YouTube gelooft niet in ondergang lineaire televisie

Geplaatst op ma 16 jul 2018 om 10:00

Robert Kyncl, de tweede man van YouTube, gelooft niet in de ondergang van lineaire tv. In elk geval de komende tien jaar zal lineaire tv nog ongeveer hetzelfde zijn als het nu is. Dat zegt hij dit weekend in het AD. Juist door het succes van YouTube en andere diensten als Netflix zien lineaire tv-zenders hun kijktijd drastisch dalen. “YouTube en Netflix groeien hard, maar met name buiten het Westen. Gewone televisie maakt nog steeds 70 procent van de markt uit en dat neemt niet af.”

Het bestaat bij ons nog prima naast elkaar, aldus Kyncl. “We leven in het gouden tijdperk van content, ik zou als adverteerder tv niet afschrijven.

Op de vraag waarop hij dat baseert – steeds meer mensen zeggen immers hun tv-abonnement op – antwoordt Kyncl: “Mijn hele leven gebruik ik de onafhankelijke scenario’s van onderzoeksbureau PCCW en die blijken tot nu toe behoorlijk accuraat. Hun analyse is dat lineaire televisie komend decennium niet daalt.”

De lineaire ervaring blijft, waarschijnlijk wel meer sport gerelateerd en minder op basis van drama.”

Het AD-interview met Robert Kyncl kunt u lezen via Blendle of op AD.nl.

Foto: Barry J. Holmes, Wikimedia CC BY-SA 4.0
8 Reacties op “YouTube gelooft niet in ondergang lineaire televisie”


 1. Simon

  Toen de bioscoop kwam waren mensen bang dat de krant zou verdwijnen.
  Toen de televisie kwam waren wensen bang dat de bioscoop zou verdwijnen.
  Media vervangen elkaar niet. De oude media krijgen alleen een nieuwe functie.

 2. Deadly Viper

  Nou ik kijk steeds minder. Als ik TV kijk dan is het 9 van de 10x terugkijken.

 3. robb

  Deadly Viper ,Dat is lineaire tv ,vroeger hadden we een video recorder weet je nog anders vraag het maar aan je vader/opa.

 4. Wyatt

  Video recorder is gewoon on demand…

 5. Joop55

  Linaire tv heeft het zwaar en in het bijzonder in Nederland (in het buitenland scoren ook commerciele stations het een stukke beter, kijk maar bij onze zuiderburen), dat komt niet direct door YouTube, maar door zelfoverschatte types/BN’ers, managers en bovenal op tokkie niveau gepresenteerde programma’s waar je je de t*fus voor schaamt, dat geld overigens niet alleen voor de treurbuis mar ook voor de radio en zelfs de kranten kunnen er af en toe wat van.

 6. Henk

  Lineaire tv komt trouwens niet perse via de coax of van NPO, RTL of SBS. Ook nieuwe partijen sls Netflix, Youtube of zelfs Google, Amazon of Apple kunnen lineair gaan. Zie de omroepen als de free record shops van deze tijd. Die heb je niet meer nodig om aan je content te komen. Dat haal je rechtstreeks bij de bron.

 7. Bart

  @Deadly Viper Dan is dan nog steeds lineare tv.

 8. pieter 52

  als je een duur scherm hebt en dure speakers ja dan ga je niet naar YOUTUBE kijken DAT IS EEN STAP TERUG!!
  Mijn oude betamax vhs en betacam bander zijn vele malen beter dan het hele you tube, Het beeld is waardeloos en het geluid om te janken
  en als je een bovengemiddeld tv scherm bezit, en goede JBL boxen dan weet je wat een ramp het is !! Nee leuk voor de amateur , maar de professional in beeld en geluid ziet het verschil !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.