Jelle Brandt blijft Gijs van Dam verkrachter noemen

Jelle Brandt Corstius blijft Gijs van Dam een verkrachter noemen, ook nu het Openbaar Ministerie heeft besloten dat er geen enkel bewijs is dat de tv-producent hem zou hebben verkracht. Dat is te lezen in een reactie van het VPRO-gezicht op het besluit. Brandt Corstius baalt. “Ik wist dat mijn zaak na 16 jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn. Sterker nog: het was juist een van de redenen dat ik in mijn publicatie in Trouw van 23 oktober de naam van mijn verkrachter niet genoemd heb.”

De VPRO-presentator benadrukt dat Gijs van Dam hem toch echt verkracht heeft. “Ja, het is uiteraard frustrerend om voor leugenaar te worden uitgemaakt op de nationale televisie. Het is, zoals ik al in Trouw schreef ‘mijn woord tegen het zijne’. Dat geldt niet alleen voor mijn zaak, maar dat geldt voor de meeste mensen die zijn misbruikt.”

Brandt Corstius vervolgt: “Het was destijds precies de reden waarom ik dat stuk geschreven heb. Een stuk dat ik niet alleen voor mezelf schreef, maar voor alle slachtoffers van seksueel geweld. Om inzichtelijk te maken dat er nog zoveel Weinsteins en Cosby’s rondlopen die wel ermee weg komen omdat zoveel slachtoffers niet naar voren durven te treden.”

Harvey Weinstein en Bill Cosby misbruikten hun macht en senioriteit, maar Brandt Corstius en Van Dam waren in 2002, toen ze op de redactie van Barend & Van Dorp werkten, 24 en 25.

Toch ziet Brandt Corstius een vergelijk. “In mijn publicatie ging het mij niet specifiek om de heer van Dam, maar om dit soort hufters in het algemeen.”

Van Dam vindt dat het stuk in Trouw te makkelijk tot hem te traceren was en beschuldigde Brandt Corstius daarom van smaad en laster. Ook die zaak gaat niet door. “Zijn naam was op geen enkele manier te traceren. Alleen al aan de Kurhaus-productie werkten meer dan vijftig mensen (waar van Dam overigens de leiding aan gaf).”

In de dagen na publicatie is zijn naam niet een keer genoemd, zelfs niet in het rioolputje van Twitter. Hij koos er zelf voor om bij Pauw te gaan zitten en om via zijn advocaat mij uit te nodigen tot het doen van aangifte tegen hem. Niet voor niets heeft het OM ook zijn aangifte van laster tegen mij naar de prullenbak verwezen. Zijn klachten bij de Raad voor de Journalistiek tegen Trouw en De Wereld Draait waren al ongegrond verklaard.”

Ik heb geen seconde spijt van mijn stuk in Trouw. Ik kan alleen maar hopen dat het andere slachtoffers zal helpen om het zwijgen te doorbreken. ‘De straf op zwijgen duurt levenslang,’ mailde iemand mij. Van die straf ben ik nu verlost.”

Lees ook: Gijs van Dam niet vervolgd in zaak Jelle Brandt Corstius (vanochtend)

Foto: BNNVARA

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen