Mark Harbers vindt Tim Hofman niet kritisch in docu

Geplaatst op Thu 08 Nov 2018 om 9:10

VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid vindt Tim Hofman niet bepaald kritisch in zijn #BOOS-documentaire, waarmee hij pleit voor een nieuw kinderpardon in Nederland. Dat liet hij woensdagavond blijken in Pauw. De ouders van het 9-jarige jongetje Nemr vertellen in de docu dat ze ‘s nachts om-en-om wakker blijven, uit angst dat ze van hun bed worden gelicht door de uitzettingsdienst. Hofman vindt het allemaal verschrikkelijk, Harbers kijkt er anders naar.

Harbers: “In dit fragment zit gelijk al heel veel waar je ook anders naar kunt kijken. Het eerste beeld van ‘in het holst van de nacht worden mensen uitgezet’ klopt niet, dat gebeurt niet in het holst van de nacht.

Die ouders kunnen dit bovendien voorkomen, aldus Harbers. “Uitzetting gebeurt alleen mensen al heel vaak te horen hebben gekregen dat ze het land moeten verlaten en zich daar keer op keer niks van aantrekken en toch maar blijven. Alleen dan is uitzetting aan de orde.”

Dat Nemr al negen jaar in Nederland woont en nu niet meer terug wil naar Irak, is te wijten aan zijn ouders, zegt Harbers. “Op het moment dat die mensen zouden zeggen: ‘We hebben het al heel vaak te horen gekregen, waarschijnlijk al jarenlang en we besluiten ons daarbij neer te leggen’, dan kunnen we ze ook helpen bij hun terugkeer en is dit niet meer aan de orde.

Harbers vindt het kwalijk dat Hofman het jongetje mee heeft genomen naar Den Haag om reacties van politici te vragen. “Welke ouders sturen hun kind van 8 jaar zo mee? Dit zijn ouders die heel ver gaan om te kijken of ze het verblijf in Nederland kunnen rekken. Elke ouder maakt zijn eigen keuzes, maar dit gaat allemaal niet zomaar mis in Nederland. Als ouders zich keer op keer niet neerleggen bij de beslissing die ze te horen hebben gekregen…”

Ze doen wat mag, namelijk procederen, maar ze gaan heel veel ver verder. Traineren en je verblijf rekken kan op heel veel manieren. Dan ga je bijvoorbeeld heel ingewikkelde nieuwe redenen aanvoeren, die allemaal weer uitgezocht moeten worden.”

De vraag die Tim Hofman aan de orde stelt dat er een nieuw kinderpardon moet komen, komt met de regelmaat van de klok. Elke paar jaar. Vijf jaar geleden was er een kinderpardon, maar je hebt dan altijd mensen die er net niet aan te doen. Om te voorkomen dat mensen dan denken van: dan blijf ik een tijdje hier in de hoop dat er over een paar jaar ook een regeling voor mij komt, is gezegd dat het eenmalig is.”

Rutger Castricum is het met de staatssecretaris eens. “Het uitzettingsbeleid is uiteindelijk gewoon te soft. Als je kindjes in beeld krijgt, daar wordt iedereen week van en dan denk je: ja, dat kan niet. Volgens mij moet je dus strenger en duidelijker zijn.”

Foto: BNNVARA
40 Reacties op “Mark Harbers vindt Tim Hofman niet kritisch in docu”


 1. Huib

  Goed en duidelijk verhaal van Harbers. Ook Lubach was hier al heel helder over:

  https://youtu.be/FVHFDTIoMKc

 2. Elvis

  Man heeft volkomen gelijk, Pauw had ook zijn bedenkingen, maar Harbers was heel erg duidelijk en terecht.

 3. Nikki

  Nederland is veel te naïef ten opzichte van de doortraptheid van de massa die hierheen komt. Ze trekken hun paspoort door de wc, geven valse identiteiten op, vertellen een gefabriceerd verhaal, allemaal om de IND op een dwaalspoor te brengen. Via Facebook houden ze elkaar op de hoogte welk verhaal het kansrijkst is, ook de asieladvocaten prenten ze dat in. Als de IND er toch doorheen prikt, verzinnen ze opeens dat ze tot christen zijn bekeerd. Het feit dat er in Nederland een uitkering lonkt, tot aan hun dood, is gewoon te aanlokkelijk om alles bij elkaar te liegen om een verblijf te krijgen in dit luilekkerland. Dat Nederland een luilekkerland is brieven ze elkaar ook door via Facebook, wat resulteert in een aanhoudende stroom gelukszoekers.

 4. Evelien

  Idd @Nikki of ze zeggen opeens dat ze homo zijn en in hun eigen land onderdrukt worden. ze moeten veel strenger worden in het voortraject en die advocaten die elke keer weer van alles verzinnen om de boel te rekken dragen ook bij aan de ontstane situatie.

 5. Ikke

  Ik denk alleen maar, wat zou jij doen als je in hun situatie zou zitten? Dat zit je niet. Puur toeval. Want het is niet je eigen verdienste, maar stomweg het geluk dat je hier geboren bent en niet daar. Je bent geboren in een samenleving. Houdt jouw samenleving op bij de Nederlandse grens? Wat een armoede als je zo beperkt denkt. Durf ruimer te denken, Verruim je blik. Nederland is een heel klein stukje van Europa en Europa weer een deel van de wereld. Maar ja, zo durven de meesten niet te denken. Bang dat ze hun beschermde status in Nederland moeten delen met teveel anderen. Nederland is groot in klein denken. Het resultaat zie je dagelijks op televisie. En in de steeds hardere en minder hartelijke samenleving om je heen.

 6. Bob

  Harbers heeft deze hele kwestie goed gecommuniceerd. Een staatssecretaris met deze portefeuille loopt de hele dag op eieren en voor je het weet ben je een Gestapo als je je een beetje ongelukkig uitdrukt. Ondertussen gaat de aanwas van de islamitische populatie maar verder en heeft de oorspronkelijke bevolking het nakijken.

 7. mo

  Ze doen moeilijk om 400 kinderen die langer dan 5jaar hier wonen en de meeste geboren en getogen, terwijl er honderden criminele illegalen hier de boel verzieken.Ik zou zeggen pak die criminele eerst aan ipv van kinderen die hier geboren zijn.

 8. Johan

  Je moet zo’n dom figuur als Tim Hofman ook niet serieus nemen, al denk hij zelf dat hij heel slim en belangrijk is.

 9. Peter

  Die meneer Habers had een goed en duidelijk verhaal. De wet is de wet en zelfs al de rechters beslissen dat iemand het land uit moet dan heb je dat na te leven. Hoe triest het ook voor de kinderen is. Nu is er weer een gezin ondergedoken in een kerk waar ze hopen veilig te zijn. Ik denk dan, de kerk en staat zijn gescheiden in Nederland. Wie denkt die kerk wel niet te zijn om zich boven de staat verheven te voelen. Net wat die meneer Habers daar van zegt, dat het probleem voor dat gezin daardoor nog groter wordt. Wat wel beter moet, en daar had de rest van de tafelgasten ook een mening over, is dat de procedure veel sneller moet.

 10. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Dit is weer een van de vele incapabele politici die Nederland rijk is. Pfff…. het wordt nooit wat met NL.

 11. Bram

  Helemaal mee eens! Die Tim Hoffman is een misselijkmakende hipster die lekker makkelijk wil scoren. “Zie mij eens deugen mensen!!”

 12. robb

  Islamistische populatie in Nederland valt wel mee dat is 5% ,je kan het ook van de andere kant bekijken deze 400 zijn kinderen van ouders die niet dom zijn en veel wilskracht hebben ,de kinderen in beeld zijn keurig opgevoed ,we weten ook dat we goedopgeleide mensen uit het buitenland nodig hebben geef ze een kans ,sluit de mensen uit veilige landen op als ze niet terug kunnen ,dat geeft een signaal af en komen ze niet meer.

  Mark Harbers lijkt me een redelijke man met een moeilijke portefeuille .

 13. Alexander

  Alles wat illegaal binnenkomt en zwart is meteen op een vliegtuig en achter de Sahara droppen, de rest wat niet deugt aan de kust van Marokko droppen.
  Opgelost.

 14. Alexander

  Oja Zwarte Piet is niet illegaal, even wachten tot na Sinterklaas.

 15. Peter

  @Gerard EK(streem)dom. Je naam doe je eer aan. Zeg dan niks. Als je het gesprek had gezien, dan had je anders gepraat. Habers heeft het heel goed uitgelegd hoe het zit. Maar jij zult wel naar Twan Huys gekeken hebben. Pauw zal wel te ingewikkeld zijn.

 16. Jurjen

  Het asiel voor echte vluchtelingen wordt op een gigantische schaal misbruikt door allerlei profiteurs. En de asieladvocaten voor wie dit big business is, moedigen deze kanslozen ertoe aan onder het mom, als je maar lang genoeg rekt en traineert krijg je die verblijfsvergunning wel. De Nederlandse belastingbetaler draait vervolgens tot in lengte van jaren op voor het levensonderhoud van deze mensen. Want integreren willen velen niet. Omdat onze westerse waarden hen niet aanstaan en strijdig zijn met hun geloof. Zo zijn parallelle samenlevingen in Nederland ontstaan.

 17. Mike

  Uitzetbeleid moet veel harder worden.

  Harbers heeft gelijk.

  Tegen dat kind zou ik zeggen…. Vraag het aan je ouders waarom je het land uit moet.

 18. Helen

  Mark Harbers heeft het perfect verwoord. Tim Hofman is een zielige ijdeltuit een zach gekookt ei, die over de rug van een kind kijkcijfers probeert te genereren.
  Het zijn de ouders van dat kind die tekort schieten, ze zijn overduidelijk unfit!

 19. Helen

  @ Alexander

  Je hebt gelijk.

  In een vliegtuig proppen en boven de stranden van Marokko droppen! Marokko is een corrupt land, ambassadeur terugroepen en alle banden verbreken. Tuig nemen ze niet terug dus dan de harde koers inzetten.

 20. E. Hartsma

  Mark Harbers hield een strek verhaal, met goede argumenten. Dat moeten zelfs de rechters van DWDD en Pauw toegeven. Talkshow Pardon: Nee!

 21. Ron

  Wat een flut verhaal van die Harbers. Maar ja uit al die VVD’ers komt onzin dus dat is niet vreemd.

 22. Martin

  Kinderen die hier geboren zijn, terugsturen naar Irak, aldus incapabele clown Harbers.
  Beter is: maatregelen nemen ten opzichte van criminele asieleisers, dus meteen een enkeltje terug naar het land van herkomst.

 23. GEERT

  Weer zo.n robot politicus die n verhaaltje uit zn hoofd heeft geleerd. Hele kabinet bestaat bijna uit robotjes: Jetten, Dijkhof, Harbers.

  Staan allemaal zonder enig gevoel of empathie hun riedeltje af te draaien.

  Op de vraag van Pauw wat te doen met de criminele asielzoekers : we zitten er bovenop …we doen er alles aan. En ondertussen gebeurt er niks, mogen al die criminelen blijven en zetten ze kinderen die hier geboren zijn het land uit.

 24. Klaasje

  Kille koude man die Harbers.

  Hij hield wel zn verhaal, maar gaf geen antwoord op rechtstreekse vragen van Pauw.

  Pauw was top.

 25. Kaktusmoordenaar

  Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Ga jij nou maar eens heul snel aan het werk! Parasiterende luie uitkeringstrekker die-je-d’r-bent !!!

 26. Cees

  Onvoorstelbaar dat iemand naar het verhaal van Mark Harbers heeft geluisterd en hem dan kil en koud noemt. Het was een verstandig en sympathiek verhaal.

 27. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  @kaktusmoordenaar

  Hahaha… hoe dom ben jij eigenlijk??? In 1 post zeggen dat ik aan m’n werk moet en dan uitschelden voor uitkeringtrekker.

  Make up your mind… óf werk óf uitkeringtrekker. Whahaaa

 28. Sven L.

  Bewindspersoon heeft gewoon gelijk. Waarschijnlijk zijn er nu ook vluchtelingen druk bezig om zwanger te worden zodat we over 5 jaar wéér nieuwe kindjes op tv zien die een pardon zouden moeten krijgen. Dweilen met de kraan open en daar moet je gewoon perk en paal aan stellen.

 29. Bram Biester

  Midden in de nacht? Zes uu4r ‘s ochtends is niet midden op de dag. Dus extreemrechtse Harbers lult uit zijn nek. Daar gaan je de nekharen van overeind staan!

 30. Ron

  @Cees: dan heb je een heel ander gesprek gezien waarschijnlijk. Pauw had hem nog meer het vuur aan de schenen moeten leggen.

 31. Klaasje

  Wat is er verstandig en sympathiek?

  Nederlanders afraden naar n onveilig land te gaan maar wel hier geboren en getogen kinderen van 8 jaar erheen sturen.

 32. Barbara_P

  Irak is geen veilig land. Op de website van Buitenlandse zaken staat dit ook: op de kaart is Irak rood of oranje. Maar dan geeft Mark Harbers een onlogisch antwoord dat dit alleen zou gelden voor mensen die de taal niet spreken.

  het beleid van de IND is alle landen, of ze nu veilig zijn of niet, als veilig te bestempelen.

  Wie gelooft er werkelijk dat Irak en veilig land is en dat de afgelopen 9 jaar dat ook een veilig land is geweest en dat mensen die hier asiel hebben aangevraagd en zijn afgewezen omdat Irak en veilig land zou zijn, ten onrechte in en onnodig in beroep zijn gegaan?

  Ik vind de IND erg ongeloofwaardig, ze gaan altijd in beroep

 33. Anita

  Na een paar dreigtweets denkt Harbers er wel weer anders over.

 34. Hen

  Ik zou tegen dat kind zeggen; wat een brute ouders heb jij dat ze jou bewust!! de vreselijkste verhaaltjes vertellen die niet waar zijn. en; wil je niet terug naar opa en oma en tantes en ooms?
  “Kinderpardon” is ook een foute aanduiding. Het gaat niet ! om het kindmaar om de ouders. De ouders krijgen geen verblijfsvergunning.
  Ik vond Harpers heel goed gisteren, Pauw kon er niet tegenop. Prima gedaan!

 35. Thijs

  Barbara: Een negatief reisadvies wil zeggen dat Nederlanders in dat land beter niet op vakantie kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat de bewoners van dat land gevaar lopen en dus hier asiel kunnen krijgen. Mark Harbers heeft dat rustig en duidelijk uitgelegd. Er is in de kamer een grote meerderheid tegen een verruiming van het kinderpardon. Dat is ook het meest redelijke standpunt en dat is gisteren door Mark Harpers uitstekend verwoord.

 36. 123

  Het kinderpardon moet er komen, maar tegelijkertijd moet het kabinet werken aan snellere procedures zodat deze situaties niet meer mogelijk zijn. Want laten we eerlijk zijn: de asielprocedure duurt zó enorm lang, daar werk je deze schrijnende gevallen gewoon mee in de hand.

  Dus, Harbers: niet zeuren over dat kinderpardon, want dat heeft de regering over zichzelf afgeroepen.

 37. Henk

  Ergens moet je de grens trekken. En hoeveel is er niet gelogen een paar maanden geleden over die 2 jonge mensen? Hadden gewoon familie in Nederland wonen. Wees toch niet zo naïef. Laat andere landen maar hun steentje bijdragen. Landen die dunbevolkt zijn.

 38. Ikke

  Grappig. Al die Henkies die vanuit angst re(a)geren zijn dezelfde mensen die massaal met Andre Hazes meezingen “Geef mij je angst, ik geef je er hoop voor terug”.

 39. Arie

  Tim getver wat een kotskop.
  Eigen egootje oppoetsen door onschuldige kinderen met criminele ouders te misbruiken.
  Vies ventje

 40. Marijke

  Duidelijk en sterk van Harbers. En moedig tegen de salonfähige opinie in met argumenten geredeneerd.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.