Ook Volkskrant pleit voor Frans Bauer-loze NPO

Geplaatst op vr 29 jun 2018 om 11:45

Niet alleen De Telegraaf, maar ook de Volkskrant ageert vandaag tegen het plat amusement van Frans Bauer bij de NPO. Het zet bij beide kranten kwaad bloed dat de NPO-top de bezuinigingen terecht laat komen bij journalistieke programma’s als Andere Tijden, Brandpunt en Tegenlicht, terwijl Bauer elk jaar een andere reis mag maken op kosten van de belastingbetaler. Volkskrant: “De NPO moet bezuinigen. Soit. Maar schrap dan die dure shows met BN’ers. Of alle programma’s met Frans Bauer.

Tv-recensent Julien Althuisius kan talloze andere dingen verzinnen waarop de NPO kan bezuinigen in plaats van journalistiek. Ten eerste pleit hij ervoor om de bezem door het archaïsche omroepstelsel te halen én dikbetaalde bestuurders te korten.

Maar ook BN’er-programma’s zijn volgens Althuisius geen publieke taak. “Of quizzen waarbij één iemand het tegen honderd anderen opneemt“, zegt hij. “Of gewoon alle programma’s met Frans Bauer.”

Alleen al de Eredivisie aan RTL of SBS overlaten scheelt tot 30 miljoen euro per jaar, benadrukt hij. “Maar wat je vooral niet doet is belangrijke journalistieke en informatieve programma’s die het bestaansrecht van een publieke omroep legitimeren de nek omdraaien, dan wel langzaam wurgen.”

De Volkskrant-column van Julien Althuisius kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Telegraaf protesteert tegen reisbureau NPO (zojuist)
32 Reacties op “Ook Volkskrant pleit voor Frans Bauer-loze NPO”


 1. Dirk

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat de voetbal flitsen niet om acht uur komen in plaats van zeven uur dat schijnt miljoenen te schelen . Zijn we meteen van dat achtelijke bord op schoot af.

 2. Ad

  Het zal een lastige keuze worden voor de NPO. Je kiest óf voor een omroep die een breed publiek kan vasthouden met een combinatie van info, amusement en sport, óf een omroep waarbij het journalistieke element de hoofdmoot vormt. Het is kiezen voor een breed kijkerspubliek, of een elitair kijkerspubliek. Ik wens ze sterkte.

 3. Jolanda Braaksel

  Als columniste met diepgang kan ik dit pleidooi der Volkskrant enkel ondersteunen/onderschrijven. Het plebs dient te worden verlicht, te worden verheven, naar een hoger plan worden getild. Men dient mijn niveau te aspireren, ik ben een stijlvolle en intellectuele vrouw.

 4. Me

  De Azijnbode. Alles waar de azijnbode tegen is , daar is het normale volk voor
  en omgekeerd .
  Regionaal grachtengordel blaadje

 5. Erik

  Het is inderdaad te zot voor woorden wat voor kronkel de omroep bestuurders in hun kop hebben. Opheffen de staats televisie waar toch alleen maar propaganda wordt uitgezonden….

 6. Nicotine Misthoorn

  Ik wil een programma over sigaretten.

 7. Me

  Dirk

  Fri 29 Jun 2018 om 11:53
  Voetbal moet gewoon naar Fox of Eurosport

 8. Hermann Boring

  Progamma’s als Andere Tijden is waar de publieke omroep voor bedoeld is. Niet dat ik Frans Bauer, Jantje Smit etc etc hun centjes misgun, maar dat is meer amusement wat bij een RTL of SBS thuishoort.

 9. pieter 52

  Gaan de kranten nu ook al inhoudelijk bepalen ,en voorschrijven wat de omroep
  wel en niet moet uitzenden ? De redacteuren van kranten moeten eens hun bek houden, de omroepen bepalen ook niet wat de krant mag schrijven!!
  Het is de wereld op zijn kop, en het maar goed dat de NPO , en de omroep verenigingen zich niet laten voorschrijven door de geschreven pers!
  er is nog altijd een vrijheid om programma`s te maken ,zoals een omroep dat wenst
  en inhoudelijke bemoeienis hoort niet te komen van een dagblag , dat doet het CvdM niet eens

 10. Zonder Naam

  Als er geen amusement uitgezonden wordt, als ‘smeermiddel’ en lokmiddel tussen de moeilijker programma’s door, dan gaat dan op de lange termijn ten koste van de gehele NPO. Dan heb je ook die moeilijker programma’s niet meer.

 11. Wim

  Laten de kranten zich met hun eigen pulp bezig houden.
  Ik betaal aan de PO, graag zelfs en ik wil daar perse ook amusement op.
  Moet er niet aan denken om aan RTL overgeleverd te worden.

 12. Wolter

  Hier is al ’n hele tijd ’n hele tijd een hetze tegen de PO bezig. In een woord schandalig.

 13. pieter 52

  @ H, BORING er wordt al een minium aan amusement , zoals jij bedoeld bij de hele omroep uitgezonden , en er wordt veel minder aan uitgegeven als men denkt
  en wat is amusement ? daar vallen heel wat groeperingen onder
  cultuur bijvoorbeeld ik kam me amuseren bij een opera CARMEN ogf een mooi klassiek toneel stuk of een klucht of voetbal of een speelfilm of
  een muziek programma of het nu popmuziek is of het Hollands talige lied of jazz / country muziek, of een kwis of iets dergelijks , allemaal amusement
  Een zender zonder amusementwaarde bestaat gewoon niet
  Alles wat de kijker kan amuseren is ook een vorm van amusement

 14. Marijke

  @pieter52, ja maar geregeld een camera opzetten in de schouwburg, opnemen, editen e.d. moet toch veel goedkoper zijn dan reisbureautje spelen voor half Volendam?

 15. Dirk

  Beste me ik denk dat je gelijk hebt , de echte liefhebber gaat wel naar het stadion of neemt een abonement op fox en voor degene die het niet kan betalen mag het ook s’avonds laat.

 16. pieter 52

  @ Marijke WAT KOST EEN TV PROGRAMMA PER MINUUT
  reisprogramma`s zijn vrij goedkoop misschien 500 tot 750 euro per minuut uitzendkosten
  dus die reiskosten vallen in het niet !
  Boer zoekt vrouw misschien wel iets vele male duurder 2000- 2500 per minuut
  maar er zijn ook programmas die 200 euro per minuut kosten

 17. pieter 52

  @ Marijke trouwens heeft u wel eens een registratie meegemaakt van een evenement???
  Het is niet zomaar een cameraatje neerzetten, Als je ziet wat UNIDED / NEP uit de kast halen bij een tv registratie van een of ander evenement , dan praat je wel anders!!een kijkje op de jaarlijkse IBC zou uw ogen en oren openen
  en een andere kijk geven wat er zo nu en al komt kijken, als u uw de tv aanzet !

 18. Peter

  Zojuist op NOS TXT. Slob zegt dat het bedrag van de bezuinigingen bij de PO nog niet vast staat.
  Hij wordt al bang van de gevolgen, en terecht.

 19. Gabski

  https://www.ad.nl/show/waarom-we-meer-frans-bauer-kunnen-gebruiken-op-tv~a4161c3e/

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/26/de-publieke-omroep-is-er-ook-voor-frans-bauer-a1597081

 20. OMG

  @Peter NOS TXT… serieus? Welkom in 2018!!

  Niets terecht, NPO met aanvoerder roeptoeter Shula zet de minister onder druk op een typisch eigen NPO manier: dreigen dát te schrappen waar de NPO eigenlijk voor zou moeten staan.

  De kranten zijn het niet met haar eens, mediakenners niet, de politiek niet, de publieke opinie óók niet. Het wordt tijd dat Shula wordt vervangen, want haar plan is niet gelukt.

 21. Peter

  Hoop dat Slob zijn plan afzwakt.
  En dat zal wel want heel de politiek roept altijd hard maar als het er op aan komt NOPPES.

 22. critikast

  Slob hoeft wat mij betreft niets af te zwakken. In Hilversum wordt nog steeds met geld gesmeten. Alleen al de handhaving van het lachwekkende zuilensysteem kost tientallen miljoenen euros per jaar, die b.v. worden besteeds aan eigen gebouwen, eigen besturen, eigen administraties, eigen programma’s die in niets verschillen van de producten van de “concurrenten”. Drie verslaggevers in Den Haag, vier verslaggevers bij een grote brand voor vier verschillende programma’s om maar niet te spreken van de tientallen redacteuren, verslaggevers en technici voor het WK voetbal. Arno Vermeulen, chef-sport van de NOS, eist zelf leuke wedstrijden op, terwijl de man misschien iets van tafeltennis weet, maar aanzienlijk minder van voetbal.
  Resumerend: de bezem erdoor, dat levert veel meer op dan 80 miljoen !

 23. robb

  De gewone man moet naar de co omroep en de hoger opgeleiden mogen zonder reclame kijken daar komt het op neer.

 24. Japie

  En die vele snoepreisjes van RTL BN’ers niet te vergeten!!

 25. gabski

  “Frans Bauer in Amerika is in alle opzichten een ander Amerika-programma dan De Verenigde Staten van Eva van Eva Jinek en Droomland Amerika van Eelco Bosch van Rosenthal. Het is een geliefde entertainer voor het eerst zonder kinderen op vakantie, een vrolijke tocht langs clichés en nu al een kijkcijferhit. Waarom? Geen andere Frans, maar dezelfde fijne vent als altijd. ”

  Aldus de Volkskrant van een paar maanden geleden…

 26. albert

  Heel Holland bakt was ook naar rtl4 gegaan als MAX niet gelijk 3 seizoenen bestelt had met belangstinggeld

 27. critikast

  Alles wat ook maar een beetje riekt naar amusement voor het volk, moethet ontgelden bij de elitaire Volkskrant. De belangrijkste reden waarom ik mijn abonnement heb opgezegd. Progressieve journalistiek juich ik toe, maar als dat zoals bij de VK gepaard gaat met dedain over het “volk” pas ik van harte.

 28. pieter 52

  @JAPI Snoepreisjes bij RTL????? ja daar mag je niets over zeggen
  ook deels betaald door onze kabelgelden , maar RTL bekritiseren is haast
  HEI LIG SCHE NNIS

 29. pieter 52

  @ CRITICAST ja de VK beconcureerd zo de T.G. Bij de supermarkt zag ik dat de volks krant al een tijdje boven aan in de standaard lag en de TE TEL TELE , TELEG kan het uit mn bek krijgen , maar goed die krant onder op lag !!

 30. SOLANGE

  Hypocriete Bauer met zn fake lach weg van de TV……

 31. BRAAK

  Bauer ga je caravan schilderen!

 32. Grace321

  Alle BNers weg

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.