Halina Reijn opent DWDD met kritiek op Youp-column

Halina Reijn heeft haar tafeldameschap in De Wereld Draait Door dinsdagavond gebruikt om haar kritiek op de column van Youp van ’t Hek over #MeToo te ventileren. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Reijn uitte dit weekend op Twitter kritiek op het feit dat Van ’t Hek de #MeToo-discussie bagatelliseert. Dat kwam ze bij Matthijs van Nieuwkerk toelichten aan de hand van een nieuwe term. “The New York Times heeft een nieuw woord geïntroduceerd.”

Het gaat om ‘hempathie’. “We kennen allemaal het woord empathie, maar zij – of een columniste deed dat – lanceren het woord hempathie. Dat wil zo veel zeggen als dat we eigenlijk allemaal, mannen en vrouwen, geconditioneerd zijn om onszelf te identificeren met de meest machtige man. Dit in het kader van #MeToo, maar speciaal in het kader van Ford tegenover Kavanaugh.”

Van ’t Hek schreef te genieten van deze #MeToo-zaak. “Youp van ’t Hek heeft deze week ook een column over dat proces geschreven en dat toont maar weer aan dat we zo ongelooflijk verdeeld zijn. Dat iedereen niet meer weet wat hij moet geloven en hoe hij erin moet staan, maar ik denk dat Youp een beetje lijdt aan hempathie.”

Wat is er mis met de column? “Ik denk dat iedereen vooral de column moet lezen, want ik doe de column geen eer aan door er hier een paar zinnen uit te zeggen, maar hij identificeerde zich echt volledig met de rechter en veel minder met de vrouw die hem beschuldigt van seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Dat is natuurlijk ook prima – hij moet doen wat hij wil – maar ik denk dat het belangrijk is dat we gewoon blijven spreken over die hele #MeToo-discussie. Hij zegt: ‘Waarom komt ze er nu pas mee?’ Een veelgehoord argument, maar het is inmiddels wel bewezen dat slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag heel veel moeite hebben met de rechtsgang te vinden en naar je politie of ouders gaan.”

Kijk naar Bill Cosby: het duurde jaren voordat hij bestraft werd. Er is nog zo veel over te zeggen, maar het narratief van ‘boys will be boys’ en ‘het maakt allemaal niet zo veel uit’ en het relativeren: dat narratief is nu wel uitverteld. Het is gewoon ongelooflijk belangrijk dat we hierover blijven praten en discussiëren.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen