BN’ers vallen schrijvende pers aan na Georgina-rant

Geplaatst op Mon 08 Oct 2018 om 14:45

Bekende Nederlanders kotsen massaal over de schrijvende pers heen na de rant van steractrice Georgina Verbaan over de ’empathieloze’ AD-journaliste Eefje Oomen. Dat is te lezen op Twitter. Veel sterren hebben net als Verbaan de ervaring dat schrijvende journalisten interviews volledig uit hun verband rukken. “Helaas is (in mijn geval) de lijst met frustrerende ervaringen langer dan de lijst met naar tevredenheid verlopen interviews…“, zegt NPO 3-held Arjen Lubach bijvoorbeeld.

Lubach heeft zelfs al geruime tijd een boycot op de schrijvende pers lopen. Bijbehorende fotoshoots vindt hij ook vreselijk. “Ik heb me een keer laten overhalen door een styliste om te gaan voor de look ‘alsof je een nachtje hebt doorgehaald’. Inclusief blauwe wallen en grauwe groeven in mijn gezicht. Ik heb na publicatie een paar weken gehurkt huilend onder de douche gezeten.

Zijn ex-vriendin Janine Abbring gruwelt ook van de schrijvende pers. “Ja het ALLERkutste aan zo’n niet zelf geopperd bijzinnetje dat tot nieuwskop wordt gepromoveerd is alsof jij dat gegeven dan van de daken schreeuwt. Zo van ‘HALLO MAG IK EVEN AANDACHT VOOR DIT PERSOONLIJKE FEITJE!’ En dan kan de goegemeente weer met zijn ogen rollen.

Ze wijst ook op de polariserende rol van NU.nl. “Is het niet de interviewer of het medium waarmee je spreekt dan is het nu.nl dat een minifeitje uit interview vist, het opblaast, online zet en dan roepen mensen weer ‘oh gut heeft ze aandacht nodig’ of een variant daarop.

Ook Claudia de Breij steunt Georgina Verbaan. “Georgina, wat ben je toch ontzettend leuk. En getalenteerd. Daarnaast heb je gelijk over die rotzooipers met hun semiscoopjes en halve leugens, maar dit is het beeld wat overeind blijft: slim, mooi, getalenteerd, grappig, kan zingen, schrijven, acteren en is een goede moeder.

NOS-mevrouw Simone Weimans: “Begin dit jaar precies hetzelfde gehad met het AD. Letterlijk een verzonnen tekst van mij als nieuwskop. Aangedikt door de redacteur die de koppen maakt. Daarna excuses en het werd veranderd op hun site, maar het blijft bizar dat ze zo werken. Interviews eindigen te vaak in een gevecht over feit/fictie. Onuitstaanbaar en woest makend wanneer je woorden zo verdraaid worden.

Schrijfster en heks Susan Smit: “De hel. Mijn moeder vond altijd dat ik dingen niet genuanceerd genoeg zei in interviews totdat zijzelf een keer geïnterviewd werd en het met afgrijzen teruglas. Nu snap ik hoe het gaat, zei ze.”

Leonie ter Baak: “Ik krijg daar hartkloppingen van en zweethanden.

Volkskrant-columniste Sylvia Witteman: “Daarom geef ik geen interviews meer. Ik was het spuugzat.”

SP-ster Peter Kwint: “Het is ook zo stom. Hoe denk je dat mensen tegenover je gaan zitten als journalist, als ze weten dat je dit met hun teksten doet? Wat denk je wat dit betekent voor de kwaliteit van dat gesprek? Nog los van dat je gewoon geen dingen opschrijft die niet gezegd zijn.”

Wiskundemeisje Ionica Smeets tegen Verbaan: “Ik denk dat zulke interviewers totaal geen empathie hebben en echt niet snappen dat wat jij zei iets anders is dan wat zij opschreven. Goed dat je dit hier rechtzet.”

DWDD-rekenwonder Sywert van Lienden adviseert de actrice: “Gewoon de audiofile uploaden. Je bereik doe toe rest. Denk dat journalist in kwestie het dan voortaan wel laat. En elke toekomstige interviewer op scherp staat als ie Verbaan interviewt.”

Weerwoord

Er is ook iemand die de schrijvende pers verdedigt: Volkskrant Magazine-ster Antoinette Scheulderman, de vrouw van Gijp-miljonair Michel van Egmond. “Ik erger(de) me eerlijk gezegd kapot aan dit draadje waarin iedereen doet alsof meteen álle interviews een fictie-versie van het ware gesprek zijn, terwijl het gaat om één interview dat niet helemaal naar de zin van de geïnterviewde is verlopen en uitgewerkt..”

Er ligt óók een verantwoordelijkheid bij de geïnterviewde, vind ik dan, om te kiezen met wie je wel en niet praat. En óf je überhaupt interviews gaat geven, als je er sowieso al een bloedhekel aan hebt, zoals Georgina. Je kunt het ook gewoon niet doen“, zegt ze.

Ze vindt Verbaans keuze om het AD te woord te staan onhandig. “Als je bijvoorbeeld wilt dat het níet over privé gaat, kun je je beter door Elsevier laten interviewen dan door het AD, bedoel ik er maar mee.”

Foto: VPRO
30 Reacties op “BN’ers vallen schrijvende pers aan na Georgina-rant”


 1. Boris

  Eng kliekje is dat daar op Twitter. Precies de verwachte namen die op elkaar reageren. Arme Antoinette weet niet waar ze aan begonnen is met deze reactie.

 2. Kotsie

  Voor velen bn ers zouden er weer barakken met douche
  gebouwd moeten worden.

 3. Izo

  Als je leest: “is het niet de interviewer of het medium waarmee je spreekt dan is het Mediacourant dat een minifeitje uit interview vist, het opblaast, online zet en dan roepen mensen weer ‘oh gut heeft ze aandacht nodig’ of een variant daarop.”
  dan klopt dat volledig. Elke dag weer.

 4. By the way

  Mooi zeg, ik herken de werkwijze van deze website in het artikel.

 5. Martini

  Hehe, Scheulderman nuanceert de boel gelukkig. Je weet toch van tevoren dat journalisten er altijd op uit zijn hun interview nieuwswaardig te maken? En dan betekent, helaas, een gek citaatje rondom het privé-leven wat vervolgens vanuit de krant op Nu.nl komt te staan.

 6. Meneer Kaktus

  Claudia solliciteert naar een avondje ‘likken als Lassie’ met Georgina.

 7. Meneer Kaktus

  Daar zou Meneer Kaktus trouwens graag ooggetuige van zijn.

 8. Meneer Kaktus

  Als het een beetje meezit mengt hij zich zelfs in het spektakel.

 9. Meneer Kaktus

  Respectvol en stijlvol, maar dat is vanzelfsprekend.

 10. Shaniquilia vd Put

  Ze verdienen elkaar, journalistiek in Nederland is een lachertje met al die partijdige, linksdraaiende hbo-sjoernalisten die van serieuze onderzoeksjournalistiek weinig kaas hebben gegeten en de twitterende BN-clan die als kuddedieren van de ene fophef naar de andere hollen, struikelend over elkaar om in de deugpolonaise aan te kunnen haken.

 11. BEUK DE BOOM

  Scheulderman is zo’n beetje de slechtste “journalist” van Nederland. Laat me niet lachen.

  Verder ligt het probleem bij journalisten die géen audio-opname maken, maar alleen met notities werken. Je kunt niet alle woorden, laat staan nuances, onthouden en waarheidsgetrouw opschrijven.

  Nog een probleem: de koppenmakers. Die zoeken voor sensatie en blazen de boel moedwillig op. Het feit dat er überhaupt functies bestaan als ‘koppenmaker’ is idioot.

 12. lopi

  Ik dacht die BN’ers voor de vrije pers waren. Heeft Trump voor de duizendste keer weer gelijk. Georgina doe even de ogen van je navel af. Logisch toch om de conclusie te trekken dat je een vrouw niet uitsluit als semi-pot.

 13. Wollter

  Pff Georgina Verbaan, waar die ene hersencel rond klettert in een lege schedel.

 14. Shaniquilia vd Put

  Vrouwen worden gewaardeerd en geaccepteerd op basis van wie ze ZIJN, vooral op hun uiterlijk. Mannen worden ingeschaald op basis van wat ze KUNNEN, vaardigheden en capaciteiten. Als vrouwen die bekend zijn geworden op basis van hun uiterlijk ook gaan proberen mee te doen op inhoudelijk gebied, vallen ze meestal snel door de mand.

 15. chris?

  AD, Telegraaf en M.C. vissen in dezelfde vijver, sensatie

 16. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Boeiuh… next!

 17. Mike

  Het AD staat bekend om aandikken en creatief omgaan met de waarheid, maar deze BN’ertjes reppen niet over de andere kant van dit verhaal. Hun diva-eisen bij het geven van een interview, het eindeloze drammen om bepaalde dingen er later uit te halen of het zelf willen herschrijven zodat een interview een half persbericht wordt. Veel journalisten wordt het werk al jaren onmogelijk gemaakt door zulke ijdele narcisten en hun zo mogelijk nog ergere managers en woordvoerders.

 18. HJ

  Er kan niet genoeg gerant worden op Georgina, Claudia en al die andere anti Zwarte P’en. Heerlijk. Smullen!

 19. lololololol

  @BEUK DE BOOM, spreek eens Nederlands, anglofiel! “Zoeken voor”?

 20. zorro

  Het schijnt dat Lubach ook homo is.

 21. Folder

  Krijgen we dit weer. Nu zijn ze allemaal tegen de pers die alles verkeerd doet. Morgen hebben ze weer een nieuw programma, boek of show te verkopen en dan is de pers weer de beste vriend.

 22. arjan

  Ik weet het haast wel zeker en sluit me bij Zorro aan Lubach is HOMO.

 23. Jan

  Waar de normale Nederlander zich zorgen maakt om huur, hypotheek, boodschappen en dergelijke hebben de b-, en c-sterren van Nederland het pas écht zwaar. Ze zijn namelijk wel eens geïnterviewd en naderhand vonden ze het niet zo leuk….Wat een trieste figuren.

 24. lololololol

  Hé domme Jan! Wie zegt dat BN’ers zich daar niet ook druk om maken? Wie beweert dat BN’ers verkeerd geciteerd worden erger vinden dan de door jou genoemde zorgen? Helemaal niemand. Dat maakt jij ervan en als er hier dus één figuur triest is, dan ben jij het!

 25. tegengas

  Veel ‘sterren’ en politici (of hun manager dan wel woordvoerder) maken tot in detail afspraken bij interviews. Niet alleen passen de tekst aan als die achteraf niet zo handig is, maar ook op de koppen en streamers. Foto’s leveren ze zelf aan.
  Ik herinner me in verkiezingstijd een interview van Wouter Bos met De Telegraaf, waar hij zelf zeer tevreden over was. Hij voelde zich zwaar genaaid door de kop die de krant erboven had gezet. (Telegraaflezers lezen alleen de koppen en vormen daaruit hun oordeel)

 26. Pluk vd Petteflet

  Wééh, beroemde sterren. Ken er zes van de twaalf NIET!
  Heb ze opgezocht. Klopt niet, zijn gewoon mensen op tv, daar wil niemand een handtekening van, wil niemand in de schaduw van staan, wil niemand mee op de foto…

 27. Darius

  Ik ken ze allemaal. Pleur op van deze site als je niks van media weet, ouwe!

 28. Theo

  God god… Die bn ertjes … Tot ze weer wat te verkopen hebben dan bellen ze je weer plat… Wat n onzin zeg!!!

 29. Laniakea

  Antoinette Scheulderman heeft natuurlijk helemaal gelijk. Een hypocrieter draadje dan dit, heb ik zelden gelezen.
  De Bekende Nederlanders, die zweren bij aandacht in de media, doen nu moeilijk over een interview.
  Janine Abbring gruwt van de schrijvende pers, maar voor haar programma Zomergasten maken zij en haar redactie gretig gebruik van allerlei interviews en uitspraken.
  Sylvia Witteman is nota bene de vrouw van de hoofdredacteur van de Volkskrant en Peter Kwint is een van de meest publiciteitsgeile kamerleden.

  Wat wel waar is: een AD-journalist is niet ‘de schrijvende pers’. Maar het AD is qua pers wel ongeveer het laagste niveau van Nederland.
  Hun site brengt geen nieuws, maar kopieert overal en nergens prikkelende berichtjes vandaan. Een mening of quote van Gordon, Johan Derksen of Boef is altijd zogenaamd nieuws. De krant staat vol met leuke verhaaltjes, over hoe gewoon Maxima in Wassenaar in gebleven en meer van dat soort feelgood.
  Na het vertrek van Jan Bonjer is het AD langzaam de rol van de Telegraaf gaan overnemen met platte, ordinaire op quotes gebaseerde berichtgeving. Met dit verschil dat de Telegraaf in staat is om wel écht nieuws te brengen.

  Onder hoofdredacteur Hans Nijenhuis wordt het er niet beter op. Hij heeft last van een opmerkelijke scoringsdrift en vooral ijdelheid. Hij wil laten zien dat hij een hoofdredacteur jong van geest is en komt daarom met allerlei rare producten zoals een ‘don’t leave me this way’ Brexit-cover en een tuigvlog. De door hem aangestelde columnisten presteren dramatisch en hij faalde – met name in de publiciteit – met de zaak rondom de oliebollentest.

 30. StefanV

  Als je meewerkt aan een interview, ongeacht of je BN’er bent, mag je verwachten dat jou geen woorden in de mond worden gelegd die je niet hebt gezegd of beaamd.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.