Sidney Smeets vindt column Angela de Jong dom

Advocaat Sidney Smeets, die in zijn praktijk vaak slachtoffers van gruwelijke anti-homomishandelingen bijstaat, vindt de column van Angela de Jong over de homo-onvriendelijke uitspraken in Veronica Inside dom. Dat zei hij tegen haar in Dit is de Dag op NPO Radio 1. De Jong vindt dat we allemaal wel heel lange tenen hebben en de uitspraken van Derksen over homo’s met een korrel zout moeten nemen, maar Smeets vindt dat de voetbalanalist een verantwoordelijkheid heeft.

De tv-recensente herhaalde haar mening op televisie. “Ik kijk met stijgende verbazing al heel lang naar wat drie mannen die borrelpraat verkondigen teweeg brengen in dit land en hoeveel waarde er aan die woorden wordt gehecht. Het is niet alsof het in de kersttoespraak van Willem-Alexander is gezegd.”

Sidney Smeets vindt dat kortzichtig van De Jong. “Het zijn niet zomaar drie witte mannen, maar drie witte mannen met een groot publiek op televisie. Het zijn ook niet zomaar dingen die ze zeggen als borrelpraat, maar homofobe uitlatingen die mensen ernstig raken en kwetsen. Als je dat gaat ontkennen in een domme column zoals mevrouw heeft geschreven, waarin ze zegt: ‘Mensen hebben veel te lange tenen’, dan heb je het niet begrepen en dan kun je beter ook stoppen met die column.”

Angela de Jong zelf: “Angela de Jong heeft ook best wel veel te maken met mensen die dingen roepen op social media. Ik kijk dan wie het zegt en als ik die niet hoog heb staan, dan laat ik het en schud ik het van me af.”

Sidney Smeets, die zelf wel homo is, daarop: “Dat van je af schudden is gezegd vanuit een privilege dat je er zelf geen last van hebt.”

Angela de Jong: “Ik ben hetero, dus ik heb daar geen last van, maar ik ben wel een vrouw in de media en dat is altijd wel heel erg lastig, kan ik je vertellen. Om het niet te veel op mij te betrekken: we zijn erbij gebaat als we in dit land eerst kijken wie het zegt. Het is de nar van Veronica, die de ene week Humberto Tan pakt, de andere week Erland en de andere week Sylvana Simons. En ze pakken zichzelf ook.”

Maar ligt er voor Derksen dan geen taak op het gebied van homo-emancipatie? De Jong: “Dat weet ik niet. Ik geloof ook niet dat het een taak van het programma is.”

Barbara Barend daarop: “
Ja, maar, Angela, ook dat is niet waar. Ze zijn voorbeelden, ze zijn influencers, opiniemakers. Ik vind het een beetje laf van je om te zeggen dat dat niet hun taak is.”

De Jong: “Ik word gelijk weer in een hokje geduwd door meneer de advocaat, maar ik heb in mijn column ook geschreven dat ik die uitspraak heel raar en achterhaald vind. Het zou niet opmerking zijn.”

Sidney Smeets: “
Laat hem dit vooral in de kroeg zeggen of in het bejaardentehuis waar hij thuis hoort, maar niet op tv.”

De column Lieve homo’s, maak Johan Derksen niet zo belangrijk kunt u hier lezen. De discussie op NPO Radio 1 kunt u hier zien.

Foto: NPO Radio 1

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen