets van…
  Ze voelt zich constant verongelijkt…..
  … en ze vindt het heerlijk…. een leven in de publiciteit …. terwijl ze niks kan…..

 69. chris?

  Nou en ?

 70. Kevin de R.

  Een cover met een TBSer zou goed passen op de Kersteditie van de VARA gids.

 71. Flits Bom

  Als je er vanuit gaat dat maar 1 op de 1000 de moeite nemen om het op te zeggen begrijp je natuurlijk wel dat het probleem groter is dan die 60 opzeggers.

 72. Vincent

  De overgrote meerderheid van de bevolking wil het traditionele Sinterklaas feest met de originele Zwarte Piet.

  Enkele activisten willen dat niet en ook een groot deel van de media wil van het traditionele Sinterklaas feest af.

  Waarom keren veel media zich tegen de overgrote meerderheid van de bevolking ?

 73. WO!iter

  Volgens Johan Derksen verkocht een V.I. In zijn tijd beter met een blanke voetballer op de cover dan met een negert op de cover.

 74. Woi!ter

  Volgens Johan Derksen verkocht een V.I. Met een blanke voetballer op de cover beter dan V.I. met een donkere voetballer op de cover.

 75. KLM

  @Vincent, het gaat er om dat dat kleine groepje de rest hun mening wil gaan opleggen en nu is het Piet en morgen weer iets anders, daar blijf ik tegen strijden.

 76. Wf

  Het is o zo makkelijk om een zondebok te zoeken als de zaken niet meer goed lopen.
  Regent het, dan zal het wel de schuld van zijn.

 77. B klein

  Deze vrouw oprecht noemen geeft ook blijk van absolute gebrek aan mensenkennis. Deze vrouw is het toppunt van hypocretie!! Echt alles aan haar is ingestudeerd en fake. Gewoon een aandachtsjunk en golddigger.

 78. B klein

  Zij zaait haat, verdeling en een enorm verschil naar en over blanke mensen. En nu komt de oogst binnen. En dit is nog maar het begin. Ik voorspel dat de huidige meelopers (verraders??) haar binnen nu en 2 jaar “links” laten liggen. Sterker nog haar gaan veroordelen.
  Pauw/jinek en voorleesmoeder mattijsje twijfelen nu al. Krijgen in de gaten dat sponsors aan het verschuiven zijn. En ja de rode draad tussen al deze figuren lijkt uiteindelijk toch maar 1 te zijn.
  GELD. En daar doen ze alles voor!

 79. Nationalistische Conservatief-liberaal

  @B klein, goed gesproken.

 80. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Zou het kunnen zijn dat Sylvana een narcist is?

 81. Het Conny van de Meester

  Ze is gezakt voor de kappersschool, die brutale aap.

  Volgens mij kan ze het woord rassisme niet eens schrijven.

 82. Godefroy France

  Wat oh wat kan deze getinte medelander anders dan liegen, bedriegen, provoceren, zeiken, terroriseren, aandachttrekken, wie was ook al weer die dito getinte die dezelfde kwaliteiten had en opeens de natie bedroog met een fake kanker en vanuit een rolstoel het toneelspel aan het volk jankend mededeelde al was het maar om het wachtgeld veilig te stellen?

  OH ja singh varma of zoiefs, grote voorbeeld van silly syl!

 83. BRAAK

  Ik kan die kop niet meer zien. Een feestje verzieken van kleine kinderen, het erfgoed vertrappen van ons , schaam je eeuwig vals glimlachende griezel!!!

 84. willem

  Syilvana kan beter eens nadenken in wat voor mooi land wij wonen iedereen mag hier zijn mening hebben zij kweet haat tussen bevolking groepen . We hebben hier diverse feesten de Gay pride , drakenfeest , suikerfeesten , sinterklaas feest etc iedereen heeft wel een mening dan kunnen we niks meer organiseren laat iedereen in zijn waarde.

  Vrg groet de neutrale Piet

 85. Antoon

  Vanwege tijdgebrek nog niet opgezegd maar vanochtend toch nog gedaan.
  Wat een arrogantie van de Vara om deze op de Cover te plaatsen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.