Journalisten verbaasd: NPO verduistert onderzoek

De NPO doet flink wat wenkbrauwen fronsen door de publicatie van een onderzoek over de publieke omroep te verbieden. De onderzoeksresultaten lijken de NPO-top niet goed uit te komen. Dat meldt Spreekbuis.nl. Het onderzoek is in opdracht van de NPO uitgevoerd door studenten van de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur (NSOB) en is volgens decaan Paul Frissen tot de beste afstudeeropdracht van dit jaar uitgeroepen. Toch wil de NPO het rapport niet verspreid zien.

Normaal gesproken wordt de beste afstudeeropdracht van het jaar op grotere schaal verspreid onder relaties van de NSOB. “Dat zal nu niet gebeuren“, aldus Frissen.

Hij vervolgt: “Tot onze spijt heeft de NPO ons laten weten dat hij niet als opdrachtgever van het onderzoek wenst te worden aangemerkt. Uiteraard hebben wij deze wens moeten respecteren. Daarom ook zal het rapport op uitdrukkelijk verzoek van de NPO niet openbaar worden gemaakt.”

Het wekt veel verbazing op bij journalisten. Moet dit niet gewobt worden? Spreekbuis-journalist Richard Otto: “‘Wobben’ kost veel tijd. Ik verwacht dat dit rapport deze week wel boven komt drijven. Het zou mij niets verbazen dat er morgen vanuit de politiek hier wat vragen over worden gesteld…

EenVandaag-journalist Lammert de Bruin: “Als de NPO niet als opdrachtgever wil worden aangemerkt, hoezo gaan ze dan wel over het al dan niet openbaar maken van dit rapport?

RTL-journalist Koen de Regt: “Lijkt me heel leuk als Brandpunt+ of Argos dit rapport de openbaarheid in wobt.

Techjournalist Elger van der Wel: “Mijn nieuwe levensdoel is dit onderzoeksrapport boven tafel krijgen.

Mediakenner Marianne Zwagerman: “Och och och de warboel bij de NPO wordt met de dag groter. #treurig

Evert Bronkhorst van mediabureau Vizeum: “Wat een chaos… tijd voor een bezem?

Het Spreekbuis-artikel ‘NPO-top verduistert onderzoek’ kunt u hier lezen.

Update 12.00 uur – De NPO heeft inmiddels laten weten dat dit rapport gewoon openbaar wordt gemaakt. “Bij dit onderzoek hadden we een concreet – vooral juridisch getint – vraagstuk voor ogen over publiek-private samenwerking. In de uitwerking zien wij dit niet terug. We zijn gedurende het onderzoek ook niet gekend in de uitwerking en hebben geen mogelijkheid gehad om op de bevindingen te reageren. Omdat het onderzoek geen relatie meer heeft met de oorspronkelijke opdracht heeft de NPO, toen wij voor het eerst inzage kregen in het rapport, de NSOB laten weten niet te willen en te kunnen worden aangemerkt als opdrachtgever van dit onderzoek. Met NSOB is inmiddels afgesproken dat iedereen die kennis wil nemen van het rapport, bij de NSOB een kopie kan krijgen.”

Inmiddels is het rapport alsnog gepubliceerd en deze kunt u hier vinden.

Foto NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen