Jan Slagter gaat roken niet verbieden bij Omroep MAX

Geplaatst op Tue 02 Oct 2018 om 12:10

Omroep MAX-directeur Jan Slagter mag maandagavond in Pauw dan wel zijn – hopelijk – laatste sigaret ooit hebben gerookt, maar dat betekent niet dat hij het zijn werknemers moeilijk gaat maken om te roken. Dat heeft hij gezegd in de talkshow op NPO 1. MAX-medewerkers mogen gewoon lekker blijven paffen op hun werk, aldus Slagter. “Mensen die bij mij willen roken – we hebben rookcabines – die mogen roken. Ik ga niet dingen zeggen tegen mensen die ik zelf mijn hele leven heb gedaan.

Het zullen in elk geval wel tien medewerkers minder zijn, aldus Slagter. “Mijn vrouw stopt, mijn zoon stopt, tien mensen bij MAX stoppen. Dat is het mooie van deze campagne dat je het samen doet“, zegt hij, wijzend op de Stoptober-campagne waaraan hij meewerkt.

Slagter heeft lang naar de uitzending van Pauw uitgekeken. “Ik ben heel blij met dit moment. Ik heb er bewust voor gekozen, iedereen mag het weten, mensen roepen op straat tegen me dat ik ga stoppen.

Het was nog wel een gedoetje om Slagter te laten roken in de studio, vertelde Jeroen Pauw: “Er zijn dan gelijk allerlei kwesties, want roken op televisie is al een beetje een ding, roken is voor heel veel mensen al een kwestie en in dezelfde ruimte zitten als waar een roker zit mag eigenlijk ook niet. We kunnen het een klein beetje oplossen door naar de bar te gaan. De bar is eigenlijk een plek waar je zou moeten roken, maar dat mag ook allemaal niet.”

Uiteindelijk stak Slagter aan de bar zijn laatste sigaret op. “Nou, zeg het maar: wat voel je nu?

Slagter: “Nou ja, niks natuurlijk, maar dit is voor mij wel een belangrijk moment. Dit is het moment waarop ik vaarwel zeg tegen iets dat heel lang voor mij ook wel een vriend is geweest. Dat zeg ik heel eerlijk. Een vriend en een vijand. De vijand is wat het met je lichaam doet. Ik ondervind er nu gelukkig nog weinig van.”

Wel is hij overtuigd van de gevaren van de sigaret. “Er zit hier bijvoorbeeld rattengif in, dat wist ik niet. Er zitten zo veel stoffen in waarvan je denkt: hoe is het in godsnaam mogelijk dat de tabaksindustrie ons hiermee heeft opgezadeld?

Ik zit nu heel veel te praten terwijl mijn sigaret oprookt. Ik kan het wel aan, maar ik weet wel dat ik het verdomde lastig ga krijgen.”

Pauw: “Ik heb zelf heel lang gerookt. Toen ik stopte met roken veranderde ik mijn gedrag. Ik zat altijd op een bepaald bankje buiten in de tuin een sigaret te roken, dus ik heb dat bankje op een andere plek neergezet. Ik ben ook een jaar lang drie keer per week naar de sportschool gegaan.”

Vervolgens ging Pauw door naar het volgende onderwerp. “Wie ook niet meer rookt… Nee, flauw. De Franse chansonnier Charles Aznavour is overleden.”

Foto: BNNVARA
8 Reacties op “Jan Slagter gaat roken niet verbieden bij Omroep MAX”


 1. Henk

  Rookcabines? Wel heel erg 2005. Roken doe je op het parkeerterrein.

 2. Brenda

  Nu sprak de roker, ben benieuwd hoe hij praat als hij een jaar niet meer heeft gerookt. Misschien dat hij dan beseft hoe zeer het stinkt. Ook de directe omgeving van die cabines en de kleren van de gebruiker. In een kleine ruimte is de stank van de kleding al voldoende om de lucht te verzieken. Ik wens hem in ieder geval sterkte. Stoppen is minder lastig dan je denkt. Maar je moet het wel echt willen.

 3. Willem

  Natuurlijk blijven die cabines staan, Jan rookt 1 november weer alsof hij nooit gestopt is.

 4. KeesVee

  Is al bekend wanneer Johnny de Mol gaat scheiden?

 5. Mark

  Het was gisteren al oktober, dus met die sigaret is Jan nu al de fout ingegaan. Was dan zondag bij WNL Op Zondag gaan zitten met de laatste peuk.

 6. Luis

  @Mark, daar is hij al eerder op aangesproken. Zijn verklaring is dat hij OP 1 oktober zou stoppen. Niet voor 1 oktober.

 7. zware van nelle

  ik steek er nog een lekker een zware van nelle op, even lekker genieten

 8. HanzWorsd

  Maatschappelijk besef van dit non talent is natuurlijk stuitend.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.