Peter R. de Vries tolereert mening Olcay Gulsen niet

Peter R. de Vries, voorvechter van de massale opvang van vluchtelingen in ons land, wilde donderdag in RTL Boulevard welhaast niet luisteren naar de mening van collega Olcay Gulsen over de nieuwe vluchtelingendocu van Tim Hofman. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Hofman gaat in de docu met een jongetje uit een asielzoekerscentrum naar Den Haag, waar het jongetje aan politiek leiders vertelt dat hij denkt dood te gaan als hij wordt teruggestuurd naar Irak.

PvdA’s Lodewijk Asscher en oud-D66-leider Alexander Pechtold laten hun weerstand blijken tegen de manier waarop Hofman het jongetje inzet en VVD’er Klaas Dijkhoff reageert onhandig met een “ja, dus?”

Gulsen gaf in de showrubriek aan dat ze vindt dat Hofman het jongetje niet had moeten inzetten. “Dat vind ik niet goed. We moeten ook niet wegduiken voor het feit dat het zo is. Veel kinderen worden getraumatiseerd als ze terugmoeten naar een land dat ze niet kennen als ze vijf of tien jaar hier hebben gewoond. Ik snap dat hij er aandacht voor wil, maar ik vind het een te heftige confrontatie.

De Vries brak vuurspuwend in: “Waarom zou je een politicus niet mogen confronteren met z’n beslissingen, met z’n daden?

Gulsen: “Omdat deze politici er ook niet over gaan.”

De Vries: “Die gaan er wél over!

Gulsen: “Nou, als hij met Asscher praat niet.”

De Vries: “Ze gaan er allemaal over! Het is toch een beslissing van de Tweede Kamer?

Gulsen: “Ja, maar het is toch geen persoonlijke beslissing, Peter? Wat kan zo’n man nou doen?

Dan sneert De Vries: “Nee, ze nemen dat met 150 man. Moet ik je een lesje, een college geven hoe het parlement werkt?

Gulsen: “Nee, zo bedoel ik het niet. Maar ik bedoel: zij kunnen toch niet namens iedereen spreken? Zo bedoel ik het. Ik vind het best wel heftig, ook voor zo’n kind. Hij eindigt met ‘ja, dus?’ en zo’n kind staat erbij.”

De Vries: “Juist als je dus onderdeel van die keten bent, je bent één van de 150, dan is het toch wel eens goed als iemand je daarmee confronteert?

Gulsen: “Ja, maar zo’n kind krijgt daar een extra klap door. Het is niet zo dat dat kind weggaat met een vrolijk gevoel.”

De Vries: “Alsof zo’n kind thuis met een vrolijk gevoel zit.”

Gulsen: “Ik sta er zelf niet achter. Kijk, ik bedoel: wat Peter vindt, dat moet Peter weten. Ik vind het jammer dat ze de kinderen daar op die manier bij betrekken. Ik vind het niet positief.”

Overigens zaten Hofman en het jongetje uit het asielzoekerscentrum donderdag aan tafel in De Wereld Draait Door.

De discussie kunt u hier bekijken.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen