Talpa luidt noodklok: ‘Kijkcijfers dalen, einde tv nadert’

Het wordt al jaren geroepen, maar nu is het echt aan het gebeuren: de laatste fase van het medium televisie is begonnen. De kijkcijfers lopen nu wel heel snel terug. Dat zegt Pim Schmitz, bestuursvoorzitter van Talpa Holding, in De Groene Amsterdammer. De televisie leek lange tijd immuun voor de problemen op de advertentiemarkt, maar vorig jaar daalden de reclame-inkomsten van NPO, RTL en Talpa TV samen met vijf procent. De problemen hebben tv-land bereikt, bevestigt Schmitz.

De scheidend Talpa-ceo zegt: “Het is heel grappig, we hoorden al tien jaar dat tv op z’n einde liep, maar daar zagen we niets van terug. En net wanneer je denkt dat het wel nooit zo ver zal komen slaat het toe. Dat was vorig jaar, opeens daalden onze kijkcijfers met double digits.”

Talpa is er nu heel druk mee om de mediaconsument 24/7 aan zich te binden. “Als ik ’s ochtends wakker word is het eerste wat ik doe het nieuws checken, op de telefoon of iPad die naast het bed ligt. Dat is het eerste mediaconsumptiemoment, daar wil je zíjn als mediabedrijf.”

Daarom heeft Talpa ook het ANP gekocht, om een toestroom van berichten te hebben voor een eigen nieuwsdienst“, vervolgt Schmitz, die niets kwijt wil over het door Talpa gekochte domein hetnieuws.nl.

Het naderende einde van televisie verklaart ook waarom Talpa zo zwaar inzet op het verzamelen van data van mediaconsumenten, zegt Nico van Eijk, hoogleraar media- en telecommunicatierecht.

Net als elke andere ondernemer gaat het De Mol ook alleen maar om de vraag hoe hij zijn bedrijf weer kan verkopen. “Hoe doe je dat? Door heel veel perspectief in een bedrijf te stoppen. Door Talpa neer te zetten als een nieuw Google of Facebook heeft De Mol direct meer waarde gecreëerd.”

Hij heeft niet langer een tv-bedrijf, maar een databedrijf. En dat verkoopt veel beter.”

Het De Groene Amsterdammer-artikel ‘Allemaal in Johns dierentuin’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen