NPO zegt journalistenbond een journalistiekbaas toe

Geplaatst op wo 18 jul 2018 om 8:45

De NPO heeft journalistenbond NVJ een genrecoördinator Journalistiek toegezegd, die journalistieke titels als Zembla, Tegenlicht, Andere Tijden en EenVandaag een meer beschermde status zou moeten geven. Dat meldt het AD vandaag. Het barst al van de baasjes en bobo’s binnen het omroepbestel, maar nu krijgt de NPO-afdeling journalistiek er dus ook één. “Journalistiek officieel als genre aanwijzen zou een doorbraak kunnen opleveren“, verwacht NVJ-baas Thomas Bruning.

Bruning verwacht veel van zo’n genrecoördinator. “Het kan er immers voor zorgen dat de redacties en makers van journalistieke programma’s meer centraal komen te staan en die programmering voortaan meer zender-onafhankelijk te organiseren.’

Door de nieuwe bezuiniging op de NPO van 62 miljoen euro in 2019 is de publieke omroep flink aan het snijden. Het verbindende NPO 1 wordt ontzien, maar op NPO 2 worden journalistieke programma’s flink gekort. Brandpunt+ moet zelfs verdwijnen.

Journalisten worden nu nog van het kastje naar de muur gestuurd. “Op het moment dat Journalistiek officieel een genre wordt met een eigen genrecoördinator, opent dat in onze ogen de weg naar meer onafhankelijke journalistieke redacties met een meer volwaardige rol binnen de publieke omroep.”

Een woordvoerder van de NPO bevestigt het idee, zo is te lezen in het AD-artikel.

Lees ook: NVJ wil dat NPO bezuinigingen direct on hold zet (6 juli)

Foto: KRO-NCRV
21 Reacties op “NPO zegt journalistenbond een journalistiekbaas toe”


 1. Raaf

  Vreemd aangezien de Staatsmedia geen enkele journalist in dienst heeft.
  Exact nul.
  Louter propagandisten, woordverdraaiers, doofpotters, wegkijkers, draaihalzen, struisvogels, robotten en gelijkgeschakelde schapen; het zijn de bewakers van de Politiek Correcte Deug Orde. De woordvoerders van het Kartel.

  De heer Fortuyn werd door de meute hyena’s en jakhalzen zelfs de dood ingejaagd.

  Voor bevriende politici de liefdesmantel, de doofpot en de beschermende arm, voor dissidenten de hysterische lynch mob.

  &

  Nog nooit hebben ze de naakte keizers gezien.
  Nog nooit hebben ze de stampende kuddes olifanten in de huiskamer opgemerkt.
  Ze liegen nog wanneer ze ademen.

  Dat is de voornaamste reden waarom ik pleit voor de totale ontmanteling van de door en door verrotte Staatsmedia; het schaadt de NLse volksgezondheid.

  Daarom zullen we ook nooit iets horen over de verkrachtingsgoldfdie door Europa waait. Honderdduizenden meisjes verkracht door islamitische bendes. Tientallen vermoord. En de ‘journalisten’ zwijgen.

  Zie casus Rotherham
  Ook daar zwegen alle instanties en journalisten
  Decennialang !
  De reden: ze conformeerden zich aan de Policor. De ‘kwaliteitsjournalisten’ vonden het erger om ‘racist’ genoemd te worden dan het redden van het leven van meer dan 1500 gefolterde, mishandelde, in elkaar geslagen, groepsverkrachtte meisjes. Sommigen jonger dan 11 jaar, met benzine overgoten, anderen onvruchtbaar verkracht, vermoord.

  Alstublieft zeg.
  Journalistiek !
  Shame on them !!

 2. E. Jansen

  @ Raaf: Ennnn daar is Raaf weer met z’n NPO-bashing… Echt, je mening weten we nu zo langzamerhand wel…
  Wat voor een werk doe jij eigenlijk? In ieder geval werk waarbij je lange boeken kan schrijven tussendoor… Zullen we dat eens kritisch onder de loep nemen… Kost allemaal geld wat je doet namelijk he… En erger nog: je hebt ook nog stemrecht… kennelijk krijgt iedereen dat in ons land als je 1 hersencel hebt, en je kan poepen of kotsen…

 3. lopi

  Joepie, nog meer bureaucratie. Een functie creëren waar je 5 afleveringen Brandpunt mee kunt maken. Dat is wat we nodig hebben.

 4. Henk

  Nog meer controle en centralisatie. Daar is de kijker niet bij gebaat.

 5. Henk

  Laten de NPO zich eerst maar eens behandelen door een goede arts tegen de logo verslaving. Ze hebben een storende zoveel mogelijk logo’s in beeld verslaving bij de NPO.

  Kijk je naar Jinek, maar liefst drie logo’s permanent in beeld. Compleet gestoord is dat. En zo worden alle NPO programma’s verziekt door teveel en te grote logo’s permanent in beeld.

 6. Henk

  Ja, mauwen over bijzaken. Daar zijn sommige mensen goed in. Kijkers willen keuzevrijheid en kwaliteit. Dus niet meer macht naar ongekozen derden.

 7. Otto Groeneveld

  NVJ mag ik even hard lachen. De organisatie die bij duizenden aanrandingen even de andere kant opkijkt. Lachwekkende vertoning deze NVJ die NUL op heeft met democratische spelregels en met de realiteit die het klootjesvolk iedere dag mee moet maken op straat. Echt als je daar lid van bent moet je met een zak over je hoofd lopen. Duizenden aanrandingen in de doofpot stoppen NVJ dat zoiets mag bestaan.

 8. freek

  Wat doet zo’n coordinator journalistiek de hele dag?

 9. Mrz

  E. Jansen is echt zo’n figuur dat gaat klikken bij de baas van raaf, sowieso iemand die denkt dat iedereen een baas heeft. Want raaf is natuurlijk eigen baas. Jansen is echter een vakbondslul en een echte nsb er

 10. wapp

  @Raaf
  Wed 18 Jul 2018 om 9:07

  Mooi gesproken, en het klopt ook nog eens, alleen links gelul op npo andere mening en je bent volgens npo racist facist etc etc, daarbij ook nog de trump en Israel haat en halve waarheden.

 11. E. Jansen

  @Mrz: tuurrrrlijk tuurrrrlijk… en denk je dat het me wat doet dat je dat zegt? haha… nee dus… fijne dag verder zielig geval!

 12. Laurens

  Weer een baasje erbij… NPO moet toch bezuinigen?

 13. Deadly Viper

  De NPO bezuinigd helemaal niet….

  Moet je eens opletten hoe ze zometeen hun must carry status gaan gebruiken om Ziggo, KPN en alle andere providers extra te laten betalen die het natuurlijk weer doorberekenen aan ons.

  Dit alleen maar omdat de NPO per se teveel geld neerlegt voor sport.

  Dat de politiek hier niks van zegt.

 14. Marianne

  Je moet het totaalplaatje bekijken DV. De gemeente Enschede heeft veel geld in FC Twente gestoken net als veel andere steden. Alleen daarom al zou al het voetbal gratis te zien moeten zijn bij de NOS. De overheid is een grote sponsor van de voetbalsport.
  En hoeveel belasting heeft RTL in Nederland betaald sinds deze buitenlandse zender zich op Nederland richt? Ze maken gretig gebruik van de vele voordelen en de infrastructuur van ons land.

 15. Reinhard Heydrich

  De gemeente Enschede moet zich doodschamen.

  Volgend jaar deze tijd zijn de schulden en problemen nog groter van FC Fraude.

  FC Twente een model club wat staat voor alles wat er mis is in de voetbal in Nederland.

  Club behoord al lang failliet te zijn en te spelen in de 5e klasse.

  Supporters van die club zijn geen haar beter als ze na al die jaren nog steeds er achter aan lopen. Neem een voorbeeld aan Heracles zou ik zeggen.

 16. Mike

  Als men bij de NPO eerst eens stopt met reclame.

  Dat is oneerlijke concurrentie met commerciële. Zo pakt NPO ook reclame af van commerciele

  Duidelijk onderschijd moet er zijn tussen publieke en commerciële zenders.

 17. Deadly Viper

  Dus de NPO moet ons geld misbruiken om meer te bieden op rechten dan dat ze waard zijn omdat de gemeente Enschede zo dom is geweest om zoveel geld in FC Twente te steken?

  Wat is dat voor onzin. Voetbal hoort lekker thuis bij zenders als FOX Sports lekker achter een betaalmuur.

 18. Marianne

  Gesubsidieerde sporten en evenementen horen niet achter een betaalmuur. Dan vangt de eigenaar van de betaalmuur 2 keer geld en komt het ook nog eens in buitenlandse zakken terecht.

 19. Vaartje

  “een eigen genrecoördinator, opent dat in onze ogen de weg naar meer onafhankelijke journalistieke redacties”

  Iedereen met een beetje gezond verstand weet het al, maar nu zeggen de propaganda makers het zelf ook: ze zijn niet onafhankelijk.

 20. Raaf

  @ Vaartje

  Hear, hear
  Kop, spijker, raak

  Vandaar dat de NPO-(kuch)journalisten ook nimmer stampende olifanten en naakte keizers kunnen onderscheiden van minutiae en de PC-bijbel.
  Het zijn staatsambtenaren.
  De laagste rangorde van integriteit.

 21. TopofFlop

  Meer publiek geld naar goede journalistiek!

  Geen publiek geld meer naar alle sportevenementen die gratis worden uitgezonden bij commerciële zenders? Dus geen tennis, motorsport en wielrennen, want dat doet Eurosport al. Alleen nog sublicenties voor Olympische Spelen, want Eurosport heeft de hoofdlicentie. Nooit meer Formule 1 (Ziggo Sport). Of Nederlands Elftal kwalificatiewedstrijden, want dat kon SBS prima. Nooit meer Europa League (RTL7) of Champions League (Veronica).

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.