Ivo Niehe vindt kritiek op docuserie ‘zó onverdiend’

Ivo Niehe vindt de kritiek op de door hem geproduceerde docuserie ‘Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces’ heel erg onterecht. Dat laat hij weten aan NRC Handelsblad. Tv-recensent Arjen Fortuin van de krant vindt de documentaireserie wel heel erg kritiekloos; de voice-over bedolf de kijker onder de ‘zoete adjectieven’, schrijft hij. Het past volgens hem in de lijn van andere kritiekloze NPO-series over commerciële bedrijven zoals Van der Valk en museum Hermitage.

De krant ontdekte dat één van de filmmakers, Nienke Andersson, niet alleen de stiefdochter van Houben is, maar ook in dienst is bij haar architectenbureau Mecanoo, waar ze een audiovisueel archief aanlegt voor het bedrijf.

Die beelden heeft Niehe Media gebruikt voor de vierdelige serie, maar ook heeft ze in opdracht van Niehe gefilmd. Zo zou de ‘documentaireserie’ natuurlijk al snel één grote reclamespot kunnen worden.

Niehe noemt de kritiek op de serie ‘zó onverdiend’. “Mecanoo heeft niet meebetaald aan de serie. Ik heb zelf alle keuzes gemaakt. Nee, het is geen kritisch interview geworden. Dat is ook niet mijn stijl. De serie is geen vorm van kritische journalistiek. Ik wil mensen die iets presteren, die iets moois maken in het zonnetje zetten.

Overigens zijn de filmers volgens het NRC niet blij met de montage van Niehe. ‘Zonder overleg’ zouden allerlei scènes zijn geschrapt. De makers zijn ’teleurgesteld’ en ‘verbaasd’ over deze ‘gepopulariseerde versie’.

Het NRC-artikel ‘Bedrijfsbeelden stiefdochter in documentaire over Francine Houben’ kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: Harry Cock, Avrotros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen