Erland Galjaard: ‘Ik had meer lof verdiend na RTL-exit’

Erland Galjaard had op meer lovende reacties gerekend na zijn vertrek als zenderbaas van RTL 4. Hij vindt niet dat hij de zender in puin heeft achtergelaten. Dat zegt hij in de podcast 30 Minuten Rauw. Galjaard heeft RTL 4 niet bepaald op zijn hoogtepunt verlaten en zadelde het station ook nog eens op met Twan Huys. Veel mensen zagen zijn vertrek als een kans voor RTL om puin te ruimen. “Ik kan nou niet zeggen dat ik juichend heb gekeken naar de commentaren na mijn afscheid.”

Hij is er erg teleurgesteld over. “Ik vond dat ik daar wel iets meer verdiend had. Er wordt gesuggereerd dat het een rommel was, dat is complete onzin. Er zijn heel goede dingen gebeurd, ook nog in het laatste jaar.”

Wat ging er dan goed? “Kijk naar de dingen van Beau en de dramaseries zoals Meisje van Plezier (trok zonder Miljoenenjacht als lead-in 740.000 kijkers, red.). Kijk naar het eerste jaar van Helemaal Het Einde (is in het tweede jaar een grote flop, red.), kijk naar de omwenteling van Boulevard (is kritiekloze afwas-tv geworden, red.) en hoe Videoland ontwikkeld is. Ik heb de rechten van Mocro Maffia aangekocht en de gesprekken met Astrid Holleeder gevoerd.

Het terughalen van Beau van Erven Dorens naar RTL is Galjaards belangrijkste wapenfeit in zijn laatste periode bij de zender. “Je ziet met Beau weer dat als je een goed programma maakt en het op de juiste plek zet, dan scoort het nog steeds. Dat is trouwens niet onbelangrijk en daar missen ze mij nog wel eens, durf ik wel te zeggen. Goed programmeren kon ik toch wel erg goed. Het hoeft er maar net een beetje naast te zitten, niet op het goede moment en dan zit je ernaast. Dan roept iedereen: tv is niets meer waard. Dat is niet waar: er kijken elke avond meer dan een miljoen mensen naar Pauw.

Vindt Galjaard het jammer dat hij geen deel meer is van de tv-wereld? “Helemaal niets, oprecht niet. Ik had er zo goed over nagedacht. Ik werd 51 en dacht: ik heb best wel veel bereikt en ik vind dat we nog steeds een goed perspectief hebben met RTL.”

Nu is hij zijn midlifecrisis aan het verwerken achter de dj-tafel. “Ik maak vier dagen in de week muziek. Ik mag nu ook niks, dus als ik wat zou willen, kan ik mezelf pas weer vanaf 1 februari verhuren aan wie dan ook.”

Per februari gaat hij aan de slag bij John de Mols Talpa Network. “Die kans is wel aanwezig. We zijn er nu over in gesprek, maar het moet van hem van toegevoegde waarde zijn. Ik zal niet de baas van Talpa Network worden, omdat ik dat niet ambieer. Ik ben jarenlang de baas van RTL geweest en daar heb ik een heel plezierige tijd gehad en dat is wel mooi geweest. Ik wil niet weer vijf dagen per week gaan werken. Ik wil aan de muziek blijven hangen.”

En voelt hij zich er niet rot over dat hij Wendy van Dijk alleen achter gelaten heeft bij RTL? “Nee joh. Zij heeft bij SBS furore gemaakt. Toen ik haar leerde kennen had ze alle prijzen al twee of drie keer gewonnen.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen