Sylvana dacht vijf seconden na over DWDD-interruptie

Geplaatst op Sat 17 Nov 2018 om 11:00

Sylvana Simons heeft vijf seconden nagedacht over de DWDD-interruptie die haar hele leven veranderde. Dat vertelde ze vrijdagavond in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Simons kreeg in het voorjaar van 2015 tv-kijkend Nederland over zich heen toen ze Martin Šimek in de talkshow aansprak op zijn gebruik van het woord ‘zwartjes’. Ze wist toen al dat zo’n moment ooit zou komen: een moment waarop ze niet langer wilde zwijgen over racistisch taalgebruik in ons land.

De politieke diva: “Wat ik eigenlijk probeerde te voorkomen is hoe ik nu de laatste jaren leef, namelijk het moment dat er iets gebeurt waarvan je weet dat het het juiste is om er op te reageren en er op in te gaan, maar waar je ook van weet dat de gevolgen niet per se prettig zijn. Het moment is exemplarisch.”

Simons kon het ‘zwartjes’ van Šimek niet over zich heen laten gaan. Ze zat als tafeldame tegenover hem tijdens een item over vluchtelingen. “Ik heb me niets kwalijk te nemen, want ik heb af en toe gewoon die zwartjes meegenomen van zee naar boven en naar beneden. Eigenlijk ben ik heel lief voor ze en ik heb ze ook omarmd“, zei hij.

Daarop zei Simons: “Mag ik wat vragen? Die term die je net gebruikt, is dat grappig bedoeld of cynisch bedoeld?

Šimek: “Nee, dat is niet grappig bedoeld. Mijn vrouw is ook zwart.”

Simons: “Dat is geen excuus, hè?

Šimek even later opnieuw: “Eigenlijk ben ik lief voor de zwartjes.”

Van Nieuwkerk: “Sylvana wil liever niet dat je dat woord gebruikt.”

Šimek: “Wacht even, dat is nou niet belangrijk, dat komt weer met Sinterklaas.”

Drieënhalf jaar later kan Simons nog altijd makkelijk teruggaan naar dat moment: “Toen ik daar zat had ik een gesprek met mezelf van ongeveer vijf seconden. Daarin heb ik mezelf tientallen vragen gesteld: ga je iets zeggen? Ga je niks zeggen? Als je niks zegt, wat zijn dan de consequenties? Als je wel iets zegt, wat zijn dan de consequenties? Als je iets zegt, hoe ga je het zeggen? Hoe ga je je stem gebruiken? Van alles ging er door mijn hoofd in een paar seconden.”

Simons wist direct dat haar vraag consequenties zou hebben. “Ja, dat wist ik meteen, omdat het in Nederland zo gevoelig is. Ik heb mijn woorden in die paar seconden heel bewust gekozen. Ik heb in die paar seconden heel goed nagedacht over wat ik zou zeggen. Ik heb bewust gekozen voor een open vraag. Het r-woord heb ik niet gebruikt. Dat kwam ook niet bij me op. Er kwam geen beschuldiging bij me op, maar wel de oprechte vraag: waarom gebruik je dat woord?

Haar leven veranderde. “Na de uitzending zette ik mijn telefoon weer aan en ik leefde wel opeens in een ander land, ja. Er was haat, onverbloemd racisme, seksisme.”

Men zei: ‘Waar haal jij het lef vandaan om hem die vraag te stellen?’ Wat men mij denk ik kwalijk nam is dat ik liet zien door het stellen van een vraag wat er aan het gebeuren was. Dat is iets wat we in Nederland moeilijk vinden om te accepteren dat het in ons land gebeurt. Ik liet ook zien dat je het kennelijk dient te ondergaan en je het niet ter sprake mag brengen.”

Foto: BNNVARA
148 Reacties op “Sylvana dacht vijf seconden na over DWDD-interruptie”


 1. Dat vind ik er van.

  Geen aandacht aan die muts besteden, de beste oplossing.

 2. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Zou fijn zijn als ze vaker na zou denken.

 3. Curryworst

  Dat waren dan de enige 5 seconden in haar leven dat ze nadacht.

 4. Tom

  Toffe gozer, die Roland Kahn.

 5. Michel

  Het grappige en cynische is dat ze zegt dat Nederland gevoelig is, maar vergeet hierbij in de spiegel te kijken. Zij is gevoelig waardoor zij met een paar trawanten het hele land probeert te verdelen. Beetje oorzaak – gevolg mijn inzens

 6. Rick

  Ga terug naar je jungle invasieve exoot.

 7. Sören L.

  Waarom zijn de racismeroepers zelf vaak de grootste racisten?

 8. Sven

  Walgelijk mens.

 9. Pim

  En met een reactie zoals die van Rick wordt Sylvana’s betoog alleen maar bevestigd.

 10. Trien

  Zuur, zuurder , zuurst. Mislukt als ‘ster’, mislukt als golddigger , dan maar jezelf erg belangrijk vinden en verongelijkt leven. Carpe diem!

 11. Gerdien

  MC citeert vaak twitterreacties bij wijze van nieuws of om het eigen gelijk te bevestigen maar nu ineens niet. Terwijl éen minuut op twitter gisteravond alleen maar gelijk van Simons bevestigde: racistische bagger van types die daar ook nog eens trots op zijn. Zielig, hoor.

 12. ano@niem.nl

  Doodzwijgen en geen aandacht meer geven. Ik zie vandaag ook foto’s van mensen die wederom de racisme-kaart trekken en daarmee heel Nederland afdoen als racisten omdat we vasthouden aan zwarte piet dat nu eenmaal bij het kinderfeest Sinterklaas hoort.

  Ik ga me toch ook niet met de Ramadan bemoeien? Ieder zijn feest, vind je het niet leuk dan kom je niet en vier je je eigen feestje.

  Het valt bovendien op dat de “actiegroepen” bestaan uit kleine groepjes werkeloze bijstandstrekkers die niets anders willen dan een kinderfeest verstieren met belachelijke meningen en uitingen.

  Stoppen met dit soort paupers nog aandacht te geven.

 13. JohanV

  Simons is zelf de grootste racist, maar dan omgekeerd.

 14. Pluk vd Petteflet

  Wraak.
  Daarom. Gaan we iedereen en z’n moeder beschuldigen van racisme, seksisme, individualisme, inclusieviteitsstoornissen, gekleurde bril symptomen en wat ze er ook bij verzint. Het gaat maar door. Aandacht is zuurstof.
  En nu dus een beetje prutsen in de Amsterdamse Gemeenteraad.
  Nederland pakken we z’n Zwarte Pieters af.
  Dat zal ze leren.

 15. SOLANGE

  Gestoord wijf krijgt steeds aandacht,.moet je die arrogante kop zien…ze vindt zichzelf wat….de grootste racist van Nederland….

 16. SOLANGE

  En die kwal van een Matthijs maar slijmen… hij zat
  zowat in dr reet en die gilgeit Marie ook….zum kotsen dat VARA zooitje…

 17. Remi

  Tja … een land krijgt de “politici” die het verdient ;)

 18. Zaterdag

  Ik schaam dat ik nederlander ben als ik al deze racistische opmerkingen lees.

  Walgelijk.

 19. aammehoela

  De docu die door de EO wordt uitgezonden. Maar ze durfde het feit dat 68% voor Zwarte Piet blijft te nuanceren en te vergelijken met de veiligheidsgordel. Ook toen was een meerderheid tegen, maar de verplichting werd toch doorgezet. Hoe ze het lef heeft om mensenlevens te vergelijken met die onzin over racisme van Zwarte Piet zegt genoeg. Neen, in een terugblik werd trouwens ook wel duidelijk wat voor type ze is. Op een fatsoenlijke wijze kun je niet met haar in discussie gaan. Ze is een betweter. Een naar wijf dus.

 20. Klaasje

  Of je het nu wel of niet met haar eens bent: diep respect dat ze zo blijft strijden voor iets waar ze achter staat en wetende dat ze weer al deze shit over zich heen krijgt.
  En aan de reacties te lezen heeft ze zeker een punt!

 21. Ruud

  wat zaterdag zegt. De reacties zijn echt om je kapot te schamen. Ook als je het niet met iemand eens bent dan is dat geen vrijbrief om zo te reageren. Dat geldt voor als je het niet eens bent met Wilders net zo goed als dat je het niet eens bent met Sylvana.

 22. Stokslobberje

  @SOLANGE

  Je kan je eigen risico zeker niet betalen?

 23. Mark

  Wij zeggen al sinds jaar en dag zwartjes als we “getinte” mensen zien. Wat is daar mis mee. Ze zijn toch ook donker. Wat moet je dan zeggen? Bruintjes? Ik voel me ook niet gediscrimineerd als donkere mensen het over “die blanken” hebben.

 24. aammehoela

  Zaterdag, ik zou me kapot schamen als we gelijk de niet-Nederlanders meteen gelijk geven over Zwarte Piet. En bovendien, waarom nooit de vraag waarom op Curacao en Suriname Sinterklaas gewoon met Zwarte Pieten wordt gevierd zonder gedoe. Ik heb dat nooit begrepen. Je zou verwachten dat ze juist daar moeite mee hebben, maar ze vinden het daar juist een eer om als Zwarte Piet rond te lopen. Tja, het zijn ook geen Ghanezen denk ik dan maar.

 25. KLM

  De media wakkert het vuurtje lekker aan, dag in dag uit.

 26. Carmen

  Klaasje en Ruud scheren, net zoals Sylvana, iedereen over één kam. “De reacties”? Gooi alles en iedereen maar op één en dezelfde hoop.

 27. Sandra Grep

  Vandaag weer lekker liegen.

 28. Erik

  Als dit vreselijke wijf nog een podium krijgt dan is het ALTIJD bij de VARA!

  Je zou je tv gids abonnement toch opzeggen man…

 29. robb

  aammehoela : Heel eenvoudig iedereen is zwart .

 30. Wijze van Zion

  Haar verdienmodel spreekt me totaal niet aan…..

 31. Brian

  Zwarte Piet is geen racisme, Sil. Het is een conventie. Mensen hebben er geen enkele bijbedoeling bij. Als je het zelf ongemakkelijk vindt, zeg dat dan. Dan kun je wellicht ook nog op wat begrip rekenen, maar iedereen uitmaken voor racist is de enige reden waarom je zoveel geharnaste opinies tegenkomt.

 32. Nou

  Ik ben geen fan van dr… verre van.. en ook veel van haar standpunten deel ik niet, maar kom op. “Zwartjes” is gewoon heel denigrerend. Slechte woordkeuze. Ze had daar een goed punt, alhoewel ze daarna weer doorsloeg.

 33. Marc

  Mevrouw Simons overweegt een klacht tegen de medicijnenindustrie i.v.m. de vele witte
  pillen.
  Ze vergeet 1 ding, ze werken wel!

 34. Albert

  Silvana Simons is de echte racist. Een manipulatieve, zichzelf bewonderende, kortzichtige, publiciteit zoekende domme vrouw.

 35. Arie

  Ik wentel en koester mij in mijn slachtofferrol
  Ik ben Sylvana en heb een heel zwaar leven.
  De eerste 30 jaar van mijn leven was ik slaaf en ben ik zwaar mishandeld, beschimt en gediscrimineerd….. ik ben een echte droeftoeter.

  Zo’n muts moet zich diep en diep schamen. Alle kansen gekregen in de Nederlandse maatschappij dankzij haar kleurtje. en maar klagen, en maar zeuren, en het allerergste is dat ze nog steeds een podium krijgt met dat ontevreden sacherijnige smoelwerk.

 36. Niko

  Racisme is een excuus om hun zin door te drijven. Het slaat nergens op. Net als de verwijzing naar het slavernijverleden, ook zo zielig en nutteloos argument tegenwoordig. Er is niemand die nog leeft is slaaf geweest. Bullshit argumenten dus.

  Racisme schreeuwers zijn zelf de grootste racisten. Zij zijn immers degene die het onderscheid maken en zich zelf in een ander hokje plaatsen en vast zitten in hun zwart/wit waanbeelden.

 37. Godefroy France

  Haar grote frustratie is; “too white to be a black bitch, too black to be a white bitch”
  resultaat just a bitch, zelfs als golddigger is ze uitgekotst !

 38. Remi

  https://twitter.com/twitter/statuses/1063755072503451649

  Eindhoven de Beste !!!

 39. MM

  Kick out ……..

 40. Weg Ermee

  En daarom kijk ik al jaren geen DWDD meer!

 41. Adriaan

  Wat een contrast op een avond, eerst azijnpisser Sylvana en amper een uur later een stel multiculti voetballers die heel Nederland in euforie achterlieten en die als team die zwartgallige onruststoker deed vergeten.

 42. liefkleinhertje

  Misschien dacht Sylvana Simons dat de Heer Simek uit Armenie kwam want de massamoord op die mensen werd maar even vergeten toen zij met haar Denk trawanten in bed lag

 43. Frenantius

  Sylvana, het is niet jouw boodschap maar jouw persoon dat de mensen doet steigeren.

 44. Momo

  Laten wij niet meer zwijgen over haar racistisch taalgebruik!

 45. Momo

  @Klaasje

  Dat is juist het punt. Ze strijdt helemaal niet voor iets waar ze achter staat. Ze is gewoon een zieke vrouw die aandacht wilt.

 46. K

  Ik heb maar 5 sec nodig om te horen en zien dat zij compleet gestoord is…haar ex Kahn denkt er in ieder geval net zo over.

 47. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Sylvana Simons een super foute vrouw die leeft van het polariseren en het aanzetten tot racisme omdat ze gewoon het bloed onder je nagels vandaan haalt. Mensen worden door haar wel racistisch.

  Eigenlijk heeft ze therapie nodig en moet de samenleving beschermd worden tegen haar.

 48. Rita

  Ik vind het Sylvana een serieus geschift zwartje waarvan ik hoop dat ze Nederland zal verlaten voor haar thuisland Suriname.

 49. Joost

  Zwarte Piet Sylvana is gek. Ze zaait haat deze negerin. Ze liegt ook alles bij elkaar volgens mij.

 50. Joost

  Zwarte Piet Sylvana is gek. Ze zaait h^^t deze n*egerin. Ze liegt ook alles bij elkaar volgens mij.

 51. Media-courantist

  Zwartjes slaat ook nergens op.

 52. Trutlana Simons

  Wie doet er mee handtekeningen verzamelen met een petitie voor haar verwijdering uit Nederland. Gaat geen enkel resultaat opleveren behalve dat ze niet meer kan ontkennen dat de Nederlandse bevolking haar echt liever kwijt is.

 53. Wilhelmus

  Als ik bovenstaande reacties lees schaam ik me een Nederlander te zijn. Wat een haatvolk is het geworden.
  Ik was nooit zo.n fan van Sylvana maar ze heeft zeker een punt. En nog heel wat werk te doen als ik de tokkiereacties hier lees.
  De reacties bewijzen haar gelijk.
  Ik neem mn petje af voor haar.

 54. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Rob van Daal & Co – Oh Sylvana

  https://www.youtube.com/watch?v=Fz9jGhCXCEE

 55. me

  wat zij jaren geleden is begonnen in de media, nl de anti zwarte piet hetze is vandaag weer ontaard in rellen en vechtpartijen over de rug van de kinderen
  als je het zo oneens bent met wat hier gebeurt, ga dan WEG

 56. Dirk

  Wilhelmus kent die Simons niet.
  Deze mevrouw sloot zich aan bij die Denk partij. Dan val je bij mij af.
  Zij zorgde voor veel onrust over haar opvatting, dat we in Nederland ernstig allemaal discrimineren.
  Zij heeft discriminatie en huidskleur tot haar verdienmodel gemaakt.
  Als je anti Nederland bent, waar men verschrikkelijk tolerant is, je alle vrijheid hebt, maar je blijft maar recalcitrant, negatief en er deugt niks aan ons:
  ” welnu mevrouw Simons, niemand zal U toegang tot het eerste de beste vliegtuig weigeren om naar uw land van herkomst te verdwijnen en nooit meer terugkomen svp.

  Die van Nieuwkerk is een misselijke linkse nagemaakte clown aan het worden, door voor de zoveelste deze oninteressante altijd negatieve mevrouw weer eens een podium te geven.

 57. Jomanda

  Wat een negatieve energie heeft die zwarte vrouw. Onbekend voor het merendeel van de mensheid, is sinds 1993 al een kolossale oorlog van goed versus kwaad gaande in de subtiele zones van het Universum. Van tijd tot tijd in de geschiedenis, verkrijgen subtiele krijgsmachten van het kwaad voldoende spirituele energie om een poging te doen om een demonische koninkrijk te vestigen in het Universum. Een van de manieren waarop ze de mensheid bemoeilijken via deze subtiele oorlog is door het planten van gedachten van ongepaste of kwaadaardig onrechtvaardig gedrag dat mensen afleidt van de bezigheid van spirituele groei en waardoor dus de Raja en Tama componenten in de atmosfeer intensiever worden.

  Omdat de meeste mensen zich niet bewust zijn van deze oorlog, realiseren ze zich ook niet dat de gedachten die zij mogelijk ervaren, hun oorsprong wellicht hebben vanuit negatieve energieën in het spirituele rijk. Het is alleen door middel van regelmatige spirituele oefening dat we zulke voorvallen en ervaringen kunnen leren begrijpen en inzien, en ook het effect ervan kunnen overstijgen en er tegen beschermt te worden.

 58. Lies

  De deuren zijn weer open gezet. This should be fun to read?

 59. Joop55

  Zij is de vrouwelijke versie van Greet maar dan van het omgekeerde. Allen bout.

 60. arie

  Ja, die linkse rakker en zakkenvuller van Nieuwkerk zit achter de schermen zich rot te lachen.
  Omdat hij telkens, vanuit zijn en vara’s perspectief, er in slaagt mensen uit te nodigen, met verhalen die ons al vele malen zijn vertoond en weten, teneinde met zijn standaard gasten, maar weer eens een discussie los te maken , zodat hij publiciteit heeft. Flauw ventje.Kom eens wat met nieuws joh.

  Mevrouw heeft voor ons land geen enkele toegevoegde waarde, oninteressant mens.
  Niet bij van Nieuwkerk.

 61. Geronimo

  Waarom krijgen borderliners als Simons en Peter Air zoveel aandacht in de media. Welk ziek idee steekt daar achter.

 62. Ben

  @Lies

  Je lijkt wel een karikatuur met al dat Engels van je. Volgens mij ben je gewoon keihard aan het trollen.

 63. Wanda

  Ben, dat wijf is zo druk bezig met haar aanstellerige Engelse woordjes, dat ze niet meer oplet hoe ze Nederlandse woorden spelt.

 64. Lies

  Mijn Engels is net zo slecht als mijn Nederlands, ik heb een vies stinkkuťje, een vette dikke reet en kleine borsten – cup a.

 65. Martin

  Niet 1 kritische vraag van presentator/graaier Van Nieuwkerk.

 66. De Witte Motor

  Zelfs in Suriname wordt wordt ze gehaat.

 67. Samba-boy

  Lies, ik wil dat stinkende splеetje wel schoonl¡kken. Heerlijk.

 68. Ano

  Wat een walgelijk reacties. Dat hier niemand ingrijpt is een gotspe. En kennelijk heeft Sylvana we punt als je kijkt wat voor bagger racistische troep mensen uitkramen. Om te kotsen zijn die seksueel gefrustreerde alt right gekkies.

 69. Henk

  Lucht dat nou op: met zijn allen geobsedeerd verbaal over één persoon heen kotsen?

  Dapper hoor!

 70. Carmen

  Lekker iedereen over één kam aan het scheren, Henk?

  Dapper, hoor!

 71. Luypen

  @Geronimo,
  Waarom zo afgeven op een zwakte van iemand die daar niets aan kan doen en er al helemaal niet om heeft gevraagd? Als je niet weet wat borderline inhoudt, doe je er beter aan mensen er niet van te beschuldigen.

  https://www.nieuwezijds.nl/thema/borderline/levenvaneenborderliner.html

 72. Henk

  @Carmen, heb je iets met kammen?

 73. Darius

  Henk, heb je iets met kаnker?

 74. Ben

  @Ano

  Nee, jij klinkt lekker tolerant.

 75. Papa

  Meteen alt right er weer bij halen, Ano. Ik heb tijdens de laatste verkiezingen op GroenLinks gestemd, verre van alt right dus. En zal ik je eens vrtellen wat ik van Sylvana vind? Dat vind ik een smerige, achterbakse, leugenachtige stooktrol.

 76. Papa

  Meteen alt right er weer bij halen, Ano. Ik heb tijdens de laatste verkiezingen op GroenLinks gestemd, verre van аlt right dus. En zal ik je eens vrtellen wat ik van Sylvana vind? Dat vind ik een smerige, achterbakse, leugenachtige stooktrol.

 77. Papa

  O, en ik ben Amsterdammer. Dus dat gejammer dat Amsterdam anti-Piet is, is ook kul. Ik ken zooo veel stadsgenoten die niks tegen Zwarte Piet hebben. Die gillen alleen niet zo hard en vaak.

 78. pikzwartepiet

  kick out sylvana

 79. piknigger

  kick out sylvana

 80. Kevin de R.

  De populariteit van de geboortenaam Sylvana heeft deze trol in haar eentje de nek omgedraaid.

 81. lies

  kick out sylvana

 82. achtmet


  Ik wordt helemaal gek van die black bitche
  ! Wat een gestoord wijf Laten we een collecte houden die er voor zorgt dat ze een enkele reis naar het mooie Suriname cadeau krijgt. Kan ze mooi bij Ome Desi B op visite gaan en uitjanken .K

 83. kickoutzwartepiet

  kick out sylvana

 84. Razist

  Ik zou graag wat lelijks willen zeggen over Silviana echter woorden als zwoertjes en het N woord….. gaan voor mij wel een grens over.

  Silvania mag natuurlijk zeggen wat ze vindt. Dat is ook vrije meningsuiting.
  Ze heeft alleen een talent om irritant te zijn.
  Ze had kunnen zeggen dat ze zich gekwetst voelt door Simek zijn taalgebruik.. dat het haar het gevoel geeft dat ze ongelijkwaardig is… zwoeartjes .. is natuurlijk ook een minderwaardige uitdrukking.

  Gelukkig is ze ook een goed voorbeeld. Zij is er een die WEL werk heeft.
  Dit in tegenstelling tot vele anderen.. van de Sub Spanje Stam.

 85. Nouri El Oranje

  mooi gezegd man.

 86. Frans van Ostade Landman

  Ze heeft nare ideeen echter ze werkt wel.
  De Suri-Namie Stam staat om een reden niet bekend als een tot werk neigend volk.
  Maar goed de Linksies in ons land pleuren ons land graag vol met kanslozen.
  Daarom zie je populisme ook zo heel erg opkomen, als correctie op de multi-culti kotz van links nederland. (beide nare ontwikkelingen)

 87. Wo!iter

  ZWARTE PIET ZWARTE PIET IETS ANDERS KOMT ER NIET.
  DE ROETVEEGPIET IS GEEN PIET. ALLEEN SINTERKLAAS EN ZWARTE PIET EN ANDERS NIET.

 88. Herman

  @ Wo!iter
  Vergeet je schoentje niet te zetten straks.

 89. Wo!iter

  Sylvana stopt wat in mijn schoentje

 90. BijlmerStyle

  Achterlijke tattas. Gelukkig zijn jullie in mijn wijk al zwaar in de minderheid. Dat de rest van Nederland maar snel mag volgen :D

 91. Herman

  @ BijlmerStyle
  Jouw wijk is lang geleden verknald door jouw soort.

 92. Uffie Vanvoorde

  ik hoorde .. echt waar.. een kind van 9 zeggen… de Pieten werken erg goed en hard.. zolang ze werken onder wit management van die ouwe man.(sinterklaas)

  Ik had tranen van geluk in mijn ogen.
  Hier zag ik een glimp van de betere toekomst na ons waarin ze herstellen wat wij allemaal hebben weggegooid .. te grabbel hebben gegooid.

  Zoals iemand anders hier al zei…
  Sylvana – De heksenmusical.

  Zang en dans .. Robert Jensen
  regie en piano… Geert W.
  productie .. Sjerrie Baudet

  binnenkort in het theater.

  PS .. term zwartjes of het N woord is onacceptabel.
  We kunnen het oneens zijn met wat ze zegt maar het is wel haar recht.
  Ik ben blij dat ze het op tv zegt .. zo is de tv nog een beetje interessant tegenwoordig.

 93. Samba-boy

  @BijlmerStyle

  Is dat niet lastig met schijten en afvegen, dat je reet dezelfde kleur heeft als wat eruit komt?

 94. Herman

  @ Samba-boy
  De anus van een aap is roze.

 95. Wo!iter

  Al dat bruine dat in dit land maar gratis geld zit te ontvangen.

 96. Herman

  @ Wo!iter
  Dat hebben ze goed bekeken.
  Jij loopt maandagochtend weer achter een vuilniswagen.

 97. Donkere Krijger

  Ik werkte als Piet vandaag zwart bij.
  Een keer per dag kan ik wel werk vinden.

 98. Donkere Krijger

  Niemand zegt nee tegen gratis geld.
  Ik zeg altijd dat ik nergens kan werken omdat ik word gediscrimineerd.
  Kan ik tenminste uitslapen.

 99. Herman

  @ Donkere Krijger
  Je zal wel moe zijn, na een lange dag hard werken.

 100. Robert

  Haal dat mens in godsnaam van de buis.
  En geef haar een taakstraf verplicht voor zwarte piet te spelen.

 101. Donkere Krijger

  @Herman
  Ik doe niks, dat zeg ik net.
  Mijn vingers optillen om dit bericht te typen is me al bijna teveel.
  Geef me nog meer van jullie witte geld.

 102. Wo!iter

  Donkere Krijgerduwt zijn bruine staaf achterin Lies haar rosse k u tje

 103. Donkere Krijger

  Werk ik vandaag een keer als mezelf, als piet.. wel zwart werk natuurlijk :)…..
  ja dan ben ik nu moe.

 104. Wo!iter

  Nu nog even een potje n e u k e n want moet vroeg op op mn kijkcijferberichtje weer te plaatsen.

 105. Donkere Krijger

  1 keer werken is me eigenlijk al teveel.
  Ik ben ziek van die inclusieve samenleving… ik blijf liever gewoon werk vrij.
  Jullie witte verzinnen steeds nieuwe dingen om ons rustige leven om te zetten in betaald werk en opbouw van de samenleving…
  wij donkere mensen moeten wel werken en… de Islamistan-stam niet?
  Dat is pas discriminatie.

 106. Claudia

  Sukkeltjes.

 107. Roekie Samuel

  Ja wij hollanders meten graag met meerdere maten.
  We betalen vrouwen voor het zelfde werk.. ook niet even veel als de mannen.
  Van de ene wet mag je geen gladde vloer want dan kan je uitglijden.. van een andere wet moet je wel een gladde vloer hebben want anders kan de die niet goed schoonmaken.
  Wij hollanders regelen graag alles dicht, hoe meer regels hoe beter.
  Er kunnen altijd nog veel meer regels in dit land bij.
  Zo mis ik nog wel zeker vijf honderd verkeersborden.

 108. Roekie Samuel

  Heb je al bij Defensie geclaimd?

  De wapenknallen beschadigen je oor… is claimen. (oefenen kan niet met oorbescherming)
  De chroom zes verf of giftige wapenolie.. is reden tot claimen…
  De militaire voertuigen, of marineschepen of straaljagers, hebben geen roetfilters, die vieze deeltjes adem je in … is reden voor claimen.
  Sterke radaremissie…. geeft je dna schade… is reden voor claimen…

  Bevecht de overheid met haar eigen middelen… wordt .. een patriot…
  Laten we allemaal solliciteren daaroo en wat verdienen.

 109. Relativeer

  Wat een haat… goed voorbeeld voor de kinderen ook…

  Schaam jullie allen

 110. Gerjo

  Ze moeten eens ophouden om haar een politica of politieke diva te noemen. Want dat is ze niet. Tot nu toe kun je haar politieke carrière als mislukt beschouwen.

 111. Mark

  Sylvana is een moedige vrouw. Kunnen velen een voorbeeld aan nemen.

  En de reacties hier zijn vreselijk. Geeft de staat van dit land aan en dus moet Sylvana doorgaan met haar werk. Mijn steun heeft ze.

 112. Holtor

  @Mark: 100% mee eens

 113. Wu

  100% mee oneens. Ik keek altijd met veel plezier naar Het Sinterklaasjournaal, maar de laatste jaren kijk ik niet meer vanwege de nare bijsmaak die ik krijg dankzij o.a. Sylvana. Zij en anderen proberen aan te geven dat Sinterklaas niet voor iedereen leuk is door het feest voor de rest te vergallen.

 114. Robert

  @mark
  Of het een moedige vrouw is weet ik niet maar wat ik wel weet is dat ik mijn hele leven niet racistisch ben geweest en dat wil ik graag zo houden.
  Op de een of andere manier heeft zij de “gave” om rassisme aan te wakkeren en dat hebben heel veel mensen.

 115. Echte Nederlander

  De reacties op dit artikel zijn zo beneden alle peil dat ik er misselijk van word. Mensen luister nou eens wat je zegt!

 116. Chantal

  Het woord “zwartjes” gebruik je ook niet op die manier en in deze context. Sylvana stond in haar recht om hier iets over te zeggen. Dat had de presentator eigenlijk moeten doen. Dit was gewoon geen stijl, ongeacht wat we allemaal van Sylvana vinden.

 117. Robert

  Ik wil Martin Simek weer terug in de DWDD !
  En de termen “zwartjes en witjes” kunnen wat mij betreft gewoon gebruikt worden.
  Je kunt overal iets achter zoeken het moet niet nog gekker worden.

 118. age

  We zijn geen racisten he…maar….

 119. Claudia

  Sylvana is een zeurderige ex-TMF muts die haar smoel moet houden.

 120. Claudia

  Zwarte Piet blijft zoals hij altijd was en criminele en terroristenclubs als Grauwe Eeuw KOZP en Majority Perspective dienen net als bepaalde motorclubs verboden te worden

 121. Mark

  @robert Racisme kun je niet aanwakkeren. Dat ben je of niet. En racisme is iets smerigs.

 122. Network

  Racisme ben je of niet? Er heeft weer een anti-Piet te diep in het glaasje gekeken, hoor!

 123. Momo

  @Mark

  Wat een ongelofelijke onzin. Racisme is niet aangeboren. Als je ouders of omgeving je het kunnen bijbrengen, dan kan een negatieve, hatelijke EN racistische vrouw zoals Simons dat ook. Zeker als ze doet also ze namens een heel ras spreekt.

 124. Alexander

  Ik heb het al eens geschreven, zij is de ex van zwarte piet, die heeft haar eruit geschopt omdat ze bleef zeuren dat hij wit moest worden.

 125. Het Conny van de Meester

  Geef die verongelijkte rotkop een banaan.

 126. Robert

  @mark
  Nou Mark aanwakkeren of niet, haar uitlatingen werken als een rode lap op een stier.

 127. kampie

  Die anti-racismelui zijn net zo erg als Hitler

 128. kampie

  Die anti-racismelui zijn net zo erg als Hi t ler

 129. Robert

  Over discriminatie gesproken.
  Er zijn in Nederland veel kinderen met een rode haardos.
  Neem nu maar van mij aan dat deze kinderen enorm worden gepest en dat moet natuurlijk niet en dat geldt ook voor donker gekleurde mensen!
  Het verschil is dat je deze grote groep roodharige mensen er niet over hoort.
  Anderen zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

 130. zwartje

  ik hou van zwarte piet

 131. Q

  Kick out Sylvana de h^^tzaaier.

 132. Slimpie51

  Beste mevrouw Simons, Het gezeur over zwarte piet is racisme , moet maar eens afgelopen zijn.!!
  Ik mag u van harte deze film aanbevelen. Zie onderstaande website, Met vriendelijk groet

  http://www.wildgeraasdefilm.nl

 133. Roos

  Sylvana met haar scheve bek en nep haar, de zelfbenoemde Godin die antwoorden ontvangt via en zich laat leiden door de planeet Mercurius. Deze vrouw is getikt en zoekt aandacht. Haar kinderen schamen zich vast voor hun dwaze moeder en haar vriend holt op een dag gillend weg bij deze energie verslindende vampier.

 134. Bears’den

  Zij maakt onze traditie kapot!
  Het zijn de volwassenen die het zien als racisme, niet de kinderen!!
  Je moet de ouders van de kinderen die racistisch zijn, straffen!
  Kinderen die andere kinderen beledigen, hebben rotte ouders, maar dat betekent niet dat het sinterklaasfeest racistisch is! Verre van dat!
  Ik ben zelf donker en heb altijd met plezier sinterklaas gevierd, ondanks dat ik ook wel is als zwartepiet ben uitgescholden.. Maar dat komt niet door het feest, MAAR DOOR DE OUDERS!

  We moeten racisme aanpakken, maar zwartepieten moeten zwart blijven! Dat is onze traditie en ons feest!!

 135. achtmet

  Zie die trol eens zelfgenoegzaam kijken ! Brr het zal je vrouw maar zijn ,wat een lelijk schepsel !
  Ik beklaag de kinds van haar met dit monster .Kick out dat wijf !

 136. RennendeRukker

  Wat een vreselijke graftak is dat stinkhok…opflikkeren teringteef

 137. west

  JUist @ Bears`den En die blanke volwassene anti piet figuren liggen straks in de zomer lekker in de zon , want dan willen ze een bruin huidje, omgekeerd ra ci sm e dus!!

 138. strontveegpiet

  ik hou van een echte zwartepiet en anders niet

 139. ArmeKinderen

  Boos worden heeft geen nut, maar ik ben wel degelijk teleurgesteld. Ik ben net vader geworden en had graag mijn kinderen het zelfde speciale gevoel willen laten ervaren als dat ik vroeger van mijn familie meekreeg.

  Ten eerste vind ik het jammer dat Nederland dit überhaupt toelaat, maar wat ik nog erger vind is dat zwart met een bruine huidskleur wordt geassocieerd. Over slavernij te beginnen.. Wie van jullie buiten dat kleine stukje geschienis uit je schoolboek of het verhaal van je groot groot groot ouders in kwadraat is hier als slaaf behandelt?

  Ik ga met alle culturen om, waarbij elk van hun met een gezond verstand durft te zeggen dat dit onzin is. Waar ik mijzelf echt diep voor schaam is dat dit land het toelaat om kleine kinderen te laten huilen, waar zij eigenlijk kind kunnen zijn en dit als een sprookje horen te ervaren.

  Rode lippen, gouden oorbellen, sierlijke kleding en een niet bruine maar zwarte huidskleur. Laat u mij alstublieft zien welke slaaf er ooit zo bij heeft gelopen. Zijn zij ook echt zwart? Wilt u het racisme noemen? Ze lopen er aardig vrolijk bij.

  Zal ik jullie dan nog iets grappigs vertellen? Ookal is dit door een klein groep donkere mensen inwerking gezet, zouden jullie eens moeten opletten welke huidskleuren de demonstraties voeren. Ja, daar schrik ik inderdaad van. Sensatie makers..

  Zonde dat al het sierlijke weg wordt gehaald, desalniettemin ging mijn kindje met een mooi pietenmutsje en zwarte smink de straat op om andere pieten te verwelkomen.

  Ik hoop dat dit snel ophoud, anders kunnen ze beter Krampus zoals in het Oostblok vieren, want de kindjes worden nu toch al bang gemaakt.

  Het wordt eens tijd om in plaats van alles toe te laten maar eens een keer actief te ondernemen. Voor de mensen die dit mooie kinderfeest met racisme associëren: Word wakker, het is 2018 iedereen heeft hier de kans om het te maken door er hard voor te werken en de enige zweep die wij hebben is de belastingdienst die iedereen ondervindt.

  Erg jammer.

 140. Mr. Theo

  Het is toch ook zo’n sneeuwvlokje.

 141. Holtor

  @ArmeKinderen; Denk niet dat jij geschikt bent om te bepalen wat andere mensen in dit land wel of niet met racisme moeten associëren. Vooral omdat je semi-emotionele relaas beperkt is tot een zeer eenzijdig perspectief en een bekrompen opvatting van wat racisme is. Omdat de Piet vrolijk is en gouden oorbellen draagt kan het geen racistisch stereotype zijn? Slavernij is slechts een klein stukje geschiedenis uit je schoolboek? Probeer nog een keer dieper over deze kwestie na te denken en uit je bubbel te stappen. Het is een feit dat er mensen zijn die negatief voelen aangesproken, of jij (of ik) dat nu leuk vindt of niet. Er op een integere wijze proberen achter te komen waarom die mensen er zijn, in plaats van hun gevoelens op voorhand weg te wuiven, kan een mooi begin zijn. En aangezien je zo bezorgd bent om kinderen;

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/30/kinderombudsman-zwarte-piet-in-strijd-met-kinderrechtenverdrag-a1524070

 142. Robert

  @holtor
  Ik weet zeker dat het sinterklaasfeest niets van doen heeft met slavernij.
  Misschien ten overvloede, piet is gewoon een witte jonge die zwart is geworden door het glijden door een schoorsteen.
  Wellicht ken je hem nog, de kolenboer van vroeger, een witte man die zwart werd door het sjouwen met zakken kolen.
  Het sinterklaasfeest is een kinderfeestje en niets anders.

  En als we het dan over slavernij hebben laten we dan niet 300 jaar! terug kijken maar naar de hedendaagse slavernij waar bijvoorbeeld kinderen smartphones en tablets, die wij dagelijks gebruiken, in elkaar moeten zetten.
  Laten we daartegen gaan demonstreren.

 143. Holtor

  @Robert; ik ken de kolenboer niet van vroeger. Wij hebben hier in de regio Utrecht al een tijdje cv. Zwarte piet ken ik nog wel; die had vroeger bij mij op school een Surinaams accent.

 144. Renee

  Sylvana is gek op rijke witte mannen dat zegt genoeg over haar eigen vooroordeel richting zwarte mannen.

 145. achtmet

  Mede aan dit wijf hebben we alle trammelant tijdens de intocht te danken .Dus niet aan pro pieten en voetbalsupporters ! Dat zijn pleitbezorgers die aangeven dat Nederland Sinterklaas wil vieren zoals het altijd is geweest .
  We moeten met elkaar niet de kop laten hangen naar allerlei dubieuze figuren

 146. B klein

  Zij en nadenken. Aandachtsjunk!!!!

 147. BRAAK

  Als je polariseert zal je ook op de blaren moeten zitten naar vervelend mens!

 148. BRAAK

  Nog wat, ik heb Surinaamse vrienden zo zwart als roet en die moeten jou ook niet, ze vinden je een relschopper!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.