Weer omroepruzie: bobo’s boos op NPO om Radiohuis

De zoveelste ruzie binnen de NPO die koren op de molen is voor critici die pleiten voor het BBC-model: ditmaal tekenen AVROTROS en KRO-NCRV bezwaar aan tegen plannen van de NPO voor een ‘gedwongen’ verhuizing van Radio 2 en Radio 5. Dat meldt het AD vandaag. Waar de studio’s van Radio 1, 3FM en Radio 4 in het Radiohuis van het NPO-gebouw zitten, resideren Radio 2 en Radio 5 al jaren in het AKN-gebouw. De NPO wil ook die zenders in het Radiohuis hebben.

Volgens de NPO is een verhuizing van Radio 2 en Radio 5 ‘de meest kostenefficiënte oplossing’. “De studio’s en werkruimtes van NPO Radio 2 en 5 in het gebouw van AKN zijn aan vervanging toe. Door alle zenders in het NPO-gebouw bij elkaar te brengen, kunnen zaken als studio’s, noodstroomvoorziening en beveiliging worden gedeeld.

De AVROTROS en KRO-NCRV stappen nu naar de geschillencommissie, omdat zij een verhuizing ‘onnodig’ en veel te duur vinden. De verbouwing van het Radiohuis zou miljoenen gaan kosten. Volgens de omroepen is het ‘dus puur een prestigeproject van de NPO’.

Een woordvoerder van AVROTROS: “De NPO moet zuinig zijn op zijn mensen en middelen en dat gebeurt in onze ogen nu onvoldoende.”

De NPO noemt dat onzin. Een verhuizing is volgens hen wel degelijk goedkoper. “We willen graag samen met de omroepen deze efficiencyslag maken en een kostbare bezwaarprocedure vermijden.

Bovendien is de AVROTROS een beetje hypocriet als de omroep het heeft over zuinig zijn op middelen, vindt de NPO: “AVROTROS heeft zelf besloten om het AKN-gebouw te verruilen voor het gebouw van de Wereldomroep én Vondel CS in Amsterdam. De leegstand in het AKN-gebouw is niet aan de NPO te wijten.

De uitspraak van de geschillencommissie is op vrijdag. Daarna kunnen de omroepen eventueel naar de bestuursrechter stappen.

Het artikel ‘Omroepen boos: ‘NPO steekt onnodig miljoenen in Radiohuis” kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen