Telegraaf valt NPO aan: ‘Kijker moet dubbel betalen!’

Geplaatst op Sat 02 Jun 2018 om 9:10

De Telegraaf komt vandaag met een snoeiharde aanval op de NPO. ‘Dubbel betalen voor tv: nota voor NPO kijken’, staat er op de voorpagina van de krant. En zojuist in een pushbericht: ‘Kijker moet dubbel betalen voor publieke omroep.’ Het mikpunt van kritiek is de nieuwe videodienst NPO Start Plus, die náást de gratis NPO Start komt te bestaan. Programma’s blijven gewoon gratis terug te zien, maar voor oudere afleveringen of voor vooruitkijken betaalt men straks 2,95 euro per maand.

De NPO wil een kwalitatief Nederlands tegenwicht bieden aan Netflix door bijvoorbeeld dramaseries in zijn geheel alvast op NPO Start Plus te zetten. “Dat doet denken aan de aanpak van commerciële platforms als Videoland en Netflix, en roept de vraag op hoe publiek de publieke omroep precies nog is“, aldus De Telegraaf.

Oudere kijkers worden straks naar de betaaldienst gelokt met exclusieve series als Jiskefet en Van Kooten & De Bie en jongere kijkers met oude seizoenen van SpangaS, aldus de krant.

De NPO is hard op zoek naar extra inkomsten, omdat Den Haag niet langer in het gat wil springen van dalende advertentie-inkomsten. Daarom dreigt de NPO het volgend jaar met 62 miljoen euro minder te moeten doen.

Met NPO Start Plus hoopt de NPO extra inkomsten te genereren. “Nu dwingt het bestuur van de NPO hem met veel bravoure tot een principieel standpunt.

Deze zet dwingt minister Slob tot een beslissing: wil hij een duurdere NPO die toegankelijk is voor iedereen? Of wil hij beknibbelen op Hilversum, met als gevolg dat rijke kinderen straks eerder weten hoe een populaire serie afloopt dan hun minder welgestelde klasgenootjes?

Het Telegraaf-artikel ‘Kijker met de rug tegen betaalmuur’ kunt u lezen via Blendle, en Rob Goossens analyse ‘NPO dwingt Slob tot principieel standpunt’ ook.

Foto: Telegraaf
48 Reacties op “Telegraaf valt NPO aan: ‘Kijker moet dubbel betalen!’”


 1. pieter

  Ach wat doen we weer zielig voor een berichtje na lezen in een krant betaal je ook dubbel terwijl de geschreven pers ook geld krijgt uit de Sterpot en uit reclame opbrengen van veel tv en radiostations
  daar hoor ik niemand over !!!!

 2. Sebas

  Dit is echt al heel erg lang zo. Niet straks pas.
  En waarom trouwens náást? Gewoon naast is voldoende hoor

 3. ano

  Het hele land hangt van de subsidies aan elkaar, het is te gek voor woorden.

 4. Curryworst

  @pieter,
  je snapt er helemaal niets van.

 5. echtwaar

  De Telegraaf is altijd een totale zeur over de NPO. Ik negeer dat altijd helemaal, scheur het uit de krant.

 6. 123

  Die aanval op de NPO valt, na de door MC gemaakte samenvatting gelezen te hebben, wel mee. Ik zie alleen maar een artikel waarin minister Slob aangevallen wordt.

 7. scott_0

  Alsof ik extra ga betalen voor NPO-bagger hahaha.

 8. DAAN

  Waar maken ze een keuze NPOStart.nl koste maar € 3,99 nu hebben ze NPO.nl gekocht voor 100,000 euro van Nederlandse belasting geld?

 9. Tom

  Kwaliteit mag €€€ kosten!

 10. Grace321

  Kijken we toch niet 😃

 11. DAAN

  “De NPO wil een kwalitatief Nederlands tegenwicht bieden aan Netflix door bijvoorbeeld dramaseries in zijn geheel alvast op NPO Start Plus te zetten.”

  : ) Waarom verkoop je dan video content aan Videoland /RTL?

 12. Katja

  Wat zeuren de mensen nou? Ik moet wel gewoon op kosten van de belastingbetaler op reis kunnen blijven gaan!

 13. kees de Vries

  Een paar van die overbetaalde slechte programmamakers en presentatoren eruit en heel Nederland kan jarenlang gratis TV kijken!

 14. Mike

  2.95 euro waar heb je het over??

  Voor NLziet betaal je 7,95 euro per maand. Dan kan je alles terug zien tot jaar terug. PO en commercieel. Geen reclame meer en kijken wanneer je wil. Ideaal.

  2,95 euro voor enkel PO is een koopje voor de service.

 15. Otto Groeneveld

  Wat die gifmengers van de Telegraaf schrijven neemt niemand nog serieus in Nederland. Telegraaf en NPO zijn de beste vrinden van elkaar, moet je eens opletten als er landelijke verkiezingen in aantocht zijn. Telegraaf hemelt alles op wat zij voorheen zogenaamd afkraken.
  Voor de landelijke verkiezingen is alles opeens Halleluja bij de Telegraaf. We hebben de beste raketwetenschappers in Nederland. We hebben het beste omroepbestel in Nederland. We hebben het beste politie-apparaat in Nederland. We hebben de grootste veiligheid in Nederland. We hebben de meeest betrouwbare politici in Nederland. We hebben het beste leger in Nederland. We hebben het beste onderwijs in Nederland. En zo gaat het 2 maanden lang voor de landelijke verkiezingen daarna draait de Telegraaf weer 180 graden om. Dus Telegraaf het meest lachwekkende zooitje wat er bestaat in de journalistiek.Ja

 16. Freek

  Er is altijd gezeik geweest met de NPO-app. Zorg eerst dat de boel goed werkt en technisch minimaal gelijk is met Netflix. Tot die tijd moet je de dienst kosteloos aanbieden. En de app optimaliseren todat het echt goed werkt. De mensen gaan dan aan het gemak en de kwaliteit wennen. Natuurlijk alle nieuw te draaien drama in 4k opnemen. Minimaal HD. Dan kun je best 3 euro vragen.

 17. robb

  Als de kwaliteit hetzelfde blijf moet de npo het doen ,Den Haag (vvd) wil de npo de nek omdraaien dan moeten ze toch ergens anders het geld vandaan halen ,ik betaal al 7.95 voor nlziet dat is ook voor de commerciele zenders ,als ik zie waar rtl weer mee komt dat is alleen maar amusement niks mis mee maar er is meer en dat doet de npo.

 18. Erik

  @Mike: het gaat erom dat alle kleine beetjes toch weer grote bedragen zijn. Netflix lijkt wel per jaar duurder te worden, als je dan ook nog Videoland hebt? Of kijk? En een Nest Aware abonnement? Enz enz.

  Het lijkt wel alsof er ook steeds meer abonnementen komen. Voor een publieke omroep is het een grote schande dat er geld wordt gevraagd hiervoor. Zoals eerder gezegd laten ze maar bepaalde overbetaalde programmamakers of bestuurders aan de kant zetten.

  Ik hoop dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken.

 19. Freek

  Ik heb alle diensten geprobeerd. Knippr, NLziet en NPOplus.
  Je wil gewoon dat het net zo soepel werkt als Netflix.
  En dat is nu gewoon niet zo. Op je ipad en telefoon is leuk voor onderweg. Maar uiteindelijk wil ik het in 4k via de AppleTV op mijn 75” tv zien.

 20. HansrZ

  @ echtwaar
  Jij scheurt het uit de krant.
  Waarom neem je niet een andere krant, want met die krant blijf je scheuren en blijft er verd*md weinig te lezen over.

 21. jroen

  Dan zou je het tv abbonement bij de kabelaar op kunnen zeggen en enkel via het internet programma’s kunnen kijken. Dan verliezen als flink wat geld.

  Maar heel stom idee om diegene die betaald voor de programma’s en de omroepen ook nog eens extra moeten betalen omdat ‘wij’ ze te weinig betalen. De omroepen moeten een bepaald budget krijgen en de dingen doen en maken wat er van ze verwacht worden. Groot amusement naar de commerciële en vooral nieuws, documentaires e.d. Goed kijken wat de andere kleinere omroepen bijdragen en daarin snijden. Wat voor belang heeft Powned, RKK e.d. terwijl al die programma’s ook bij BNN, EO e.d. kunnen?

 22. Joly

  Vroeger betaalde je kijk en luistergeld en dat werd vervangen voor een deel van de belasting die je betaald ieder jaar…een bepaald percentage gaat naar de publieke en regionale omroepen…..en nu willen ze steeds meer! Dat het een publieke omroep is maakt schijnbaar niet uit…..overal geld voor gaan vragen…..en als je van een aantal dingen lod bent (bv Netflkix) telt aardig op…….buiten de belasting om dan en dat vergeten veel mensen!

 23. Remi

  https://www.npo.nl/ramadanjournaal/VPWON_1261522

  Ramadanjournaal blijft toch wel bestaan, hoop ik ?
  … Een heerlijk idee dat mijn belastingcentjes goed besteed worden.

 24. Miepie

  Salarissen kunnen een stuk lager ,gasten bij praat programma'”s minder betalen ,zoals Peter r de Vries 1000,00 per keer.

 25. b

  Televaag valt de NPO elke week wel weer eens ergens over aan en meestal met info die niet klopt zoals onderlaatst dat de VARA voor Netflix ging produceren. Was dus niets van waar maar rectificatie zit er niet in bij eng clubje telegraf

 26. Remi

  Miepie …

  … je schrijft twee regeltje en ik constateer minstens 30 (spel) fouten.
  … Drank maakt meer kapot dan je lief is ;)

 27. Alex

  Telegraaf hahahahahahahaha de popie krant van D’66 en de VVD.

 28. Sout

  @Remi(asaus)

  Schrijf zelf dan wel foutloos, sukkel.

 29. Arnoud Tempelman

  Wees blij dat de NPO eigen inkomsten probeert op te bouwen. Wie lid is van een omroep betaalt ook dubbel. Al jaaaaaaaaaaaaaaaren.

 30. StefanV

  Opvallend veel begrip voor de NPO hier. De NPO is een *publieke* omroep, geen commerciële partij. Het idee dat de NPO moet concurreren met Netflix, is absurd. Het kunnen terugkijken van programma’s vergroot het bereik ervan en draagt daarmee bij aan de doelstelling van de NPO. Terugkijken moet gratis zijn, aangezien al het uitgezonden materiaal met belastinggeld is gemaakt. Het is dus al gefinancierd, in tegenstelling commerciële zenders die de kosten van hun content moeten terugverdienen.

  Er valt bij de NPO nog meer dan genoeg te bezuinigingen. Denk aan de topsalarissen van omroepbestuurders en overbetaalde presentators. Denk aan de vele miljoenen die worden gepompt in uitzendrechten voor sport en denk ook aan al die omroepjes an sich. Schaf ze af, maak er één NPO van.

 31. BBcee

  De Telegraaf was wel verkeerd in de oorlog. Zegt voldoende over deze krant.

 32. Ingrid

  Telegraaf komt alleen maar op voor eigen vriendjes!
  Zie je bij Privé. karaktermoord plegen ze op mensen die niet met hun samenwerken.
  Nu kritiek NPO. Ja,vriendjes bij SBS moeten gesteund worden!
  Ze zijn zo doorzichtig.

 33. SOLANGE

  Matthijsje is van onze centen miljardair….Telegraaf heeft gelijk

 34. chris

  Ik was onlangs met vakantie ergens op de Veluwe. Ging een krant halen bij een boekwinkel. Bood men mij de Telegraaf aan. Mijn reactie: Ik vroeg om een krant

 35. cc

  En ja hoor , de NPO heeft zojuist gereageerd en wat denk je ….. onzin verhaal van de Telegraaf en dat is de zoveelste keer al dat dit eng blaadje de NPO zwart probeert te maken.

 36. pieter

  @ curryworst leg een uit, wat snap ik niet ?

 37. Mousy

  Al het gekrakeel ect. etc. is voor niets geweest.

  https://nos.nl/artikel/2234681-npo-programma-s-blijven-gewoon-gratis-online-te-zien.html

  Telegraaf: shame on you.

 38. chris

  NPO heeft dit nieuws van De Telefraaf al verworpen als NEP NIEUWS. Dus best Telegraaflezers, gooi dit blaadje maar snel in de prullenmand

 39. Ad

  De NPO zit in het zelfde spagaatschuitje als de dagbladen: welke kant gaat het op: blijft het standaard uitzenden/papieren krant, of moeten ze de digitale weg kiezen. Beiden weten het niet. Probleem is dat het laatste tot nu toe zo’n beetje gratis is en dat moet op termijn inkomsten opleveren. Dus het verhaal van betaald digitaal kijken is dus niet helemaal onzin. Want wat wel duidelijk is, is dat de keuze voor digitaal kijken/lezen alsmaar toeneemt.

 40. Raaf

  Een NPO programma terugkijken.
  Kan het nog sneuer ?

 41. Arnoud Tempelman

  Nou NPO is wel aan het dreigen. De perswoordvoerder kan het niet genoeg benadrukken. “De publieke omroep dreigt volgend jaar miljoenen te moeten bezuinigen. Er dreigt een tekort van 60 miljoen euro door de dalende advertentie-inkomsten op radio en tv en het lijkt er niet op dat minister Slob voor Media dat tekort wil aanvullen.”

 42. 3hoek

  Eigenlijk moet de NPO gewoon “van ons allemaal” zijn en blijven en de enige bijdrage die de tv-kijker levert moet óók blijven zoals ‘ie is: kijk- en luistergeld innen via de belastingen. En dan dient de overheid mee te betalen aan de verdere ondersteuning van de NPO mét daarbij keiharde afspraken over wat nog wél NPO is en wat niet.

  Maar zolang de overheid maar blijft korten op het budget van de NPO zónder daarbij helder af te spreken wat nu nog wél NPO is en wat niet, kan ik me voorstellen dat de NPO op zoek gaat naar andere bronnen van inkomsten.

  Het opzetten van een NPO Start Plus-dienst waarvoor je moet betalen, kan en mag van mij (ik wil er best lid van worden voor max. 4 euro per maand), maar dan wél onder twee voorwaarden:
  1. Haal alle NPO-content weg bij NLziet;
  2. Dan wil ik álles wat NPO is, vanaf dag één dat de Nederlandse Publieke Omroep (toen als NTS) uitzendt, ongelimiteerd en zonder verjaring op NPO Start Plus kunnen terugzien/luisteren ─ incl. bijv. de marathon·uitzending Open Het Dorp van Mies Bouwman;

  Óf anders, wat ook van mij mag: géén NPO Start Plus-dienst, maar “puntje twee” onderbrengen bij NLziet, vind ik ook goed.

  Want NLziet vind ik echt zwaar tegenvallen nu, omdat ik eigenlijk, toen ik daar namelijk lid van werd, al dacht dat ik “punt twee” via NLziet kon terugkijken. Maar dat is dus helaas niet zo, het is afgeschermd tot één jaar terugzien, zoals @Mike om 10:11 ook al zegt.

 43. pieter

  @ 3 hoek we hebben toch de mogelijkheid alles op te nemen op harde schijf dvd of als je die nog bezit video band , is snap dat niet waarom er zulke ondemande diensten zijn? oude programmas terug zien kan bij ONS of NPO EXTRA en voor muziek 192 tv , en als je wilt dat je vanaf 1954 alles terug wilt zien is er ook Beeld en Geluid,en heeft ook niet alles
  maar wie zou open het dorp nou eens terug willen zien
  of Penion Hommeles ,wie wil mijn marmotje zien, dappere dodo, willem duis
  telebingo weekenkwis de mounties ted de braak show met liedjes het land in
  zo is het toevallig ook nog es een keer
  Maar men vergeet dat het terugzien van oude programma`s erg tegenvalt

 44. Raaf

  De NPO wil (met belastinggeld) de strijd aanbinden met netflix !

  On-ge-lo-fe-lijk die cocon
  Een cocon verzonken in een marianen-trog van ivoor en stalen platen.

  Zouden NPO makers ook een echt mens in het wild tegenkomen ?
  Ooit uit uit die bubbel kruipen ?

 45. 3hoek

  @pieter: wanneer je weer “ouderwets” alles gaat opnemen op je eigen apparatuur, dan beperk je je eigen mobiele vrijheid: je kunt het dan alleen terugkijken vanaf het apparaat waarop je hebt opgenomen.

  En da’s nou juist het gemak en de kracht van alles vanuit “de cloud” terugkijken: de content is er altijd en waar ook ter wereld benaderbaar.

  Tegelijk is daarmee “de cloud” ook ontzettend kwetsbaar: heeft de (opslag-)eigenaar van cloud-materiaal er om wat voor reden dan ook opeens geen zin meer in, dan kan hij zomaar ─ letterlijk! ─ de stekker eruit trekken en is het voor iedereen klaar, de cloud-content is offline en niemand kan er ooit nog van genieten!

 46. telegraaf was in 40-45 ook fout

  Deze P V V D krant is altijd al fout geweest. In de oorlog waren ze ook al bewezen fout.

  Komt er ooit een einde aan die schijnbare foute cultuur bij dit bedrijf.

 47. Marianne

  Dat moet je ook jonge mensen leren. Die weten het vaak niet, maar zijn wel nieuwsgierig als je deze kennis deelt.

 48. Klaas

  Het is kennelijk echt lastig te accepteren voor de NPO dat gewoon de hele markt veranderd is. Nederland was ook 1 van de laatste in de EU, met commerciële TV, maar het is doodnormaal, dat de publieke omroep zwaar moet inkrimpen.

  Dit stellen ze ook al sinds 1990 uit, 3 zenders is passé. Terug naar 2 kanalen maximaal. Op zich is er voldoende commerciële voedingsbodem in Nederland, maar de NPO blijft maar geld van de markt in pikken (verenigingsgeld, reclame, commerciële activiteiten). Gewoon naar een staatsomroep toe die puur op belasting draait. Dan maar geen voetbal en dan ook maar met nog eens de helft krimpen. En alles gratis voor de kijker.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.