Gijs van Dam niet vervolgd in zaak Jelle Brandt Corstius

Geplaatst op do 19 jul 2018 om 12:00

Gijs van Dam wordt niet vervolgd in de zaak Jelle Brandt Corstius. Het OM ziet geen enkel bewijs dat de tv-maker in 2002 zou zijn verkracht door de tv-producent. Dat meldt het OM in een persbericht. Brandt Corstius deed in november vorig jaar aangifte tegen Van Dam. Hij beweerde in 2002 na opnames van Barend & Van Dorp gedrogeerd te zijn en en vervolgens seksueel te zijn misbruikt. Hier is volgens het Openbaar Ministerie echter helemaal geen bewijs voor.

Er is onderzoek gedaan naar de zaak, maar dat heeft niets opgeleverd. “Er is geprobeerd om 16 jaar na dato toch zo veel mogelijk getuigen te horen, onder anderen mensen die destijds bij het televisieprogramma werkten waaraan zowel Brandt Corstius als Van Dam waren verbonden in die tijd. Ook zijn mensen uit de privésfeer gehoord. Dit onderzoek heeft echter geen informatie opgeleverd die de aangifte van Brandt Corstius op het punt van dwang of drogeren in voldoende mate ondersteunt.”

Van Dam ontkent het seksuele contact niet, maar wel dat sprake was van dwang of drogeren. Hij deed daarom aangifte gedaan van smaad en laster, maar ook die zaak gaat niet door omdat er juridisch gezien geen sprake is van smaad. “Van smaad kan sprake zijn indien iemand ‘opzettelijk iemands eer of goede naam aantast’. Dat was in deze situatie niet het geval.”

Brandt Corstius noemde de naam van Van Dam niet in zijn beschuldiging in Trouw. “Hij heeft bewust zeer weinig details vrijgegeven: er staat geen verwijzing in naar naam, functie of locatie en slechts een globale tijdsaanduiding. Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd maakt dat niet anders.”

Het OM zal du in geen van beide zaken strafrechtelijke vervolging instellen. Als aangevers het daarmee niet eens zijn, kunnen zij zich beklagen bij het gerechtshof via een zogenaamde artikel-12 procedure.

De beschuldiging van Jelle Brandt Corstius was voor veel mensen niet geloofwaardig. Zij denken dat hij er slechts spijt van heeft dat hij Van Dam oraal heeft bevredigd.

Foto: BNNVARA
15 Reacties op “Gijs van Dam niet vervolgd in zaak Jelle Brandt Corstius”


 1. Tjep

  En nu van Dam & Barend aanklagen wegens smaad & laster.

 2. Tjep

  Bedoel Brand Cortius & barend

 3. Benny-Bjorn A.

  En nu is het klaar. De twee dramakoninginnetjes kunnen verder met de waan van de dag.

 4. Anouk

  Fantast JBC valt genadeloos door de mand.
  Ben benieuwd naar zijn reactie, en die van zijn zus Aaf natuurlijk, die ook zo lekker tekeer ging tegen ‘verkrachter’ Gijs van Dam.
  Inmiddels weet iedereen dat het een experimenteel gebeuren was van de beide heren, onder invloed van het e.e.a.

  Denk wel dat dit exit JBC van de TV is.
  Terwijl ik hem toch graag mocht horen als het over Rusland ging enzo.
  Eigenlijk ging het helemaal mis met hem toen hij Chriet Titulaer zo bespottelijk lag af te zeiken in DWDD na zijn overlijden.

 5. anymousin

  EN Jelle Brandt Corstius OOK NIET.

  Graag een volledig beeld/verslag geven van de uitspraak/conclusie van het OM, beste MC.

  Maar er zullen wel weer diverse afzonderlijke artikelen komen. Goed voor de kliks.

 6. Vrede

  Ik neem aan dat Jelle wel professionele hulp krijgt. Die man is ziek en gelooft misschien wel zijn eigen verhalen.

 7. l

  Jelle heeft dit zo meesterlijk opgezet: alleen plaats en tijd noemen, grote bedrijven gingen onderzoeken, naam komt na wegstrepen toch naar boven en aandacht voor zijn programma. Missie geslaagd. Barbara en Frits hebben jullie eergevoel? Stuur dan een excuusbrief naar Gijs.

 8. Hasdds

  Jelle is toch die kerel die Chriet Titulaer na zn dood belachelijk maakte? Geen greintje medelijden mee.

 9. q8

  waar zijn de barendjes nu je ze nodig hebt,?
  hallo frits
  hallo barbara
  waar zijn jullie nu ? nu ik jullie echt nodig heb.[JBC]
  nu hoor je deze lafbekjes niet meer

  gijs…maak de rekening maar op,
  laat m grof betalen,

 10. Lodewijk zelf homo

  Wat een ziekelijke teringmuil die vent.

 11. anoniem

  Ik zie dat mijn persoonlijke ervaring met misbruik in de mediasector hier is weggejorist…. Jullie zitten er volgens mij zelf vuistdiep in.. :-S

 12. anoniem

  Oeps, ik vergis me.. Het staat bij een ander bericht..
  Sorry, het roept soms emoties op..

 13. Rob

  Ik zag aan je lichaamstaal bij DWDD dat je niet zuiver was in je beschuldigingen naar van Dam. Je ogen vertelden iets anders. Het klopte niet..Het is aandacht trekken, zielig doen, iemand bewust kapot maken..Het lijkt wel of heel de Amsterdamse grachtengordel jou zonder enig wederhoor jou onvoorwaardelijk gelooft en aanneemt dat jouw verhaal de waarheid is.. of zelfs aannemelijk is ik vind je erg ongeloofwaardig overkomen. Jouw vader was ook een ster in mensen kapot te maken in artikelen. Neem Wouter Buikhuizen…nee, de appel valt niet ver van de boom! Wanneer je het destijds zo erg had gevonden , wT er ook gebeurd is, had je het hem moeten vertellen, of andersl je redactie moeten inlichten of de politie, weet ik wat maar niet deze goedkope manier om 15 jaar later uit het niets aandacht zoeken. Er zijn geen getuigen, niemand was erbij, niemand interesseert zich in jouw slachtoffer verhaal…behalve de fam Barend en anderen die zonder enig nadenken klakkeloos dit aannemen en veroordelen. Iedere nuchter denkend mens buiten de Amsterdamse grachtengordel doorziet jouw narcistische gedachten en je valse slachtoffer houding… Je was 25 of zo in die tijd.. je wist donders goed waar je mee bezig was en wilde wat, homo erotische sex of liefde, wat het ook is, ik veroordeel het niet maar het was een ervaring, die jij achteraf, 15 jaar later!! niet zo passend meer vindt en het gebruikt, gebruikt ja.. waarvoor?? voor jezelf? voor je programma? boek? ego? EGO, dat komt bij mij op.. Ik schrijf dit alles omdat ik voel en zie dat je verhaal niet deugt! En dat hebben mensen door..en dan jouw 2e vader en vriend Frits Barend voor je karretje vol leugens spannen… er zijn dus geen andere of meer slachtoffers die zich hebben gemeld. Frits Barend!! en Barbara, jullie moeten je schamen .. Frits was ook de baas van Gijs van Dam maar hij heeft hem direct in de pers veroordeeld en nog erger.. zijn leven en carrière ernstig beschadigd! Jelle, Get a life, en houd op met dat MeToo gezeik.. of kom uit de kast want het lijkt er sterk op dat dat jouw probleem is. Nu ga je hem weer proberen kapot te maken en hem nogmaals uitmaken voor verkrachter terwijl Gijs terecht niet te vervolgen is volgens het OM. DIT toont jouw ware aard! Ik hoop dat van Dam hier goed uitkomt, hij is wat dit betreft het ongewilde slachtoffer, maar ik weet dat hij sterker is en op een of andere manier hier goed uitkomt.

 14. SOLANGE

  Meteen Jelle en Fam Barend aanklagen voor smaad en laster

 15. gerdien

  Ver benden peil die laatste zin. Bovendien is het helemaal niet relevant wat het publiek (wie dat ook zijn: de MC-tjes zelf?) gelooft. Zo’n zaak valt na 16 jaar niet te bewijzen, dat is enige de overweging van het OM. Overigens stelt het OM ook vast dat het vooral aan Van Dam zelf te wijten is dat hij als -vermeende- dader bekend werd. Als hij niet zoveel stennis had geschopt was deze hele #metoobekentenis van JBC in het luchtledige opgelost.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.